Woning verduurzamen

10 feiten en fabels over zonnepanelen

Geschreven door Olga Lefevere – op 26 juli 2019

Heb je na het enthousiaste gesprek met je buurman interesse gekregen in zonnepanelen? Bijvoorbeeld omdat je zelf ook duurzame energie kunt opwekken? Voordat het zover is, is goede research nodig. Vragen zoals "is mijn dak wel geschikt?" en "kan ik er subsidie voor krijgen?" moeten eerst beantwoord worden voor de juiste keuze wordt gemaakt.

Daarom zetten we de belangrijkste feiten en fabels over zonnepanelen op een rij.

[Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor verduurzaming voor jouw woning? Profiteer nu van gratis advies t.w.v. €99. Klik hier!]

Zonnepanelen: hoe werkt het?

Zonnepanelen zijn blauwe of zwarte panelen die zonlicht direct omzetten in gelijkstroom. Om deze stroom te gebruiken, is er een omvormer nodig. Deze zet de opgewekte gelijkstroom om naar bruikbare wisselstroom, waarop de meeste huishoudelijke apparaten werken. Vanuit alle zonnepanelen moeten kabels worden getrokken naar de omvormer. En vanuit de omvormer een kabel naar de meterkast, zodat de elektriciteit gebruikt kan worden.  

1. Hoe hoger de temperatuur, hoe hoger de energieopbrengst

Fabel. Zonnepanelen werken op licht, niet op temperatuur. Hoe meer licht op een dag, hoe meer energie er wordt opgewekt. Zelfs op een bewolkte dag wordt er dus energie opgewekt. Wel leveren zonnepanelen in het voorjaar en de zomer het meest op. Dit komt doordat er in deze seizoenen meer uren daglicht zijn. Daarnaast is het zo dat Bij een extreem hoge buitentemperatuur de zonnepanelen juist minder goed werken.

2. Zonnepanelen gaan maar 10 jaar mee

Fabel. Zonnepanelen van goede kwaliteit gaan langer mee dan 10 jaar. Op veel zonnepanelen heb je 25 jaar vermogensgarantie. Dat betekent dat je 25 jaar garantie krijgt op… Bij sommige merken ligt dit zelfs nog hoger. Het is onverstandig om de beslissing voor een type paneel alleen op basis van ‘prijs’ te nemen, omdat een paneel dat langer mee gaat (en daarmee vaak duurder is), op de lange termijn ook meer oplevert. We geven op onze site uitgebreid advies over hoe je de kwaliteit van een zonnepaneel beoordeelt.

3. De btw op zonnepanelen kan je terugvragen

Feit. Als je zonnepanelen aanschaft, kan je in veel gevallen de btw (21%) van de aanschaf en installatie terugvragen bij de Belastingdienst. Meer informatie hierover vind je op de site van de Belastingdienst.

4. Je hebt geen vergunning nodig voor zonnepanelen

Feit. In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak, mits je niet in een monumentaal pand woont. Wel zijn er een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden (zoals de helling van je dak). Deze voorwaarden vindt je in de folder Zonnecollectoren en zonnepanelen van de Rijksoverheid. Om zeker te zijn dat zonnepanelen mogelijk zijn op jouw dak, kan je een energieadviseur langs laten komen die jouw dak op deze voorwaarden checkt.

5. Er is geen landelijke subsidie meer voor zonnepanelen

Feit. Helaas zijn er geen landelijke subsidies meer voor 2019. Dit omdat de prijs van zonnepanelen flink is gedaald, terwijl het rendement juist is gestegen. Zo worden zonnepanelen aantrekkelijker, en zijn subsidies minder nodig. Er zijn echter nog wel een aantal gemeenten die lokale subsidies verstrekken, dit kun je checken met de EnergieSubsidiewijzer.

6. Alle daken zijn geschikt voor zonnepanelen

Feit en fabel. Vrijwel alle daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Hoe geschikt je dak is voor zonnepanelen hangt af van een aantal factoren, zoals de ligging van het dak. Een dak op het zuiden met een hellingshoek van 36 graden is optimaal. Ook moet er geen of weinig schaduw zijn. Daarnaast is ook je dakbekleding belangrijk. Zorg dus dat je altijd een expert raadpleegt voor advies op maat.

7. Na 2023 zijn mijn zonnepanelen minder waard

Fabel. Met zonnepanelen wek je stroom op die je zelf kunt gebruiken, of kunt terugleveren aan het net. De salderingsregeling zorgt ervoor dat wat jij te veel opwekt, van je jaarlijkse energierekening wordt gehaald. De salderingsregeling loopt op dit moment tot en met 2023. Daarna wordt deze geschrapt en kun je deze berekening niet meer maken. Maar dat betekent niet dat er geen voordeel meer te behalen is. Integendeel zelf. De terugleversubsidie die waarschijnlijk zijn plaats in zal nemen na 2023 (en ook geldig is voor zonnepanelen die voor 2023 zijn geplaatst), kan zelfs meer voordeel geven dan de salderingsregeling. Je krijgt dan een subsidie over de teruggeleverde stroom. Als je bijvoorbeeld méér zonnepanelen op je dak legt, dan dat je binnen jouw huishouden nodig hebt, kun je er zelfs geld mee verdienen.

8. Je kan beter wachten tot de technologie verbeterd is

Fabel. De kwaliteit van zonnepanelen is in de loop der jaren flink verbeterd. En nog steeds komen er nieuw modellen op de markt. Echter, de kwaliteit is de laatste jaren wel aardig stabiel gebleven en wij verwachten dat dit zo blijft. Daarnaast zijn zonnepanelen nu al heel rendabel. De besparing die je misloopt tijdens het wachten maak je naar verwachting dus niet meer goed met de winst in kwaliteit!

9. Zonnepanelen verhogen de waarde van je woning

Feit. Uit onderzoek blijkt dat huizen met zonnepanelen aantrekkelijker zijn voor kopers. Ruim 35% van de kopers geeft de voorkeur aan een huis mét zonnepanelen. Zonnepanelen wekken natuurlijk energie op, wat zal schelen op de energierekening van potentiële kopers.  Daarnaast verhogen zonnepanelen je energielabel en daarmee de waarde. Data-onderzoeker Calcasa vond zelfs dat huizen met een hoger label gemiddeld 2% meer opleveren. Bij een gemiddelde staat dat gelijk aan wel €6000,-.

10. Zonder geschikt dak, geen zonne-stroom

Fabel. Dan zijn er alsnog mogelijkheden. Er zijn steeds meer bedrijven, voetbalstadions, scholen en boerenbedrijven die hun daken beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Je kunt in zo’n project investeren en een aandeel in panelen kopen. Kijk eens op duurzaaminvesteren.nl.

[Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor verduurzaming voor jouw woning? Profiteer nu van gratis advies. Klik hier!]

Doe de zonnepanelen check

Met deze check krijg je een inschatting van hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, wat ze kosten en wat ze zouden kunnen opleveren.

Ben je na het lezen van de feiten en fabels over zonnepanelen geïnteresseerd geraakt in de mogelijkheden op jouw dak? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen, of vraag direct een adviesgesprek aan.