Financiering

Geld lenen voor energiebesparing #1 HOE ZIT HET?

Geschreven door Joost Grijsen – op 6 september 2019

Energie besparen en daarmee duurzamer wonen, is uiteindelijk voordeliger. Maar het valt niet te ontkennen dat er een investering aan vooraf gaat. Dit kan nogal afschrikken om actie te ondernemen. Ook zijn er woningeigenaren die simpelweg het geld niet hebben op dit moment. Kortom, het financiële vraagstuk vormt voor sommigen een barrière.


Financiering energiebesparing #1: Deze blog is onderdeel van een blogreeks. We zetten de verschillende  financiële mogelijkheden voor je op een rij. Deze keer voordelig geld lenen voor energiebesparing. Lees ook #2 en #3.


Hierna vertellen we je over hoe de investering meegenomen kan worden in je hypotheek en over de voordelen van een duurzame lening. Deze keer geven we je een algemeen beeld van hoe het werkt om geld te lenen voor energiebesparing.

Hoeveel kan jij lenen? Doe de Bespaarcheck en zie precies wat energiebesparende maatregelen kosten.

Verduurzamen lijkt een enorme klus, met extreem veel mogelijkheden en complexe informatie

Gelukkig is er steeds meer mogelijk, maar de informatie is complex en is versplinterd. Zo weten veel woningeigenaren bijvoorbeeld niet dat energiebesparende maatregelen geen eigen geld hoeven te kosten. Daarnaast vertellen financiële instellingen vaak alleen hun eigen verhaal, waardoor het lastig is voor woningeigenaren om het overzicht te houden.

Daarom hebben we een blogreeks gemaakt die stapje voor stapje uitlegt welke mogelijkheden er bestaan om de verduurzaming van je huis te bekostigen.

Meer weten over slim investeren? Eerder vergeleken we drie mogelijkheden.

Wat kost een huis verduurzamen?

De kosten voor energiebesparende maatregelen liggen meestal tussen de €7.500,- en €350000,-. De kanttekening hierbij is dat het bedrag volledig afhankelijk is van jouw wensen (comfort, efficiëntie) en jouw woning (oppervlakte, bouwjaar). Zo kan het zijn dat je voor €1.000,- je spouwmuur kunt isoleren, maar je kunt ook kiezen voor meerdere maatregelen waardoor je huis geen gas en energie meer gebruikt. Dan loopt het bedrag op tegen de €25.000,-.

Wil je direct zien wat het verduurzamen van jouw woning gaat kosten en opleveren? Doe dan de snelle Bespaarcheck.

Geld lenen voor verduurzaming zónder dat het jou geld kost

Veel mensen willen wel verduurzamen, maar weten niet hoe ze aan het geld moeten komen. Daarom maakten banken het mogelijk om een bedrag te lenen dat je kunt besteden aan bijvoorbeeld betere isolatie, een andere cv-ketel of beglazing. Het geleende bedrag kun je aflossen in 5, 10 of 15 jaar, dit kan je zelf bepalen. Wat er gebeurd is dat je iedere maand een bedrag aflost op je totaalbedrag plus rente. Nu klinkt vastzitten aan een extra lening niet meteen aantrekkelijk, dat begrijpen we.

Als we het even doorrekenen, zitten er wel degelijk financiële voordelen aan. Deze investering zorgt ervoor dat  je energiekosten omlaag gaan, waardoor je iedere maand geld overhoudt. Dit geld kan je gebruiken om de lening mee af te lossen. In veel gevallen ligt het aflosbedrag zelfs lager dan de besparing. Het onderstaande voorbeeld laat dit zien.


Rekenvoorbeeld aflossing betalen met besparing


Dit betekent dat je met de besparing gemakkelijk de aflossing kunt betalen. Na 10 jaar heb je de investering dus volledig terugverdiend. Dit zonder iets van je eigen vermogen te hoeven investeren.

In de tussentijd bespaar je ook nog zo’n €85,50 per jaar extra én lever je een goede bijdrage aan het klimaat: een enorme win-win!

Wanneer energie besparen? Pak het slim aan

Je kunt op ieder moment een lening afsluiten om je woning te verduurzamen. Wel raden we aan om hierover na te denken wanneer je gaat verhuizen of verbouwen. Op deze momenten wordt er nagedacht over financiën, zijn er adviesgesprekken en sluit je een hypotheek afgesloten. Het kan in de kosten schelen, en je krijgt hulp van adviseurs. Ook is het praktischer: je woning is waarschijnlijk leeg waardoor de installatie zo gepiept is.

Hoe werkt het geld lenen voor verduurzaming?

Om er zeker van te zijn dat het geleende geld wordt besteed aan energiebesparende voorzieningen, wordt dit bedrag in een bouwdepot gestort. Van te voren geef je aan welke maatregelen je wilt nemen en welke kosten daar naar verwachting tegenover staan.

Het depot biedt de ruimte om rustig te beslissen welke energiebesparende maatregelen je wilt laten installeren. Het bedrag wordt namelijk 2 jaar voor je vastgehouden.

Wanneer de kosten gemaakt zijn, dien je de nota's in en kan er uit het depot worden uitbetaald. Blijft er een saldo over nadat de energiebesparende voorzieningen gerealiseerd zijn dan wordt dit saldo gebruikt als extra aflossing op de hypotheek. Dit geldt ook als het depot na 2 jaar niet wordt ingezet.

Ook jij mag geld lenen voor verduurzaming

In principe kan iedere woningeigenaar gebruik maken van een lening. Echter, de vorige financiële crisis werd onder andere veroorzaakt door onverantwoorde leningen voor mensen. De bank checkt nu dus goed of iemand voldoende inkomen en huiswaarde heeft. Ongeveer 4,5 miljoen woningeigenaren in Nederland hebben deze draagkracht. Je (gezamenlijke) inkomen moet minimaal €33.000 per jaar zijn.

Echter geldt dit alleen voor investeringen vanaf €9.000,-. Blijf je hier onder? Dan wordt er geen inkomenstoetsing gedaan. Ook ben je vrij van deze toetsing wanneer je je huis energieneutraal maakt voor minder dan €15.000,-. Bij een woning met energieprestatiegarantie is dit zelfs €25.000,-.

Hypotheek

Als je een woning koopt en van plan bent deze te verduurzamen, dan kun je een hoger hypotheekbedrag krijgen bij de gekozen hypotheekverstrekker. Ook zijn er losse hypotheekproducten speciaal voor de verduurzaming van je huis.

Duurzame lening

Het Nationaal Energiebespaarfonds  verstrekt leningen tot maximaal €25.000,-  Het fonds is gevuld door de Rijksoverheid, de Rabobank, de ASN bank en de Council of Europe Development Bank (CEB). Totaal is er €600 miljoen beschikbaar.

Welke vorm van financiering past het best bij jou?

Het kiezen van een passende lening lijkt een enorme klus, met veel mogelijkheden en complexe informatie. Daarom knippen we het verhaal in stukjes en leggen we je in de volgende blog alles uit over hypotheken en alles over duurzame leningen.

Op zoek naar een kostenoverzicht zodat je meteen aan de slag kunt? Start dan met onze gratis Bespaarcheck en ontdek direct welke energiebesparende maatregelen voor jouw situatie mogelijk zijn.


Nog niet uitgelezen?

Een groot deel van Nederland wil wel verduurzamen, maar staat minder positief tegenover het spenderen van hun spaargeld. Een alternatief is het nemen van een hypotheek die puur bedoeld is voor het bekostigen van energiebesparende maatregelen. Hoe zit dat nou precies?

Dat lees je in onze volgende blog.

Wil je verduurzamen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Volg dan deze handige stappen.