Energielabel

Blogreeks De salderingsregeling: #1 Wat is de salderingsregeling?

Geschreven door Joost Grijsen – op 14 november 2018

In deze blogreeks over de salderingsregeling zullen we je alles vertellen over de regeling, de bestuurlijke plannen die er op dit moment lopen en wat gaat dit betekenen voor de (toekomstige) eigenaren van zonnepanelen. In deze eerste blog leggen we uit wat er gebeurt in de bestuurlijke kamers en hoe de huidige salderingsregeling in elkaar zit.

Wat is de salderingsregeling?

Dit is een regeling waarmee de opbrengst van je opgewekte stroom door middel van zonnepanelen wordt gegarandeerd. De laatste tijd is er veel over gesproken binnen de politiek. De salderingsregeling gaat over het terugleveren van elektriciteit aan het net. In feite kan je door middel van de salderingsregeling je verbruikte elektriciteit wegstrepen tegen je opgewekte elektriciteit, ongeacht het tijdstip van opwekken en verbruiken. Of je de was draait terwijl de zon schijnt of midden in de nacht, maakt dan dus niets uit. Dit maakt het voor jou makkelijk; je hoeft in je dagplanning nergens rekening mee te houden. De hele dag door levert je opgewekte stroom evenveel op, namelijk de prijs die je normaal betaalt voor je stroom.

Prijsopbouw van elektriciteit per kWh. Bron: De Energiebespaarders.

Hoe werkt de huidige salderingsregeling?

Voor je elektriciteitsaansluiting betaal je bepaalde vaste kosten; leveringskosten en netbeheerkosten. Deze zul je altijd moeten betalen. Daarnaast betaal je voor elk kWh aan stroom dat je verbruikt kale stroomkosten (vaak ongeveer €0,06 per kWh). Let hierbij op dat dit sterk verschilt per energieleverancier. Bovenop je stroomkosten zijn er nog andere belangrijke kosten die je stroom een stuk duurder maken; energiebelasting, BTW en opslag duurzame energie.

Hier komt het fijne aan de salderingsregeling: omdat je verbruik per kWh verrekend wordt met je opgewekte stroom per kWh uur betaal je alleen de kale stroomkosten, energiebelasting, BTW en opslag duurzame energie over je netto energieverbruik (kWh verbruikt — kWh opgewekt). Aan het eind van de periode hoef je alleen maar te betalen voor het stroomverbruik dat je meter aangeeft. Makkelijk rekenen dus!

Als alternatief voor de salderingsregeling wordt vaak gesproken over een terugleversubsidie. In onze volgende blog in deze reeks vertellen we je welk voordeel dit voor jou kan hebben.

https://energiebespaarders.nl/whitepapers/orientatiehulp