Wet- en regelgeving

Woningeigenaar? Dit zijn de belangrijkste plannen na Prinsjesdag

Geschreven door Olga Lefevere – op 20 september 2019

Op Prinsjesdag heeft het kabinet de financiële plannen voor 2020 bekend gemaakt. De miljoenennota presenteert plannen om verduurzaming van de gebouwde omgeving fors te stimuleren. Wat zijn de veranderingen op gebied van (duurzaam) wonen? En hoe zal jij de effecten hiervan merken? We zetten de belangrijkst punten op een rij.

Veranderingen op gebied van duurzaam wonen

1. Energiebelasting gaat omlaag

Energiebelasting is een heffing die je betaalt over energie en gas. Hiermee wil de overheid woningeigenaren stimuleren bewust om te gaan met energie.

Nadat in januari 2019 de energiebelasting met €1,1 miljard werd verhoogd, beloofde Mark Rutte in maart van hetzelfde jaar het volgende: "Ik wil hier nu uitspreken dat we de belasting op de energierekening aanzienlijk gaan verlagen en dat we de belasting voor bedrijven gaan verhogen". De belasting zou op zijn minst terug gaan naar de oude manier, wat zou betekenen dat de rekening met €100,- per jaar zou gaan dalen voor een gemiddeld huishouden.

Deze belofte is nagekomen. We gaan minder betalen aan belastingen via de energierekening (uitgaande van 1.179 m3 gas en 2.525 kWh).  Ook in de opvolgende jaren zal de belasting op energie dalen met respectievelijk 0,49 eurocent in 2021, 0,36 eurocent in 2022 en 0,35 eurocent in 2023.

Een van de redenen dat de belasting op energie omlaag gaat is dat het kabinet duurzaam energiegebruik juist wilt stimuleren. De belasting op aardgas gaat daarentegen geleidelijk omhoog. Echter, onderaan de streep betalen huishoudens toch minder aan energiebelasting. Dit omdat het kabinet de algemene korting op de energierekening zal verhogen met €216,- tot €527,17.

2. Verhoging gasbelasting

Met de stijging van de belasting op gas hoopt minister Wiebes dat mensen van het gas af gaan. De maatregel maakt de overstap naar duurzame opties aantrekkelijker. Zo kan koken en verwarmen vervangen worden door elektrisch of bijvoorbeeld aardwarmte. Lees meer over het verwarmen van je woning met aardwarmte.

Op 1 januari 2020 stijgt het tarief van de eerste schijf voor aardgas met 3,99 cent per m3. In de 6 jaren daarna komt hier nog 1 cent per m3 per jaar bij.

Neem het heft in eigen handen

Wil je ontdekken wat energie besparen jou kan opleveren? Dit kan al snel oplopen tot honderden euro’s per jaar! Doe de snelle check en krijg een handig overzicht.

3. Geld voor aardgasvrije wijken

In de miljoenennota is ook ruimte gemaakt voor klimaatuitgaven. Naast de klimatenenvelop van €300 miljoen wordt er €200 miljoen vrijgemaakt voor bijvoorbeeld het warmtefonds, het noodfonds en elektrisch vervoer. Een deel gaat naar de verduurzaming van gemeenten. Het kabinet stelt €10 miljoen beschikbaar voor lokale en regionale projecten die ervoor zorgen dat Nederlandse wijken collectief van het gas af gaan.

4. Salderingsregeling onveranderd

Er is besloten om de salderingsregeling onveranderd door te laten lopen tot 2023. Dat betekent dat je opgewekte verbruik wordt weggestreept tegen je daadwerkelijke verbruik, waardoor je alleen belasting betaalt over je verbruik onderaan de streep. Lees hier meer over de huidige salderingsregeling.

Door de jaarlijkse verlaging van de energiebelasting wordt de salderingsregeling in de huidige een kostenpost voor de overheid. Zonnepaneeleigenaren mogen daarom steeds minder salderen. Het plan is om vanaf 2023 in acht jaar de regeling terug te brengen naar 0.

Veranderingen op gebied van huis en hypotheek

5. Verlichting voor starters

Het kabinet heeft aangekondigd de mogelijkheid te onderzoeken om overdrachtsbelasting af te schaffen. Dit zou betekenen dat bij de aanschaf van een huis starters minder eigen geld hoeven in te leggen. Overdrachtsbelasting bedraagt 2% van de woningwaarde en dat zou betekenen dat bij een woning van €300.000,- wel tot €6.000,- kan besparen.

Wel €6.000,- korting bij de aanschaf van je huis?

Het bedrag dat je bespaart door de afgeschafte overdrachtsbelasting kun je terug in je huis steken. Lees alles over je woningwaarde doen stijgen en rendement krijgen op je investering.

Een tweede probleem dat bijdraagt aan de oververhitte woningmarkt zijn beleggers die bestaande woningen kopen om deze te verhuren. Het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoekt of het mogelijk is om een zelfbewoningsplicht voor alle kopers in te voeren. Dit vergroot de kans op het vinden van een huis voor (reguliere) kopers. Daarnaast kunnen beleggers in de toekomst misschien minder lenen voor de koop van een huurwoning.

6. Een hogere hypotheek voor tweeverdieners

In 2019 was het zo dat je het hoogste inkomen mag vermeerderen met 70% van het laagste inkomen. Vanaf 2020 wordt dit verhoogt naar 80%. Hierdoor kunnen tweeverdieners meer lenen dan voorheen.

7. Veranderingen NHG

De grens voor Nationale Hypotheek Garantie (NGH) gaat per 1 januari 2020 omhoog van €290.000,- naar €310.000,-. Wanneer je je woning verduurzaamt met energiebesparende maatregelen ligt dit bedrag zelfs nog hoger. Per 1 januari 2020 kan €328.600,- worden geleend.

Heb je een hypotheek zonder NHG en wil je die oversluiten naar een NHG-hypotheek? Goede kans dat per 1 januari 2020 de taxatiewaarde van de woning niet hoger mag zijn dan de NHG-grens. Eerdere jaren was dit niet van toepassing

Daarnaast zal het in 2020 niet meer mogelijk zijn meer dan 100% van de taxatiewaarde  aan financiering te krijgen bij het afsluiten van een NHG-hypotheek. Voorheen kon dit wanneer de taxatiewaarde van het huis hoger uitviel dan de koopsom. Deze extra financieringsruimte van 6% was bedoeld om de kosten koper mee te dekken.

8. Hypotheek rente

Het hoogste tarief waartegen je hypotheekrente kunt aftrekken zal in 2020 dalen naar 46%. Ook is besloten om dit ieder jaar te laten dalen met 3% in tegenstelling tot vorige jaren, toen daalde het met 0,5%.

Veranderingen op de woningmarkt

Daarnaast zijn er een aantal veranderingen die de overheid doorvoert om de woningmarkt wat minder gespannen te maken.

  • Zo zal er een fonds van twee miljard euro geopend worden die de woningnood moet aanpakken. Dit wordt mogelijk door subsidies te verstrekken aan gemeente bij het bouwen van nieuwbouwprojecten.

  • Een andere maatregel voor de woningnood is de bouw van tijdelijke huurhuizen waarvoor woningcorporaties 4 jaar lang geen belasting over hoeven te betalen.

Deze miljoenennota heeft het kabinet een sterke focus op het stimuleren van duurzame keuzes. Onze verwachting is dat dit de aankomende jaren zal doorzetten.  Wil je vast profiteren van de voordelen die duurzaam wonen te bieden heeft?

Maak je huis toekomstbestendig door deze handige tips of doe de Bespaarcheck om te zien welke energiebesparende maatregelen bij jou thuis mogelijk zijn.