Financiering

Geld lenen voor energiebesparing #3 DUURZAME LENINGEN

Geschreven door Olga Lefevere – op 13 november 2019

Kiezen voor een energiezuinig huis betekent vaak kiezen voor energiebesparende maatregelen zoals isolatie of zonnepanelen. Maar dit betekent óók kiezen voor een investering.

Zo’n investering brengt een aantal vragen met zich mee. Kan je het best je spaargeld gebruiken voor de aankoop? Zijn er subsidies voor energiebesparing? Moet ik gaan voor een lening bij de overheid of gaan voor een persoonlijke lening? En waar kan ik voordelig geld lenen?

Wij maakten een handig overzicht van waar je geld kunt lenen voor energiebesparing.


Financiering energiebesparing #3: Deze blog is onderdeel van een blogreeks. We zetten de verschillende  financiële mogelijkheden voor je op een rij. Deze keer voordelig geld lenen voor energiebesparing. Lees ook #1 en #2.


Eerder vertelden we over hoe het werkt om geld te lenen voor energiebesparende maatregelen, en hoe je dit kunt meenemen in je hypotheek. Deze keer zoomen we in op voordelig geld lenen voor energiebesparing via duurzame leningen vanuit de overheid en de markt.

Hoeveel kan jij lenen? Doe de Bespaarcheck en zie precies wat energiebesparende maatregelen kosten.

Geld lenen voor energiebesparing een goed idee?

Een persoonlijke duurzame lening klinkt misschien niet als een prettige optie. Maar toch kan je er heel voordelig mee uit zijn. De leningen vanuit de overheid hebben als doel om woningeigenaren te stimuleren om te verduurzamen. Ze hebben hier dan ook geen winstoogmerk bij.

Geen nieuwe vaste lasten

In de meeste gevallen is daarom de aflossing van de lening lager dan de besparing op je energierekening. Dus geen zorgen dat er nieuwe vaste lasten bijkomen na het afsluiten van deze lening.  Het zou dus goed kunnen dat je er juist op vooruit gaat!

Een duurzame lening is zeker een goed idee wanneer je al een koophuis hebt en geen zin hebt om je hypotheek te verhogen. Daarnaast komen er ook geen notaris-/taxatiekosten bij kijken die je wel betaalt wanneer je een hypotheek moet verhogen, en dus ben je goedkoper uit.

Als je van plan bent om je huidige woning te verduurzamen, dan is het afsluiten van een lening voor het treffen van energiebesparende maatregelen dus een interessante optie. Hieronder zetten we uiteen welke opties er zijn en waar je aan moet denken.

Was je al van plan een hypotheek af te sluiten omdat je gaat verhuizen? Dan is het beter om de financiering wél via je bank te regelen. Lees hier alles over financiering voor energiebesparende maatregelen via je hypotheek.

Zo kom je aan financiering voor het energiezuinig maken van je woning.

1. Geld lenen voor energiebesparing via De Energiebespaarlening

Woningeigenaren kunnen bij de overheid een duurzame lening afsluiten voor energiebesparing. Dit heet de Energiebespaarlening. De leningen worden verschaft uit het Nationaal Energiebespaarfonds. Dit is sinds 2014 gevuld door de Rijksoverheid, CEB, SVn, de Rabobank en de ASN bank. In totaal is er 600 miljoen euro beschikbaar.

Met deze lening kun je tegen een aantrekkelijke rente lenen tot een bedrag van €25.000,-.  Bovendien kun je er 17 verschillende energiebesparende maatregelen mee aanschaffen. Houd er echter rekening mee dat de Energiebespaarlening een maximum stelt van 75% bij de aankoop van zonnepanelen.

Je kunt kiezen voor een aflostijd van 7, 10 of 15 jaar. De rente verschilt per aflossingstermijn, maar is maximaal 2,1%. Meer weten?

2. Geld lenen voor energiebesparing via De Duurzaamheidslening

De Duurzaamheidslening is het kleine zusje van de Energiebespaarlening. In principe werkt deze op dezelfde manier. Je kunt van de overheid tot maximaal €25.000,- lenen. Het verschil is dat je bij de Duurzaamheidslening geld leent van je gemeente of provincie.

Verstrekt jouw gemeente duurzame leningen? Doe de Bespaarcheck op basis van je postcode en zie meteen welke leningen jouw gemeente aanbiedt.

Dat betekent dat gemeenten zelf kunnen bepalen welke maatregelen en doelgroepen voor deze lening in aanmerking komen. Daarom is deze duurzaamheidslening een bepaalde gevallen zelfs voordeliger dan haar grote broer. Echter is het bij deze lokale regelingen daardoor vaak wél mogelijk om alleen geld te lenen voor zonnepanelen. Dit in tegenstelling tot de Energiebespaarlening waar je tot een max van 75% van de zonnepanelen prijs mag lenen.

Let wel op: de voorwaarden verschillen dus per gemeente en/of provincie, en daarmee ook de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de lening op basis van je persoonlijke financiële situatie. Check dus eerst de Duurzaamheidslening van jouw gemeente of provincie en leg hem daarna naast de Energiebespaarlening ter vergelijking. Meer weten?


Vergelijking Duurzaamheidslening en Energiebespaarlening

(Huis van auteur, gemiddeld energieverbruik van 3000kWh)


3. Geld lenen voor energiebesparing via een persoonlijke lening

Een derde optie is om een persoonlijke lening aan te gaan bij een bank. Hiervoor is de rente wel vaak hoger dan die van financiering via je hypotheek of een duurzame lening. Wel geldt: een persoonlijke lening die gebruikt wordt voor energiebesparing kan fiscaal aangemerkt worden als verbetering van je woning en is daardoor in veel gevallen fiscaal aftrekbaar.

In theorie zou je overal een persoonlijke lening kunnen afsluiten voor energiebesparing. Toch zijn er een aantal aanbieders die specifieke voordelen beloven wanneer deze lening specifiek wordt ingezet voor energiebesparing. Veel hypotheekadviseurs hebben ook hier verstand van, dus het zou kunnen lonen om contact op te nemen met je vaste contact.

Leen geld bij Greenloans voor energiebesparing

Greenloans is een dochteronderneming van ABN AMRO die persoonlijke leningen verstrekt voor investeringen in energiebesparing. Dit geld is te gebruiken voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp. Het bedrag mag liggen tussen de €5.000 en €50.000. Je hebt 5 tot 15 jaar de tijd om het af te lossen.

Ben je hypotheekklant van ABN AMRO? Dan kan je tot 0,2% korting op je bestaande hypotheekrente krijgen zodra je woning een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van maximaal 0,4 heeft. Meer weten?

Ga bij ING een persoonlijke lening aan voor energiebesparing

Ook ING biedt de mogelijkheid om een persoonlijke lening af te sluiten voor energiebesparende maatregelen. Het leenbedrag kan je zelf bepalen en ligt tussen de €5.000,- en €75.000,-. Dit maximumbedrag is veruit de hoogste van alle financieringsopties voor energiebesparing.

Kijk wel eerst goed naar de verwachte kosten van de energiebesparing. Om je een beeld te geven: wanneer je volledig van het gas af wilt en gaat voor energieneutraal, betaal je gemiddeld tussen de €35.000,- en €55.000,-. Dit is afhankelijk van je woning.

De looptijd is zelf te bepalen en ligt tussen de 6 maanden tot 8 jaar. Dit is beduidend korter dan de looptijd van de eerder besproken duurzame leningen. Aan de ene kant een voordeel dat je snel van je lening af bent, maar aan de andere kant ligt je maandbedrag daardoor wel een stuk hoger. Meer weten?

Hulp nodig bij het kiezen van energiebesparende maatregelen? Laat je adviseren door één van onze experts.

Denk goed na voordat je een duurzame lening afsluit voor energiebesparing

In veel reclames wordt tegenwoordig de waarschuwing vermeldt, "Geld lenen kost geld." Het kan echter zo zijn dat je door het treffen van energiebesparende maatregelen onderaan de streep weinig tot niets kwijt bent, of zelfs al vanaf het begin in de plus staat. Welke manier het beste bij jou past, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Voordat je leent, dien je goed te weten wat er mogelijk is. Laat je adviseren door een expert die advies kan geven over je woning én over de financiering. Bekijk onze totaaloplossing of doe alvast de Bespaarcheck om een indicatie te krijgen van wat jouw mogelijkheden zijn.


Nog niet uitgelezen?

Stel je voor:  De bewoner van een woning gaat een lening aan met een kredietverstrekker voor een bepaalde tijd, laten we zeggen 15 jaar. Na 8 jaar is het gezin gegroeid en wil de bewoner graag verhuizen. Hoe zit het dan met de lening?

Dit lees je in onze volgende blog.

Wil je verduurzamen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Volg dan deze handige stappen.