Financiering

Btw terugvragen zonnepanelen in 5 stappen

Geschreven door Olga Lefevere – op 11 juni 2020

Stappenplan btw terugvragen zonnepanelen

Met zonnepanelen op je dak wordt je door de Belastingdienst gezien als kleine ondernemer. Je wekt immers energie op die je als het ware verkoopt aan het energienet. Door dit ondernemerschap kun je belasting terugvragen over de aankoop en plaatsing van de zonnepanelen.

Het terugvragen van de btw brengt een paar administratieve handelingen met zich mee, maar is toch zeker de moeite waard. Dit bedraagt namelijk 21% van de aanschafwaarde van het zonnepanelensysteem. Zo krijg je al gauw een kleine €1.000 terug op een gemiddeld zonnepanelen-systeem met 12 panelen. Door dit stappenplan te gebruiken zie je niets over het hoofd.


In dit artikel

  • Korte intro in de kleine ondernemersregeling (KOR)

  • Stappenplan: terugvragen BTW op aankoop en installatie zonnepanelen

  • Belangrijk om rekening mee te houden bij terugvragen BTW


Korte intro in de kleine ondernemersregeling (KOR)

Het is eerst handig om een blik te werpen op de Kleine Ondernemersregeling en welke voordelen hieraan verbonden zijn. Wanneer je jezelf aanmeldt voor de KOR, wordt je vrijgesteld van het betalen van belasting op de teruggeleverde stroom. Een beperking is dat je jaarlijks niet meer dan €1.345 aan btw mag betalen. Bijna iedere particulier met zonnepanelen blijft ruim onder deze grens. Let op: voor zzp'ers tellen ook andere btw-plichtige activiteiten mee waardoor de grens van €1.345 eerder is bereikt.

Meer lezen over wanneer het verstandig is om jezelf aan te melden als kleine ondernemer.


7 tips om optimaal te profiteren van zonnepanelen


Stappenplan: terugvragen btw op aankoop en installatie zonnepanelen

Je kunt belasting terugvragen over de kosten van de aankoop en installatie van het zonnepanelensysteem. Dit betekent dat je van de totale prijs 21% kunt terugkrijgen. Het terugvorderen van de btw is relatief eenvoudig. Je kunt dit makkelijk zelf doen.

Stap 1. Aanmelden als kleine ondernemer bij de Belastingdienst

Je kunt jezelf aanmelden als zonnepaneelhouder bij de Belastingdienst door het invullen van dit formulier. Onderteken het formulier en stuur het per post op naar de Belastingdienst.

Op dit formulier kun je direct aangeven of je aanspraak wilt maken op de KOR.

Stap 2. Reactie Belastingdienst afwachten

Na het ontvangen van jouw brief zal de Belastingdienst binnen 10 werkdagen een reactie toesturen. In deze brief wordt bevestigd dat je geregistreerd bent als kleine ondernemer (mits dit is aangevraagd) en het btw-identificatienummer. Om de btw over aankoop- en installatiekosten terug te krijgen heb je de brief in principe niet nodig.

Stap 3. Rekeningnummer doorgeven aan Belastingdienst

Vervolgens geef je het rekeningnummer door waarop de btw uitbetaald kan worden. Dit kan via de site. Doe dit ook als je rekeningnummer al geregistreerd staat bij de Belastingdienst voor inkomstenbelasting of toeslagen. Zorg dat dit geregeld is voordat je aan stap 4 begint.

Stap 4. Digitale aangifte doen

Je ontvangt na het doorgeven van je betaalgegevens een digitaal aangifteformulier. Je bent nu klaar om aangifte te doen. Het bedrag dat je terugkrijgt, is de btw die je betaald hebt min een vast bedrag (dat noemen we het forfait). In deze tabel van Milieu Centraal vind je welk forfait bij welk zonnepaneelvermogen hoort.

Stap 5. Ontvangst belasting

De fiscus stort binnen 3-5 maanden na het verzoek de btw terug op uw bankrekening.

Soms komt het voor dat je na de 1e aangifte toch nog een 2e aangifte van de Belastingdienst ontvangt. Die moet je dan ook invullen, anders krijg je een boete. Houd je e-mail of post dus in de gaten: de Belastingdienst stuurt als het goed is een herinnering.


Belangrijk om rekening mee te houden

  • Doe de btw-aangifte binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen kocht.

  • Zet dezelfde naam op zowel de factuur van de zonnepanelen als op  de energierekening. Je kunt geen btw terugvragen wanneer bijvoorbeeld de factuur op jouw naam staat en de energierekening op die van je partner.

  • Koop je een nieuwbouwwoning inclusief zonnepanelen? Dan zou je een deel van de betaalde btw voor het dak kunnen proberen terug te vragen. Echter blijkt uit interne memo's van het Ministerie van Financiën dat de Belastingdienst deze verzoeken afwijst.

  • Door je energielabel af te melden stijgt de waarde van je woning en dus de Onroerende Zaak Belasting. Lees hier meer over de voorwaarden.

  • Kies je ervoor om de KOR niet aan te vragen omdat je bijvoorbeeld ondernemer bent? Dan kun je nog steeds de belasting op aankoop en installatie terug vragen. Wel moet je dan ieder kwartaal de zonnestroom meenemen in je belastingaangifte. Meer over zzp’er zijn in combinatie met de KOR vind je hier.


Teveel gedoe?

De Centrale Btw-teruggave kan het geregel uit handen nemen

Vind je het vervelend om de teruggave zelf te moeten regelen? Dan kan je ervoor kiezen om een bemiddelaar in te schakelen. Partijen zoals De Centrale BTW-teruggave regelt de machtiging, de registratie, aangifte en vrijstelling (KOR). Zij beantwoorden ook eventuele onverwachte vragen van de Belastingdienst.

Kies je voor zonnepanelen via De Energiebespaarders? Dan zit de dienst van De Centrale BTW-teruggave met een korting bij het zonnepanelensysteem in het pakket!


Gebruik jouw dak om energie te besparen!

Doe onze Bespaarcheck om te zien hoeveel jij kunt besparen >


Zonnepanelen die passen bij jouw dak

Het plaatsen van zonnepanelen roept een aantal vragen op. Is jouw dak geschikt? Hoe zit het met de salderingsregeling? Hoe kan je maximaal profiteren van zonnepanelen?

Krijg onafhankelijk en persoonlijk advies van een energieadviseur over zonnepanelen én andere energiebesparende maatregelen. Bekijk hier de voordelen. We bieden direct offertes aan van betrouwbare installatiepartijen die passen bij jouw wensen. Scheelt jou een hoop gedoe.

Advies op maat zonnepanelen

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen op jouw dak?  Vraag advies op maat aan voor zonnepanelen.

Krijg advies op maat >


Op zoek naar financieringsmogelijkheden?