Energiebesparende maatregelen

5 x waarom spouwmuurisolatie altijd een goed idee is

Geschreven door Olga Lefevere – op 1 april 2021

‘Is spouwmuurisolatie iets voor mij?’ Met klimaatverandering en duurder wordende gas is dat een logische vraag. Misschien is spouwmuurisolatie niet het eerste waaraan je denkt als je je woning wil verbeteren. Maar het is wel degelijk de meest winstgevende investering. Waarom is spouwmuurisolatie een slimme zet?


Een spouwmuur is een buitenmuur van een woning die uit 2 delen bestaat. De spouw staat voor de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Een groot deel van de Nederlandse woningen gebouwd na 1920 heeft een spouw. Lees meer over de spouwmuur en haar functie.


1. Verduurzamen ook voor de kleine(re) portemonnee

Verduurzamen kan kostbaar zijn. Zeker als je de hele woning energieneutraal of aadrgasvrij wil (of moet) maken. Gelukkig kan je ook verduurzamen op laagdrempelige manier. Spouwmuurisolatie is een relatief goedkope wijze om stappen te zetten richting besparen.

  • De kosten variëren tussen de 750 euro (tussenwoning) en 3.000 euro (vrijstaande woning).

  • De kosten verschillen overigens sterk per materiaal en installateur. Laat je daarom adviseren door een onafhankelijke adviseur.

Bron: De Energiebespaarders

Ten opzichte van andere energiebesparende maatregelen is spouwmuurisolatie helemaal niet duur. Dit omdat de installatie maar een halve tot een hele dag duurt en de arbeidskosten ook nog eens in het lage belastingtarief vallen (9%).

Meer lezen over de installatie van spouwmuurisolatie.


2. Hoge besparing op energierekening

De afgelopen jaren is de energierekening gestegen. We moeten meer betalen, ondanks het gelijke energiegebruik. Met spouwmuurisolatie kan je de energierekening toch omlaag brengen.

Spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat je woning minder warmte verliest door de gevels. De verwarming hoeft hierdoor minder hard te stoken. Met een lagere energierekening tot gevolg.

Je kunt goed geld besparen met spouwmuurisolatie. De jaarlijkse besparing op de energiekosten variëren tussen de 260 euro (tussenwoning) en de 960 euro (vrijstaande woning) per jaar.

Bereken wat jij kunt besparen op energie door de spouwmuur te isoleren.


3. Gemiddelde terugverdientijd van 3 jaar

Je kunt energiebesparende maatregelen zien als een vorm van geld investeren. Het geld dat je er in steekt, krijg je ook weer terug. Investeren in spouwmuurisolatie kan een grote kostenpost lijken, maar als je het op de lange termijn bekijkt is het een slimme investering.

Bron: De Energiebespaarders

Na drieënhalf jaar is de investering vaak alweer terugverdiend. De jaren daarna heb je alleen nog maar winst. Bovendien is er een isolatie subsidie beschikbaar. Het is wel belangrijk dat je behalve de spouwmuurisolatie nog één isolatiemaatregel neemt.

Het rendement op het isoleren van een spouwmuur is te vergelijken met de rente op een spaarrekening van zo’n 10% tot 15%. Daarnaast gaat de waarde van je woning ook omhoog.

Lees meer over waarom investeren in energiebesparing een slimme zet is.


4. Creëer een lekker warme woning

Een niet-geïsoleerde spouwmuur laat veel koud door. Je kunt de koud voelen stralen als je dicht bij de muur zit. Door de spouwmuur te isoleren, zorg je voor een warmere, meer comfortabele woning.

In de winter blijft de woning lekker warm en in de zomer blijft de woning koeler. Ook kan spouwmuurisolatie bijdragen aan een afname van geluidsoverlast.

Verder lezen: Isoleren in de zomer klinkt gek, maar is juist slim.


5. Makkelijk achteraf aan te brengen

Spouwmuurisolatie is (bijna) altijd een goed idee, ook in huizen waar al verouderde isolatie aanwezig is. Het upgraden van de huidige isolatie is vrij makkelijk in het geval van spouwmuurisolatie. Het kan er namelijk gewoon bijgevoegd worden.

Check vast jouw woning geschikt is voor spouwmuurisolatie

  • Woningen van vóór 1920 hebben vaak geen spouwmuur.

  • Huizen van tussen 1920 en 1975 hebben vaak een lege spouw en zijn geschikt voor spouwmuurisolatie. Wel kan het voorkomen dat de spouw al geïsoleerd is, maar dat de isolatie is verouderd of verzakt.

  • Dit is ook het geval bij woningen van tussen 1975 en 1991. Deze woningen kunnen worden na-geïsoleerd.

  • Woningen die nieuwer zijn dan 1991 zijn vaak al goed genoeg geïsoleerd.

Kom er achter hoe geïsoleerd jouw woning is met dit stappenplan.


Ga voor de beste kwaliteit spouwmuurisolatie

Ben je overtuigd van de voordelen van spouwmuurisolatie? Ga dan voor zo goed mogelijke isolatie door onafhankelijk advies aan te vragen over de isolatie in jouw woning.

3 tips beginnen met spouwmuurisolatie

  1. Neem een adviseur in handen die niet gebonden is aan een merk of installatiebedrijf, zodat je zeker bent de beste kwaliteit in producten krijgt, voor een eerlijke prijs.

  2. Laat je adviseren door een onafhankelijke adviseur die je ook kan helpen met andere vormen van isolatie en andere energiebesparende maatregelen. Je kunt namelijk subsidie krijgen voor spouwmuurisolatie wanneer je dit combineert met dakisolatie, vloerisolatie, isolatieglas en warmtepompen. Meer lezen over subsidie voor spouwmuurisolatie.

  3. Kijk goed naar certificering en garantie. Vraag desnoods hulp bij het vergelijken van offertes door een onafhankelijke partij. Die kan je meer vertellen over wat belangrijk is om naar te kijken bij het kiezen van de installateur.


De Energiebespaarders biedt onafhankelijk advies over alle vormen van isolatie (en andere energiebesparende maatregelen). Het advies is in verschillende pakket-vormen beschikbaar, zodat je precies het advies krijgt dat past bij jouw woning en wensen.  

Bekijk de adviespakketten hier >