Energie besparen

Dit kan je doen aan de stijgende prijs voor energie

Geschreven door Olga Lefevere – op 15 oktober 2021

We gaan twee keer zoveel betalen voor gas dan voorheen. Of je moet overstappen of moet blijven bij je huidige energieleverancier ligt aan het energiecontract dat je hebt. Deze blog focust op hoe je minder energie kunt gebruiken.


Je kan veel geld besparen door je woning te verduurzamen. Wij helpen graag met advies en uitvoer. Vraag nu tijdelijk gratis advies aan. Klik hier!


Wat geef jij uit aan gas?

Besparen begint met inzicht. Waar gebruik jij gas voor? Veel huishoudens gebruiken gas om te koken, om water te verwarmen en voor de verwarming van het huis.

Verwarming: 75 procent van gasverbruik

Het verwarmen van de woning is verantwoordelijk voor het meeste gasverbruik. Zeker als je een beetje een koukleum bent en in een groot huis woont. Ongeveer 75 procent van het totale gasverbruik gaat op aan verwarming. Een gemiddeld verbruik met 4 personen ligt in Nederland op 1.125m3, dus met de huidige prijs van €1,40 ben je jaarlijks €1.575 kwijt aan verwarming.

Warm water: 20 procent gasverbruik

Gas is niet alleen verwarming, het is ook douchen! Gemiddeld gaat ongeveer 20 procent van het gas op aan warm water. Als je 5 keer per week 5 minuutjes doucht, verbruik je ongeveer een kuub gas. In totaal kost een kuub gas op dit moment €1,40. En heb je pas de kosten van 1 bewoner...

Koken: 5 procent gasverbruik

En dan wil je ook elke dag iets lekkers koken. Dit beslaat het kleinste aandeel in het gasverbruik, zo’n 5 procent. Dus je hoeft niet plots over te stappen naar elke avond magnetronmaaltijden gelukkig. Een gemiddelde gaskookplaat verbruikt jaarlijks zo’n 37m3 gas. Met de huidige prijzen betaal je voor koken €51,80 voor per jaar.

Woning verduurzamen

Je kunt je gas- en elektriciteitsverbruik drastisch verminderen door je woning te verduurzamen. Hier helpen wij je graag bij op weg met advies op maat. Bekijk hier onze diensten.


Geld liever naar leuke dingen, dan uitgeven aan energie?

Ieder huishouden kan energie besparen. Maar hoe bespaar je op gas zonder comfort te verliezen? Dit is afhankelijk van hoe groot je het zelf wilt aanpakken en hoeveel budget je hebt.

Gas en stroom besparen met een klein budget

Je kunt relatief klein beginnen met het aanpassen van gedrag. Er zijn natuurlijk een aantal open deuren: de verwarming een standje lager en vaker een trui aan trekken. Wat handig is om te weten is dat gemiddeld 75% van het gasverbruik opgaat aan verwarming! Kijk dus vooral hoe je dat kunt terugbrengen.

Tip 1: Slimmer douchen

Dit is een inkoppertje: korter of minder vaak te douchen. Het zou kunnen helpen om jezelf eens te timen. Hoe lang douche je nou echt? Kan je dat met een paar minuten verkorten? Ook het overwegen waard: kouder douchen! Wim Hoff wist lang geleden al dat we meer voor gas zouden moeten betalen en trainde zichzelf om te baden in ijswater.

Tip 2: Minder stoken maar het toch even warm hebben?

Houd je van bankhangen met de verwarming op standje zomer? Dan wordt het voor jou een moeilijke uitdaging om gas te besparen. Toch zijn er een aantal slimmigheidjes die je kunt toepassen:

  • Houd de verwarming vrij, zet er bijvoorbeeld geen bank voor.

  • Houd in de winter vaker de gordijnen dicht zodat de warmte niet door de ramen wegglipt.

  • Zorg voor een goede afsluiting van de beneden- en bovenverdieping. Warmte stijgt namelijk.

Tip 3: Je cv-ketel checken en slim afstellen

Stel je cv-ketel zuinig af. Een vrij makkelijke klus die toch mooi wat energie bespaart. En misschien nog wel belangrijker: het zorgt voor meer comfort in huis.

Check ook of je toe bent aan een nieuwe cv-ketel. Dit is typisch zo’n dingetje dat je ook kunt doen als je in een huurhuis woont! Een oude cv-ketel verbruikt meer energie én is minder veilig, dus je huisbaas is waarschijnlijk wel te porren voor een nieuwe ketel of een warmtepomp.

De levensduur van een gemiddelde cv-ketel is 11 tot 20 jaar. De leeftijd van jouw ketel kan je checken door de sticker te controleren die er op geplakt is.

Meer tips vind je in dit stappenplan energie besparen.


Je kan veel geld besparen door je woning te verduurzamen. Wij helpen graag met advies en uitvoer. Vraag nu tijdelijk gratis advies aan. Klik hier!


Gas en stroom besparen met een groter budget (of subsidies!)

Je kunt energie besparen ook groter aanpakken door de woning onder handen te nemen met energiebesparende maatregelen zoals isolatie of een warmtepomp. Dit vergt een investering, maar vergeet niet: energie besparen is ook geld besparen! En die investering verdien je vanzelf terug. Zeker met de hoge gastarieven van dit moment.

Stap 1. Isolatie (vloer, dak, spouw en glas)

Door je woning te isoleren, trek je je woning als het ware een warme jas aan. Deze jas biedt allerlei voordelen, waarvan het besparen van energie en het verhogen van wooncomfort de belangrijkste zijn.

Stap 2. Zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf 100% duurzame energie op voor jouw woning. Tegenwoordig worden zonnepanelen steeds goedkoper en steeds fraaier om te zien. Bovendien worden ze ook steeds efficiënter!

Stap 3. Duurzame verwarming (hybride warmtepomp)

Cv-ketels en warmtepompen worden net als alle technologie continu doorontwikkeld. Door een nieuwe ketel of warmtepomp te laten installeren, kun je dus een flinke vooruitgang boeken op energieverbruik en comfort!


Energie besparen met subsidies en financiering

Gemeenten hebben vaak subsidies, check deze ook even goed. We kunnen je daar ook bij helpen zodat je er geen een over het hoofd ziet. Door je adres en een paar vragen in te vullen berekend deze Bespaarcheck wat je kunt verduurzamen, hoeveel het kost en oplevert, maar óók hoeveel subsidie je ervoor krijgt en welke vorm van financiering je kunt afsluiten (denk bijvoorbeeld aan je hypotheek of een groene lening).


Energie besparen bij jou thuis

De eerste stap naar een energiezuinige woning is om je te oriënteren over hoe jij energie kunt besparen. Wat zijn in hoofdlijnen de mogelijke maatregelen en wat kan er in jouw situatie gedaan worden aan de hogere energierekening?

Om deze vragen te beantwoorden kun je gebruik maken van de Bespaarcheck. Aan de hand van 12 vragen reken je uit welke energiebesparende maatregelen bij jou passen, hoeveel ze ongeveer kosten en met hoeveel euro ze de energierekening jaarlijks zouden verlagen. Ook geeft de check beschikbare subsidie weer.

Na de Bespaarcheck is het fijn om wat meer te weten te komen over de verschillende energiebesparende maatregelen: Wat doen ze en hoe besparen ze nou precies energie? Dat leggen we je graag stap voor stap uit in deze handige, gratis oriëntatiehulp.

In 16 pagina’s krijg je:

  • Tools om zélf in te schatten waar er energie verloren gaat in de woning

  • Specificaties van alle energiebesparende maatregelen zodat je precies weet wat het kost en oplevert. (isolatie, zonnepanelen en verwarming)

  • Bespaarverhalen van woningeigenaren die je voor gingen

  • Praktische do’s en dont’s waarmee je verkeerde keuzes voorkomt

Download hem hier!