Energielabel

10 tips om energie te besparen in de zomer

Geschreven door Olga Lefevere – op 17 juni 2020

Maak jezelf klaar voor een energiezuinige zomer

Bij het besparen van energie denken we vooral aan de winter. Maar ook in de zomer kun je energie besparen. Deze zomerse tips helpen je daarbij.


1. Maak gebruik van een ventilator in plaats van een airco

Een airco verbruikt flink wat energie en is daarmee ook een stuk duurder dan een ventilator. Heb je behoefte aan verkoeling? Kies dan voor een ventilator en bespaar enkele tientjes per jaar. Voor een zo’n goed mogelijke verkoeling gebruik pas je deze tips toe:

  • Open de ramen aan de andere kant van de ruimte of de woning zodat het kan doorwaaien.

  • Vries enkele flessen water in en plaats deze een voor een voor de ventilator. Zo wordt de lucht die door de ventilator uitgeblazen wordt langs de bevroren fles geblazen en koelt de lucht in de ruimte snel af.

  • Voeg zout aan het water toe om de temperatuur van het ijs nog enkele graden lager te maken.

2. Weer de warmte

Door de warmte te weren is er minder elektriciteit nodig om te koelen. Je kunt de warmte buiten houden door gedurende de warmste momenten van de dag goed de ramen en gordijnen dicht te houden. ‘s Ochtends en ‘s avonds zet je de ramen kort open om warme lucht af te voeren. Wil je toch een frisse neus gedurende de dag? Zet dan alleen ramen open aan de schaduwkant van de woning. Ook het dichten van naden en kieren kan helpen om de warmte buiten te houden, lees er hier meer over.

3. Kouder douchen

Douchen met koud water lijkt voor sommigen vanzelfsprekend in de zomer. Toch douchen veel mensen ook in de zomer het liefst op 38 graden. Door kouder te douchen koel je niet alleen af, maar bespaar je een hoop energiekosten. Het verwarmen van water beslaat namelijk ongeveer 20% van de Nederlandse gasrekening.  


Wat kan jij besparen op energiekosten?

Doe de Bespaarcheck


4. Droog de was buiten

Het mooie weer droogt wasjes binnen no-time. Plaats een droogmolen in de tuin of zet een wasrek op het balkon. Geen tuin of balkon? Hang dan een deurdroogrek aan een openslaand raam en maak je was vast met wasknijpers.

5. Check de extra koelkast in de schuur

Veel gezinnen hebben een extra koelkast in de zomer van pas komt voor koele drankjes. Echter zijn vriezers en koelkasten geschikt voor ruimtes op kamertemperatuur. Een hete schuur is dus ongunstig. Daarnaast zijn deze extra koel- en vrieskasten vaak oude en gebruikte modellen die veel energie verbruiken. Wellicht is een (kleinere) nieuwe variant een duurzame investering.

6. Bespaar energie met tuinverlichting

Zomeravonden in de tuin hoeven niet veel energie te kosten. Door één gloeilamp van 40 watt  door een ledlamp te vervangen bespaar je per jaar ongeveer 10 euro. Gebruik je lichtsnoeren op gloeilampjes? Vervang deze dan ook voor ledlampen. Deze zijn bij veel woonwinkels te koop. Tuinverlichting gekoppeld aan zonnecellen is helemaal goed voor klimaat en portemonnee. Nog meer besparen op verlichting? Kies dan ook voor een lichtsensor en/of bewegingsmelder, dan gaan je lampen alleen aan als het nodig is.

7. Verkoeling door apparaten uit te zetten

Een veel gedeelde tip om energie te besparen is om elektrische apparaten ‘s nachts uit te zetten. In de zomer heeft dit nog een extra voordeel: apparaten die continu aan staan, geven namelijk warmte af in huis. Dit lijkt misschien niet veel, maar als je alle kleine beetje bij elkaar optelt kan dit toch een verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan laptops, lampen, televisies en (game)computers. Schakel ze dus uit voor een koelere nacht.

8. Kook zomers minder (binnen)

Van koken wordt het warmer in huis (denk aan het verstoken van gas en gebruik van een hete oven), dus kies bij heet weer voor een frisse salade in plaats van een warme maaltijd. Dat scheelt ook nog eens stookkosten! Of verplaats de keuken naar buiten door te gaan barbecueën (kies dan niet voor een barbecue op gas of elektriciteit).

9. Maak gebruik van de zon

Er zijn steeds meer toepassingen van zonnecellen. Zo kun je je smartphone en tablet opladen met een powerbank op zonne-energie en kan je een zwembad warmhouden met solarmatten. Wil je echt besparen? Kies dan voor zonnepanelen en wek voldoende stroom op voor het hele huishouden. Meer over de werking en opbrengst van zonnepanelen.

10. De zomer is de beste tijd voor een nieuwe cv-ketel

Bij het installeren van een nieuwe cv-ketel denk je misschien eerder aan de winter. Maar het idee van zonder warm water zitten tijdens de installatie klinkt een heel stuk beter wanneer het buiten niet vriest. Meer over wanneer je een cv-ketel het beste kunt vervangen.


Nog meer besparen?

Met energiebesparende maatregelen kan je flink besparen op je energierekening. Zo kan een gemiddeld huishouden met een verbruik van 3.000 kWh met 12 zonnepanelen zo’n 700 euro per jaar besparen.

Krijg advies op maat.

Handig!

Aan de hand van de Bespaarcheck ontdek je binnen 2 minuten hoeveel je kunt besparen.


Bekijk ook deze tips om energie te besparen tijdens het thuiswerken.