Financiering

Geld lenen voor energiebesparing #2 HYPOTHEKEN

Geschreven door Olga Lefevere – op 20 september 2019

Energiebesparende maatregelen financieren via je hypotheek. Dat is makkelijker dan je denkt. Lees hier alles over hoe het werkt.


Verhuizen en verduurzamen: een slimme combinatie

Leuk dat je bezig bent met het aankopen van een woning! Grote kans dat het energielabel van deze woning lager ligt dan A.

Waarom zou je het energielabel willen verhogen? Jouw nieuwe woning wordt comfortabeler en je verlaagt er direct je nieuwe maandlasten mee. Nu je toch bezig bent met klussen, is verduurzaming zo geregeld.

Bovendien stijgt de waarde van je nieuwe woning, help je het klimaat en ben je beter voorbereid op de toekomst. Daarom is de aankoop van een woning hét moment om je goed te laten adviseren over de mogelijkheden van woningverduurzaming.


Energiebesparing via hypotheek heeft veel voordelen

Het afsluiten van een hypotheek is natuurlijk al een complex proces waarin veel informatie op je afkomt. Het meefinancieren van energiebesparende maatregelen kan nog maar meer vragen oproept. Toch heeft het veel voordelen.

 1. Nu je toch bezig bent met het afsluiten van de hypotheek, is het makkelijk meegenomen. Het vrijmaken van dit geld extra moeite.

 2. Je zit nergens aan vast. Je krijgt twee jaar de tijd om te beslissen welke duurzame maatregelen je zou willen. Kies je er uiteindelijk voor om niets te doen? Dan vervalt het bedrag na twee jaar en kost het je geen geld.

 3. Je hoeft geen spaargeld te gebruiken om energiebesparing te realiseren. De grote bedragen eigen geld omzeil je op deze manier.

 4. Met de besparing op energiekosten betaal je de extra hypotheeklasten. In feite kost energiebesparing je dus niets extra.


Financiering energiebesparing

Eerder vertelden we je over maximale leningen, het EBV-depot, de voordelen en voorwaarden van financiering van energiebesparende maatregelen en later kun je lezen over de voordelen van een duurzame lening. Deze keer leggen we uit hoe je energiebesparing kunt financiering vanuit je hypotheek.


Hoeveel kan jij lenen? Doe de Bespaarcheck en zie precies wat energiebesparende maatregelen kosten.

Verduurzaam je woning via de hypotheek

Hoe werkt het?

Energiebesparende maatregelen vallen onder extra financieringsmogelijkheden binnen de hypotheek.

De meeste geldverstrekkers bieden extra ruimte in de hypotheek voor verduurzamende maatregelen zoals isolatie en zonnepanelen. Deze ruimte bestaat uit 6% extra bovenop je hypotheek.

Dit extra deel in het totale bedrag wordt het EBV-depot genoemd. (EBV staat voor Energiebesparende Voorzieningen.) Het bedrag wordt apart gezet en kan twee jaar gebruikt worden.


Welk bedrag kan je krijgen?

Het bedrag waarmee je hypotheek kan worden verhoogd, is afhankelijk van je inkomen en je financiële verplichtingen. Geldverstrekkers zijn verplicht te controleren of de lasten van de totale lening draagbaar zijn voor de consument die de lening aangaat. Voorwaarde voor het verhogen van de hypotheek is dat het bruto jaarinkomen hoger ligt dan € 33.000.

 • Je kunt 106% van de waarde van de woning lenen. Zolang je die 6% maar uitgeeft aan duurzame maatregelen.

 • Het totale bedrag dat je leent ligt hoger dan de waarde van je toekomstige woning.

 • Het extra leendeel mag maximaal €9.000 zijn.

Rekenvoorbeeld: maximaal leendeel energiebesparing hypotheek

Bron: De Energiebespaarders


Wat gebeurt er met de rente?

Het vastgestelde rentepercentage geldt voor zowel de woningwaarde als voor het EBV-depot. Meestal is de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar, waardoor je maandlasten nog iets lager worden. Hierdoor zijn je hypotheeklasten (rente en aflossing) vaak lager dan je maandelijkse besparing op de energierekening en levert verduurzaming je dus direct geld op. Houd wel rekening met extra kosten die je maakt bij een nieuwe hypotheek, zoals advies- en afsluitkosten, notariskosten en wellicht kosten voor een taxatierapport. Een financieel adviseur bekijkt of dit in jouw geval een aantrekkelijke optie is.

Ondanks dat energiebesparende maatregelen een investering vereisen wegen de positieve aspecten zwaarder dan de negatieve. Lees hier alles over de voordelen van investeringen in EBV.

Stel: Jij blijft in je huidige woning wonen

2. Bestaande hypotheek verhogen

Je kunt je hypotheek verhogen. Na de verhoging mag de totale hypotheek niet meer zijn dan 100% van de waarde van de woning na de verbouwing. Dat betekent dat de woning opnieuw getaxeerd zal worden op basis van de gekozen maatregelen.

Het voordeel van je hypotheek verhogen is dat de looptijd langer wordt en daardoor de rente meestal lager. Toch is deze weg doorgaans minder voordelig omdat je te maken hebt met extra advies-/taxatie-/notariskosten. Vraag je hypotheekadviseur naar alle voorwaarden. Je zou het ook zelf kunnen uitvogelen. Kijk hier om te bepalen of dit een klus is om zelf te doen of eentje waarbij je advies nodig hebt.

Let op: Houd ook rekening met de bank waar je nu je hypotheek hebt. Bij een aantal hypotheekverstrekkers is het niet mogelijk om de hypotheek te verhogen voor energiebesparende maatregelen. Banken waar dit niet kan:

 • Aegon

 • Argenta

 • Jungo

 • Tulp Hypotheken

Hypotheek verhogen een grote stap? We leggen je graag meer uit over de voordelen en de terugverdientijd.

Wat gebeurt er met de rente?

De rente op de gehele hypotheek verandert mee. Het verschilt per bank of dit in jouw voordeel of nadeel is. Zo gaat de rente bij SNS bijvoorbeeld 0,45% omhoog. Maar veel banken hebben tegenwoordig baat bij het hebben van een duurzame portefeuille woningen. Daarom zijn er gelukkig ook banken die hun klanten juist voordeel bieden op hun rente wanneer ze kiezen om te verduurzamen.

Rentekorting voor woningen met label A

Zo geldt bij Triodos bijvoorbeeld: hoe energiezuiniger je het huis maakt, hoe lager de hypotheekrente wordt. Je krijgt een 0,6% korting voor een huis met energielabel A ten opzichte van G. Ook Attens geeft rentekorting wanneer je je woning naar energielabel A verhoogt (0,4%). ABN AMRO geeft 0,2 % rentekorting in de eerste rentevaste periode en bij ASN Bank krijg 0,1% korting als je geld leent voor energiebesparende maatregelen.  

Bij alle verstrekkers geldt: de korting is op het totale hypotheekbedrag.

Een tweede optie om rentekorting te krijgen is bij de aankoop van een huis. Koop je een huis met label A of hoger? Dan kun je zowel bij bovengenoemde banken als bij Rabobank en Vista hypotheken rentekorting krijgen.


Rekenvoorbeeld rentekorting na energiebesparing

(Rentekorting van 0,6% via Triodos)


Stel: Je gaat een huis kopen / Je blijft in je huidige woning wonen

3. Buiten bestaande hypotheek om, een losse duurzame hypotheek afsluiten

Bij een aantal hypotheekverstrekkers kun je ook geld lenen om je koophuis te verduurzamen, zonder veranderingen op je bestaande hypotheek. Je kunt dit zien als een apart hypotheekproduct.

Wat deze optie voordeliger maakt dan optie 1 (EBV-depot) is dat bij onderstaande banken er een lager rentetarief geldt voor het geleende deel dat wordt besteed aan energiebesparende voorzieningen. De rente voor het geleende deel is afhankelijk van de gekozen aflostijd.

Voordeel aan deze losse duurzame hypotheken is dat je nog even kunt wachten met het geld inzetten. Dit is vooral voor kopers een voordeel, er komt namelijk al veel op je af tijdens het afsluiten van een hypotheek. Daarom bieden banken 2 jaar de tijd om het extra leningdeel in te zetten. Gebruik je het niet? Dan wordt het gebruikt om je een deel van je hypotheek af te lossen.

Let op: dit soort leningen kun je meestal niet ‘los’ afsluiten: de gewone hypotheek en de duurzaamheidshypotheek moet je bij dezelfde bank afsluiten.


Aanbieders duurzame hypotheek

Bekijk de sites van de verstrekkers voor de rente. Deze schommelt en is verschillend per looptijd.

ABN AMRO Duurzaam Wonen Hypotheek

Bij ABN AMRO kun je ook naast je reguliere hypotheek een duurzaamheidslening afsluiten. Deze hypotheek ligt tussen de €5.000,- en €25.000,-. Dit deel is speciaal voor het verduurzamen van je woning. Je betaalt het af 5, 10 of 15 jaar met eigen geld, geheel vergoedingsvrij. En er wordt geen risico-opslag in rekening gebracht. Lees hier meer over de ABN AMRO Duurzaam Wonen Hypotheek.

ASN Duurzaam Wonen

ASN Bank biedt een hypotheekproduct waarbij je tussen de € 2.500 en € 15.000 mag lenen voor verduurzaming. Dit bedrag mag je in maximaal 30 jaar aflossen.

Florius Verduurzaam Hypotheek

Florius biedt de Florius Verduurzaam Hypotheek. Een duurzame hypotheek voor nieuwe en bestaande klanten van minimaal €5.000,- en maximaal €25.000,-. De looptijden zijn 5, 10 en 15 jaar vast en de rentevast periode is gelijk aan de looptijd. Er wordt geen risico-opslag in rekening gebracht. Lees hier meer over de Florius Verduurzaam Hypotheek.

Rabobank Groen Depot

Het Rabo Groendepot is een bouwdepot speciaal voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Dit bedrag wordt meegefinancierd in de hypotheek. Het wordt 2 jaar vastgezet en je betaalt hier geen rente over. Zolang je het geld niet gebruik krijg je een rentevergoeding die gelijk staat aan de afgesproken hypotheekrente.

Triodos Energiebespaarlening

Bij Triodos kun je een Energiebespaarlening nemen bij het afsluiten van een hypotheek. Je kunt daarbij maximaal €25.000,- lenen en krijg daarmee op dat deel 50% korting op het rentetarief. De lening kan afgelost worden in 10 jaar. Over het geld waar nog niks mee is gedaan, en die in het depot staat krijg je een vergoeding, deze is even hoog als de rente die je betaalt, wat dus maakt dat je niets hoeft te betalen over het bedrag dat nog in het depot zit. Lees hier meer over de Triodos Energiebespaarlening.

Bereken wat het zou kosten om jouw woning te verduurzamen via de gratis Bespaarcheck.


Nog niet uitgelezen?

Wanneer je kiest voor energiebesparende maatregelen en in de huidige woning blijft wonen, is een Energiebespaarlening, een Duurzaamheidslening, of een persoonlijke lening vaak voordeliger dan dit regelen via je hypotheek in verband met de kosten voor advies, taxatie waarden.

In onze volgende blog vertellen we je alles over deze duurzame leningen.

Wil je verduurzamen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Volg dan deze handige stappen.