Energielabel

Energiebespaarders in RTL nieuws: 'woningverduurzaming wél rendabel'

Geschreven door Joost Grijsen – op 28 augustus 2020

Afgelopen maandag kopten veel kranten ‘Verduurzamen van je woning verdien je niet terug’ of 'isoleren woning is niet rendabel'. De conclusies die het Planbureau voor de Leefomgeving maakte over woningverduurzaming maakte veel los. De Energiebespaarders verschenen maandag 24 augustus in het RTL Nieuws om toe te lichten dat er ook vormen van woningverduurzaming zijn die wél rendabel zijn.

Van het gas af gaan kan een flinke investering zijn, maar toch is verduurzamen in stapje wel slim. Er zijn hele rendabele oplossingen isolatie en zonnepanelen, die je binnen een paar jaar kunt terugverdienen.

Josee koos daarom ook voor zonnepanelen. In de video zie je dat er in dit huishouden op een eerder moment is gekozen voor 8 zonnepanelen. Voor Josee was dit wel een rendabele oplossing. Nu haar cv-ketel aan vervanging toe is, schakelt ze de hulp in van De Energiebespaarders. Echter is een warmtepomp voor haar nog een stapje te ver: 'Het is een beetje dubbel, je wilt graag dat het milieu er beter voor gaat staan. Maar 15.000 euro voor een warmtepomp kan ik als normale burger niet opbrengen.'

Het kabinet pleit echter voor afstappen van aardgas, en alle woningen in Nederland energieneutraal maken tegen 2050. Het Planbureau voor de Leefomgeving onderzocht of dit ook mogelijk is zonder dat dit woningeigenaren iets kost. Uit dit rapport bleek dat een energieneutrale woning een té grote investering vergt en daardoor niet terug te verdienen is binnen 1 generatie.


Maak jezelf warmtepompready

Toch is het slim om je woning vast voor te bereiden op energieneutraal. Er zijn een hoop kleinschaligere maatregelen met een veel kortere terugverdientijd. Zo is isolatie in de gemiddelde spouwmuur binnen 4 jaar terugverdiend.

Als we uiteindelijk allemaal van het gas af moeten in 2050, is het slim om juist nu goed voor te sorteren. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor optimale isolatie of zonnepanelen. Op deze manier maak je jezelf warmtepompready voor wanneer energieneutraal wonen wél rendabel wordt.


Bereken rendement energiebesparing

Doe vast de Bespaarcheck om te ontdekken welke maatregelen wél rendabel zijn bij jou thuis of vraag direct een gesprek met een energieadviseur aan om gedetailleerd advies te krijgen.