Energie besparen

15 tips om energie te besparen tijdens kerst

Geschreven door Olga Lefevere – op 9 december 2019

Het is bijna kerst en dat betekent: verwarming en kerstverlichting gaan aan! Omdat de decembermaand al aardig duur kan zijn, geven we 15 tips hoe je energie kunt besparen tijdens kerst.


Of doe meteen de Bespaarcheck op basis van je postcode om te zien hoeveel er te winnen valt in jouw woning.


1. Zet de verwarming lager wanneer je gaat gourmetten.

Door de grillplaat wordt het vanzelf warm in huis. Voor drie uur gezelligheid betaal je ongeveer € 1 aan elektriciteit.

2. Gebruik LED-kerstverlichting.

Binnen én buiten. Met zuinige LED-lampjes gebruik je 5x minder energie dan wanneer je de kerstboom verlicht met gloeilampjes. Zo verbruikt snoerverlichting met 100 gloeilampjes  tussen de 10-50W. Laat je dit de hele maand december branden voor 8 uur per dag? Dan betaal je tussen de €1 en €3. Doe je dit met LED-kerstverlichting van  tussen de 1 en de 6 watt ben je minder dan €1 kwijt.

3. Zet de kerstverlichting uit als je niet thuis bent of naar bed gaat.

Vergeet je dit wel eens? Dan dan wordt het verbruik vier keer hoger.  Een timer biedt de oplossing. Bij sommige kerstverlichting zit zo’n timer standaard. Heb je al kerstverlichting? Dan kun je voor €4 een losse schakelklok kopen.

4. Waxinelichtjes of kaarsen zijn leuke alternatieven voor al dat stroomverbruik.

Zo maak je het toch sfeervol zonder extra energie te verbruiken.

5. Gebruik kerstversiering op een creatieve manier en ga tocht tegen.

In december komt er veel koud door de naden en kieren. Zo zijn er bijvoorbeeld tochtrollen met feestelijke print zoals deze.

6. Trek een kersttrui aan!

Zet de verwarming 1 graad lager dan je gewend bent. Het verschil zal je nauwelijks merken. Zeker met een mooie kersttrui aan! Zet de verwarming op 15 graden als je niet thuis bent. De verwarming is de grootste kostenpost op de energierekening. Hier kan je dus, helemaal in december, goed op besparen.

7. Haal apparaten en opladers uit het stopcontact als je ze niet gebruikt.

Het zou kunnen dat je in de kerstvakantie vaker thuis bent en meer gebruik maakt van elektronische apparaten zoals tv, computer en opladers. Let daarom extra op sluipverbruik.

8. Zorg dat je het huis zo stroomvrij mogelijk achterlaat als je weinig thuis bent tijdens de kerstvakantie.

Haal stekkers uit het stopcontact en laat je kerstverlichting niet constant aan. (zie punt 1)

9. Hang je kerstversiering niet voor de ramen.

Tenzij je het oké vindt om de lampjes zelf niet te zien. Het loont namelijk om vroeg je gordijnen dicht te doen in de winter. Ze zorgen niet alleen voor verduistering, maar ook voor energiebesparing, aangezien gordijnen isolerend werken. Er ontsnapt zo minder warmte via de ramen. Let er wel op dat de gordijnen niet voor de radiator hangen. Dan verlies je juist gestookte warmte.

10. Zet de kerstboom niet voor de verwarming.

Hierdoor gaat je boom  minder lang mee: hij droogt sneller en verliest daardoor naalden. Ook blokkeert hij de warmte. Over het algemeen geldt: zet in je woning geen enkel meubelstuk voor de verwarming zodat er optimaal van de warmte genoten kan worden.

11. Overweeg om de kerstversiering alleen binnenshuis te houden.

Heb je bijvoorbeeld een grote kerstman met lichtslang? Hangt de hele tuin vol met lichtsnoeren met (oude) gloeilampen? Deze snoeren verbruiken veel meer stroom dan je kerstboomlampjes. Om een lichtgevende rendier in de tuin houden voor 8 uur per dag, met gloeilampjes van 180W, gedurende de hele maand december ben je totaal €9,82 kwijt. Wil je toch graag de tuin versieren? Kijk dan voor lampjes op zonnestroom.

12. Zet niet alle sfeerlampen aan in december.

De kerstboom geeft aardig wat licht af. Je zou daardoor een lamp minder aan kunnen doen.

13. Geef je een kerstdiner? Zet dan de afwasmachine pas aan na elf uur ‘s avonds.

Dan beginnen de daluren, tijdens deze uren betaal je minder voor stroom. In Limburg en Brabant begint dit overigens al om 9 uur.

14. Let op dat je zuinig kookt.

Vul de waterkoker niet met meer water dan nodig, plaats deksels op je pannen en bereid meerdere gerechten tegelijk of snel achter elkaar in de oven. Maak je een gerecht met lange bereidingstijd, zoals een stoofpot? Maak dan gebruik van een snelkookpan. Dit is niet alleen praktisch, maar verkort ook de bereidingstijd aanzienlijk. Meer over energiezuinig koken met een snelkookpan.

15. Houd pannetjes warm door ze op een waxine warmhouder (rechaud) te zetten, in plaats van op het fornuis.

Heb je er geen? Dan heb je meteen een leuk kadootje om op je kerstverlanglijstje te zetten.

*De gemiddelde cijfers in dit artikel komen van Milieu Centraal.


Wil je het nieuwe jaar goed beginnen?

Bespaar dan flink op je energierekening door energiebesparende maatregelen te nemen. Een niet geïsoleerde spouwmuur laat veel bijvoorbeeld veel warmte door. Het vullen van de spouwmuur is een relatief voordelige vorm van isoleren én binnen 3 jaar terugverdiend. Wat is spouwmuurisolatie en wat doet het?

Handig! Aan de hand van de Bespaarcheck ontdek je binnen 2 minuten hoeveel je kunt besparen.


Leestips

Maak je huis winterklaar: Energie besparen door afstellen CV-ketel.

Waarom een hoger energielabel zorgt voor een fijnere woonervaring.