Energielabel

Energiepositief wonen

Geschreven door Joost Grijsen – op 15 januari 2019

Bron: De Energiebespaarders

Energieneutraal, klimaatneutraal, nul-op-de-meter, allemaal termen die te pas en te onpas worden gebruikt om een energiezuinige woning aan te duiden. Je hoort tegenwoordig echter steeds vaker ook een andere term: energiepositief wonen.

Wat is het verschil tussen deze termen? En waarom moet energiepositief wonen de nieuwe norm zijn?

Trias energetica

Een energiezuinige woning, of je deze nou typeert als energieneutraal of klimaatneutraal, voldoet in essentie altijd aan de trias energetica. De trias energetica is een manier van ontwerpen of inrichten die het ontwerp of object zo energiezuinig mogelijk maakt. Om hieraan te voldoen moet het ontwerp aan drie kwalificaties voldoen:

  1. Beperk het energieverbruik door een zo laag mogelijke energievraag

  2. Maak maximaal gebruik van energie uit duurzame bronnen

  3. Gebruik eindige fossiele brandstoffen zo efficiënt mogelijk

Bron: De Energiebespaarders.

Wat is energiepositief wonen?

Het verschil tussen energiepositief wonen en bijvoorbeeld energieneutraal wonen is dat energiepositief wonen nog een stap verder gaat. In plaats van de belasting voor het klimaat zoveel mogelijk te beperken of tot nul terug te dringen, streeft energiepositief wonen er bewust naar om iets extra’s te doen. Door meer energie te produceren dan je nodig hebt lever je een deel terug aan het net. Hiermee lever je een positieve bijdrage aan de maatschappij, compenseer je een deel van je eigen CO2-uitstoot buiten je woning (bijvoorbeeld voor de productie van de producten die je koopt) en kan je zelfs geld verdienen! Het teveel aan stroom lever je via de salderingsregeling of toekomstige terugleversubsidie terug aan het stroomnet. Energiepositief wonen zou daarom de nieuwe norm moeten zijn omdat het zowel een positieve ecologische, maatschappelijke en financiële kant heeft!

Hoe kan ik energiepositief wonen?

Een goede stap naar een energiepositieve woning in eerste instantie een aardgasvrije woning. Hierbij dien je je zoveel mogelijk te houden aan de regels van de Trias Energetica. Je woning aardgasvrij maken begint met een goede isolatie. Voor bestaande woningen is daarom het na-isoleren van de vloeren, spouwmuren en het dak een goede eerste stap. Ook het aanbrengen van HR++ isolatieglas of zelfs HR+++ glas is sterk aanbevolen.

Wil je weten welke maatregelen jij kunt treffen om energiepositief te wonen? Doe dan gratis onze Bespaarcheck en ontdek wat er mogelijk is in jouw woning.

Bron: De Energiebespaarders.

Waarom isoleren belangrijk is

Als de schil van je woning goed genoeg geïsoleerd is en het een minimale RC-waarde van 3.5 heeft is een logische tweede stap het plaatsen van zonnepanelen. Door hier maximaal in te investeren kan je naast je eigen stroomvraag ook een overschot produceren. Stroom van je dak is de goedkoopste stroom die je kan krijgen.

Kleinere energiebesparende maatregelen

Naast het verbouwen van je huis zijn er nog twee andere dingen die je kan doen om een energiepositieve woning te realiseren.

Kijk allereerst kritisch naar alle elektrische apparaten in je woning en bepaal of ze wellicht toe zijn aan een energiezuinige upgrade. Een oude vriezer verbruikt zo 20% meer stroom dan een nieuw, energiezuinig model.

Vervang ook gloeilampen door led-verlichting en probeer alle apparaten in eco-mode te laten draaien. Een goede manier omdat te doen is bijvoorbeeld de powersaver game van de Universiteit Utrecht. Deze kan je hier vinden.

Als laatste kan je ook kritisch kijken naar je eigen gedrag. Is het echt nodig om 2 uur de bovenverdieping met open ramen te ventileren? Probeer op dit soort dingen te letten. Haal stekkers uit stopcontacten als je apparaten niet gebruikt. Zorg dat je telefoons of laptops niet de hele nacht in het stopcontact laat opladen. Door dit soort dingen te doen, beperk je je eigen elektriciteitsvraag nog meer en komt energiepositief wonen een stap dichterbij

Wist je dat er vanaf september 2019 een subsidie vrijkomt voor dit soort kleine energiebesparende maatregelen? Lees er meer over in deze blog.

Met energiepositief wonen lever je niet alleen een bijdrage voor je eigen leefomgeving en portemonnee, maar draag je ook iets bij aan de samenleving als geheel! Daarom is energiepositief wonen hét schoolvoorbeeld dat duurzaam gedrag loont. Wil jij ook gaan beginnen met energiepositief wonen? Klik dan hier.