Energiebesparende maatregelen

De warmtepomp: geschikt voor mijn woning?

Geschreven door Joost Grijsen – op 1 juni 2022

Eind vorige maand schreven wij al over de run op warmtepompen en dan ook met name de hybride warmtepomp. Een warmtepomp vergt een relatief grote investering, dus over de aanschaf moet goed worden nagedacht. Daarom vinden wij het belangrijk om voor jou op een rijtje te zetten waar je op moet letten bij de aanschaf van een (hybride) warmtepompsysteem. En vooral ook waar je woning aan moet voldoen om het überhaupt interessant te maken om een warmtepomp te installeren, of dat je beter eerst andere maatregelen kunt treffen.


Is mijn woning geschikt voor het plaatsen van een warmtepomp?

Niet elke woning is geschikt voor het plaatsen van een warmtepomp. Je woning moet goed geïsoleerd zijn zodat er geen onnodig warmteverlies ontstaat. Anders is het niet rendabel.

Dit betekent dat de isolatiewaarde (RC waarde) van je woning een minimale waarde van 3,5 moet hebben. Ook het type warmteafgiftesysteem van je woning heeft invloed, dat wil zeggen of je vloerverwarming hebt of radiatoren. Dit systeem moet namelijk geschikt zijn voor lage temperaturen, omdat een warmtepompsysteem over het algemeen tot 35 of 45 graden gaat.

Energievoorziening

Warmtepompen worden voorzien van energie door middel van elektriciteit. Je gaat dus een hoop gas besparen, maar je elektriciteitsverbruik gaat omhoog. Naast isolatie is het dus verstandig om zonnepanelen te laten plaatsen, alvorens over te gaan tot het laten installeren van een warmtepomp. Daarbij is het van belang dat de zonnepanelen voldoende vermogen leveren om het totaalplaatje rendabel te maken.

Het geluidsniveau van warmtepompen

Warmtepompsystemen worden geplaatst met een buiten-unit in het geval van een hybride of lucht/water warmtepomp. Deze unit produceert gemiddeld 53 dB aan geluid. Dit is niet storend wanneer deze met de voorkant gericht is op een woning met minimaal 5 meter afstand. Indien het niet mogelijk is de pomp op deze wijze te plaatsen, kun je ook kiezen voor een geluiddempende kap die het geluid met circa 7 dB kan doen dalen. Bedenk dus goed of de buiten-unit op een geschikte plek kan worden geplaatst.

Plaatsing van een warmtepomp

In de meeste gevallen kan het systeem geplaatst worden op de plek van de CV-ketel en kan deze eenvoudig worden aangesloten op het bestaande leidingwerk. Warmtepompsystemen zijn ongeveer zo groot als een koelkast met een oppervlakte van 1 bij 1 meter. De buiten-unit is zo’n meter hoog en heeft een oppervlak van 1 bij 0,6 meter. De buiten-unit kan het makkelijkst worden geplaatst dicht bij de woning, in de achtertuin.

Wat is een warmtepomp?

Er zijn verschillende warmtepompen. We leggen hier kort uit welke warmtepompen er zijn. Per type woning verschilt het welke oplossing het beste is voor jou.

  • Hybride warmtepomp

Dit systeem werkt samen met je CV-ketel op gas, deze kan in veel situaties dus gewoon blijven hangen. Je CV-ketel vangt alleen de piekmomenten op waarin er veel warmtevraag is, de rest van jouw warmtevraag wordt geleverd door de warmtepomp.

  • Lucht/water (all-electric) warmtepomp

Dit systeem vervangt je CV-ketel en verwarmt je woning en tapwater dus volledig elektrisch. Dit aan de hand van een binnen- en buiten-unit welke buitenlucht gebruikt om warmte uit te onttrekken, dit gebeurt nog tot zo’n 10 graden onder 0 door middel van compressie.

  • Water/water (all-electric) warmtepomp

Dit systeem vervangt je CV-ketel en verwarmt je woning en tapwater dus volledig elektrisch net als de lucht/water warmtepomp. Anders is dat het zijn warmte haalt uit water door een pijpleiding in de grond. Hiervoor worden gaten geboord tot wel 150 meter diep, waar het altijd 9 graden is. Mede door compressie kunnen hiervoor gunstige temperaturen voor jouw woning worden bereikt. Door niet zulke extreme temperaturen is dit een heel efficiënt warmtepompsysteem en niet weersafhankelijk.

Bijkomende voordelen

Wat veel mensen niet weten is dat warmtepompen naast verwarming, in de zomer ook voor koeling kunnen zorgen. Verder zijn de onderhoudskosten voor een warmtepomp laag en heb je de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor plaatsing. Handig om te weten voor huiseigenaren met vloerverwarming, een warmtepomp werkt goed in combinatie met dit warmteafgiftesysteem.