Energiebesparende maatregelen

10 tips om gemakkelijk en snel energie te besparen in huis

Geschreven door Olga Lefevere – op 22 februari 2019

Bijna alle woningeigenaren willen  besparen op energie. Alleen is het niet altijd duidelijk wat nou de slimste en gemakkelijkste manieren zijn om dit te doen. Om die reden zetten wij 10 tips op een rij hoe je energie kunt besparen in en rondom je woning.


1. Zorg dat de woning optimaal geïsoleerd is

Een groot deel van de energie in huishoudens gaat verloren aan slechte isolatie. Door de woning optimaal te isoleren kan je flink besparen op energie. Bij optimale isolatie zijn zowel de muren, daken en vloeren van de woning geïsoleerd. Isolatie is tegenwoordig vrij gemakkelijk aan te brengen; het kan binnen een dag geregeld zijn. Daarnaast verdient het zich vrijwel altijd snel terug. Zeker nu de prijzen van energie stijgen en er in 2022 vouchers worden geïntroduceerd om isolatie mee aan te schaffen.

Is jouw woning al geïsoleerd? Doe de Bespaarcheck en ontdek waar jij makkelijk op kunt besparen.


2. Schakel onnodige verlichting uit

Het lijkt een inkoppertje, maar doe jij structureel de lamp uit als je een ruimte verlaat? Veel mensen laten toch onnodig lampen aan in ruimtes waar niemand aanwezig is. Door goed op het uitschakelen van onnodige verlichting te letten kan je echt flink wat energie besparen!


3. Ga korter en minder douchen of in bad  

Een lekker warme douche of tot rust komen in bad. Het klinkt zalig, maar warm waterverbruik is helaas ook een grote bron van het energieverbruik (zon 20%). Om die reden is het verstandig om niet langer dan 5 minuten te douchen en dit niet meerdere keren op een dag te doen. Kies daarnaast niet te vaak voor een bad. Hierbij gebruik je meer dan drie keer zoveel water dan een gemiddelde douchebeurt!


4. Kies voor ledverlichting

Ledverlichting is momenteel de meest energie-efficiënte optie wat betreft verlichting en wederom goed betaalbaar. Door je huis volledig in te richten met ledlampen kan je veel energie besparen wat anders verloren was gegaan bij het gebruik van andere lampensoorten.


5. Beperk ijs- en vrieskasten

In veel huishoudens is er een overschot aan ijs- en vrieskasten die niet optimaal benut worden of gevuld zijn met overbodige voedingswaren. Door de ijs- en vrieskasten te beperken en zo efficiënt mogelijk in te delen kun je veel overbodige energieconsumptie tegen gaan.

Wist je dat extra koelkasten vooral veel energie verbruiken in de zomer? Dit is waarom.


6. Beperk de tocht in je woning

Veel huishoudens hebben te maken met binnendringend tocht dat op zijn beurt weer leidt tot verhoogde stookkosten. Er zijn verschillende manieren om tocht tegen te gaan. Bijvoorbeeld het plaatsen van tochtstrippen rondom deuren en ramen, het dichten van naden en kieren en het aanbrengen van een brievenbusklep of borstel.


7. Houd de thermostaat op een minimum

Zorg dat je efficiënt omgaat met het verwarmen van de woning. Zodra je af en toe een warmere trui verkiest boven het verhogen van de temperatuur in je gehele woning kun je gemakkelijk energie besparen.

Daarnaast kan je door je cv-ketel slim af te stellen ook een hoop energie besparen!


8. Was en droog met een volle trommel

Het proces van het drogen en wassen van kleding vereist veel energie en verbruikt overigens ook een grote hoeveelheid water. Om die reden is het essentieel dat elke was- en droogbeurt maximaal wordt benut, op die manier wordt de energie van onnodige wasbeurten bespaard.

Zo zijn er nog een hoop manieren hoe je kunt besparen op huishoudelijke apparaten.


9. Houd je cv-ketel up-to-date

Laat jij je cv-ketel jaarlijks schoonmaken? Een vieze ketel verbruikt meer energie dan een schone. De installateur checkt meteen ook of de cv-ketel nog naar behoren werk.

Ook is het belangrijk dat je geen verouderde cv-ketel in de woning heeft staan. Verouderde cv-ketels gaan inefficiënt om met energie. Door een nieuwe cv-ketel te laten installeren, kun je dus een flinke vooruitgang boeken op energieverbruik en comfort!


10.  Investeer in zonnepanelen of een zonneboiler

Bovenstaande tips leren je hoe je het energieverbruik kunt terugdringen, maar je kunt natuurlijk óók zelf stroom of warmte op wekken! Op die manier ben je minder afhankelijk van de stijgende energieprijzen.

Met zonnepanelen wek je zelf 100% duurzame energie op voor jouw woning. Tegenwoordig worden zonnepanelen steeds goedkoper en steeds fraaier om te zien. Bovendien worden ze ook steeds efficiënter!

Check met 10 vragen hoeveel energie jij kunt besparen met isolatie en zonnepanelen.


Aan de slag!

Heb je met bovenstaande tips de smaak te pakken en wil je aan de slag met het aanbrengen van energiebesparende maatregelen zoals isolatie of zonnepanelen? Hoe pak je dat nou het beste aan?

Door een onafhankelijke Energie-adviseur in te schakelen hoef jij niet langer overal offertes op te vragen, en appels met peren te vergelijken.

Zo’n adviseur helpt jou met het bepalen van je wensen, legt de mogelijkheden uit en helpt jou kiezen voor de beste, meest geschikte uitvoerderspartij. Dat is duurzaam wonen zonder gedoe.

Wat een Energie-adviseur voor jou kan betekenen.