Subsidies

Deze subsidies beschikbaar voor energiebesparende maatregelen

Geschreven door Olga Lefevere – op 6 oktober 2020

Zonnepanelen, isolatie, warmtepomp of cv-ketel, ze vallen allemaal onder energiebesparende maatregelen. De overheid wil energiebesparing stimuleren en heeft daarom allerlei subsidieregelingen in het leven geroepen. Denk jij na over energiebesparende maatregelen zoals isolatie? Gebruik dan deze handige lijst met alle beschikbare subsidies en andere financiële voordelen.

In dit artikel


Subsidie op isolatie (ISDE-regeling)

Sinds eind zomer 2019 kunnen eigenaar-bewoners gebruik van maken van subsidie op isolatie. De subsidie wordt alleen verleend als er gekozen is voor minimaal 2 grote energiebesparende isolatiemaatregelen. Deze subsidie werd verleend uit de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Deze is echter gestopt sinds 2021. De subsidie wordt nu verleend uit de ISDE-regeling.

Voorheen kon je als woningeigenaar uit de ISDE-pot alleen subsidie ontvangen voor duurzame verwarming zoals een warmtepomp of zonneboiler. Vanaf 2021 is er ook een deel beschikbaar gemaakt voor isolatie en het aansluiten aan een warmtenet.


Denk jij na over isolatie? Dan is nu het moment!

Je maakt aanspraak op de subsidie nadat de twee isolerende maatregelen zijn geplaatst. Om er voor te zorgen dat beide maatregelen op tijd worden geplaatst is het verstandig om vast te beginnen met isolatie-advies en offertes.


Suzanne en Jaco kozen voor isolatie met subsidie

Het stel heeft geïnvesteerd in spouwmuurisolatie en vloerisolatie: "Je hebt weinig last van de werkzaamheden (de vloer was binnen 2,5 uur geïsoleerd)." Bekijk hun ervaring.


Subsidie op zonnepanelen

Er is helaas geen subsidie beschikbaar voor het nemen van zonnepanelen. Er zijn wel een aantal andere regelingen die het nemen van zonnepanelen toch financieel  aantrekkelijk maken.

Belasting terugvragen op aanschaf zonnepanelen

Omdat zonnepanelen stroom opwekken, dat wordt teruggeleverd aan het net, ben je in de ogen van de Belastingdienst als het ware een ondernemer. Daarom kun van de kosten voor aanschaf en installatie btw terugvragen. Het terugvragen van de btw is niet heel ingewikkeld, maar vergt wel even wat aandacht. Dit kunt u zelf doen of laten regelen door onze partner de Centrale BTW Teruggave.

Liever zelf regelen? Gebruik dan dit handige stappenplan (ook handig voor als je al ingeschreven staat als ondernemer). Ga je voor uitbreiding van je zonnepanelen? Dan veranderen een aantal zaken rondom de btw-teruggave. Lees je daarom goed in over uitbreiding van zonnepanelen.

Salderingsregeling

Kort gezegd is salderen het wegstrepen van verbruikte net-stroom tegen ongebruikte opgewekte stroom. In de praktijk betekent dit dat het net bijhoudt hoeveel stroom er wordt aangeleverd vanuit de zonnepanelen, vervolgens dit aantal kWh omzet in euro’s en dat aftrekt van de maandelijkse energierekening.

In 2019 presenteerde de regering een voorstel waarin salderen jaarlijks wordt afgebouwd. Dit betekent dat er in de toekomst niet langer 100% van de teruggeleverde stroom afgestreept kan worden tegen het net-stroomverbruik. Met ingang van 2023 zal dit percentage ieder jaar dalen. Hoe dit precies in z’n werking gaat? Je vindt het in dit blog (inclusief rekenvoorbeelden!)


Subsidie op duurzame verwarming (ISDE)

De Investeringssubside Duurzame Energie (ISDE) is onder andere bedoeld om duurzame verwarming te financieren. Onder deze subsidie vallen maatregelen die zorgen voor warmte, in huis of bedrijfsruimte, die op een duurzame manier wordt opgewekt. Denk hierbij aan warmtepompen, zonneboilers en een aansluiting aan een warmtenet.

  • Voor een warmtepomp tot en met 1kW ontvang je €1.100. Bij iedere kW extra vermogen groeit dit bedrag met €100. Bij ISDE geldt: hoe hoger het vermogen van de warmtepomp, hoe hoger de subsidie. Bekijk bedragen per type warmtepomp.

De overheid hoopt met deze subsidie  woningeigenaren en bedrijven te stimuleren om over te gaan op duurzame warmte, om uiteindelijk Nederland volledig van het gas af te krijgen.

Sinds 2021 vallen ook isolerende maatregelen onder deze regeling.

Bekijk of je voor de ISDE-regeling in aanmerking komt.


Gemeentelijke subsidies

Naast bovenstaande landelijke subsidies, bestaan er ook een hoop provinciale en regionale subsidies voor energiebesparende maatregelen. Benieuwd welke subsidies in jouw omgeving beschikbaar zijn? Vul je postcode en huisnummer in de Bespaarcheck. Deze rekent uit welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn bij jou thuis én welke subsidies in jouw gemeente en provincie hiervoor beschikbaar zijn.


Overige financieringsvormen

Ondanks de vele subsidies en financiële voordelen, zal woningverduurzaming altijd een investering vergen. Voor woningeigenaren die zo’n investering niet van het eigen geld willen of kunnen betalen, zijn er een aantal financieringsopties mogelijk.

Let op: zo’n financiering is altijd in de vorm van een lening. Deze duurzame leningen hebben wel zeer gunstige voorwaarden. Zo gunstig dat de aflossing voor de lening in sommige gevallen lager ligt dan de besparing op energiekosten. Waardoor je er direct maandelijks op vooruit gaat. Deze rekenvoorbeelden laten dit zien.

Bespaarfondsen vanuit de overheid

Het Warmtefonds en het Energiebespaarfonds zijn beide fondsen die leningen verstrekken voor isolatie, zonnepanelen en duurzame warmtebronnen. Een lening bedraagt maximaal €25.000 en loopt tot 20 jaar. Je betaalt de lening terug met de besparing op energiekosten.

Hypotheek met duurzaam leendeel

Energiebesparende maatregelen vallen onder extra financieringsmogelijkheden binnen de hypotheek. Dat betekent dat het hypotheekbedrag hoger mag zijn dan de woningwaarde. Je kunt tot 106% van de woningwaarde ná plaatsing van de maatregelen.

Bijkomstig voordeel: veel banken willen woningeigenaren stimuleren om te kiezen voor woningverduurzaming. Daarom geven een aantal banken rentekorting bij een hoger energielabel. Deze rekenvoorbeelden laten dit zien.


Ondersteuning nodig bij het verduurzamen van jouw woning?

Daar zijn wij voor! De Energiebespaarders streven naar duurzaam wonen zonder gedoe. Dat doen we door adviseurs op te leiden die advies kunnen geven over álle energiebesparende maatregelen.

Dat betekent dat je maar één huisbezoek nodig hebt om volledig inzicht te krijgen in de mogelijkheden, kosten en opbrengsten. Bovendien zoeken wij lokale gecertificeerde installateurs uit die de maatregelen kunnen installeren, zodat jij dat niet meer hoeft te doen.

De Energiebespaarders blijven garant staan voor de oplevering, en je kunt ons over alles bellen. Na de installatie helpen we je ook graag met de subsidieaanvraag, btw-teruggave en energielabel-registratie. Zo heb jij wel de lusten, maar niet de lasten van energie besparen.

Klinkt goed? Onze dienst is in verschillende pakket-vormen beschikbaar, zodat je precies de ondersteuning krijgt die bij jou past.

Bekijk de pakketten hier >