Energielabel

Een beter energielabel zorgt voor een hogere verkoopprijs

Geschreven door Olga Lefevere – op 23 juli 2021

Nederland is mondjesmaat aan het verduurzamen, maar voor de meeste woningeigenaren blijven energiebesparende maatregelen een uitgave waarvan de lange-termijn-voordelen moeilijk zichtbaar zijn. Mede daarom deed Calcasa een onderzoek naar het effect van een verbeterd energielabel op de verkoopprijs van een woning.


Onderzoeksbureau Calcasa onderzocht het effect dat een bepaald energielabel heeft op de verkoopprijs. Daarbij zijn woningen met een vergelijkbare grootte en bouwperiode, binnen hetzelfde postcodegebied met elkaar vergeleken. Ook werd rekening gehouden met woningtype.


Prijseffect energielabels van 4 procent in 2021

Al in 2018 onderzocht Calcasa het prijseffect van vergelijkbare woningen met een beter energielabel. Toen hadden vergelijkbare woningen met een beter energielabel gemiddeld een hogere verkoopprijs van 2 procent. In 2018 was in Nederland de gemiddelde woningwaarde 297.000 euro; een beter energielabel leverde toen 6.000 euro op.

Inmiddels is dat verschil toegenomen tot bijna 4 procent. Met de huidige gemiddelde woningwaarde van 378.000 euro gaat dat dus om gemiddeld 14.000 euro bij verbetering van het energielabel.

Meer lezen over de voordelen van een hoog energielabel.


De impact van een verbeterd energielabel verschilt per regio

Wanneer woningprijzen van verschillende regio’s met elkaar worden vergeleken zie je grote verschillen. Dit blijkt ook zo te zijn met het effect van een bepaald energielabel op de verkoopprijs. Onderzoeker Altum AI deed onderzoek naar deze verschillen.

Percentage stijging woning waarde per labelsprong en regio (randstad)

Bron: Altum AI.

Zo blijkt dat buiten de randstad het effect van verduurzamen het grootst is, zeker bij een grote ‘labelsprong’. Dit betekent dat je bijvoorbeeld van G (laagste energielabel) naar A gaat (hoogste energielabel).

Percentage stijging woning waarde per labelsprong en regio (buiten randstad)

Bron: Altum AI.


Woningverduurzaming loont

Het verhogen van je energielabel, en het verduurzamen van de woning heeft dus significant effect op de verkoopprijs wanneer je jouw woning gaat verkopen. Een goed energielabel kan je als verkoper inzetten bij de onderhandelingen.

Wil je wel aan de slag met verduurzaming, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan kan het handig zijn om een onafhankelijk adviseur in te schakelen die alle mogelijkheden van de woning met je langsloopt en een plan schrijft, zonder dat je vast zit aan offertes of beslissingen.


De adviseurs van De Energiebespaarders geven inzicht in jouw mogelijkheden en leggen je graag uit welke producten en installateurs een slimme keuze zijn voor jouw woning. Zodat je weloverwogen kunt beslissen wat de beste investering is voor jouw woning.

Vraag hier advies aan van een onafhankelijk adviseur van de De Energiebespaarders.