Woning verduurzamen

Verkoopprijs en verkoopsnelheid omhoog door verduurzaming

Geschreven door Olga Lefevere – op 27 juli 2021

De gebouwde omgeving moet worden verduurzaamd. Daarom deed Motivaction onderzoek naar de effecten van duurzaamheidsmaatregelen op de verkoopbaarheid van een woning.

Het onderzoek door Motivaction werd uitgevoerd onder Nederlandse makelaars van NVM.


Verkoopprijs hoger met energiebesparende maatregelen

Makelaars zien dat potentiële kopers energiebesparende maatregelen belangrijk vinden bij de aanschaf van een nieuwe woning. Driekwart van de makelaars geeft aan een positief effect te zien op de verkoopprijs van woningen met energiebesparende maatregelen.

Het onderzoek toont aan dat met name isolatie en zonnepanelen op het dak het meest positieve effect hebben op de verkoopprijs van een woning.

Meer lezen over het effect van bepaalde energielabels op woningwaarde.


Verkoopsnelheid omhoog door verduurzaming

Het effect van energiebesparende maatregelen op de verkoopsnelheid is vergelijkbaar met het effect op de prijs. Ook hier geldt dat voor isolatie, HR++ glas en zonnepanelen het effect het meest positief is. Zonneboilers en stadsverwarming hebben het minst effect.


Houding van makelaars ten opzichte van energiebesparende maatregelen

Makelaars spelen een belangrijke rol in de energietransitie. Vier op de vijf makelaars verwacht dat over 5 jaar duurzaamheid een grotere rol zal spelen in de aankoopbeslissing voor een woning (79%). Daarnaast gebruiken de meeste verkoopmakelaars duurzaamheidskenmerken om een woning aan te prijzen (71%).


Verkoopbaarheid niet duurzame woningen

Maar hoe zit het dan met woning die niet verduurzaamd zijn? In de toekomst worden woningen zonder energiebesparende maatregelen moeilijker te verkopen, denkt circa twee op de vijf makelaars. Ook vindt circa een derde dat een niet duurzaam huis steeds minder waard wordt (31%).


Zo pak je verduurzaming van je woning het beste aan

Nu de effecten van energiebesparende maatregelen duidelijk zijn, is het slim om aan de slag te gaan met verduurzaming van jouw woning. Maar hoe pak je dat aan?

  1. Neem een adviseur in handen die niet gebonden is aan een merk of installatiebedrijf, zodat je zeker bent de beste kwaliteit in producten krijgt, voor een eerlijke prijs.

  2. Laat je adviseren door een onafhankelijke adviseur die je kan helpen met alle verschillende energiebesparende maatregelen (isolatie, zonnepanelen en verwarming).

  3. Kijk goed naar certificering en garantie. Vraag desnoods hulp bij het vergelijken van offertes door een onafhankelijke partij. Die kan je meer vertellen over wat belangrijk is om naar te kijken bij het kiezen van de installateur.


De Energiebespaarders biedt onafhankelijk advies over alle vormen van isolatie (en andere energiebesparende maatregelen). Het advies is in verschillende pakket-vormen beschikbaar, zodat je precies het advies krijgt dat past bij jouw woning en wensen.  

Bekijk de adviespakketten hier >