Energiecontract

Helft Nederlandse huishoudens heeft variabel energiecontract, voorlopig weinig zicht op vaste contracten

Geschreven door Olga Lefevere – op 24 juni 2022

De ene helft van de Nederlandse huishoudens ervaart voor nu nog de voordelen van een vast contract. Terwijl de andere helft van de Nederlandse huishoudens is overgeleverd aan de grillen van de wijzigende tarieven in de energiemarkt. Energiemaatschappijen voeren steeds vaker prijswijzigingen door. Voorheen gebeurde dat in principe twee keer in het jaar, maar veel energieleveranciers wijzigen nu maandelijks hun tarieven op de prijsschommelingen van gas op te kunnen vangen. Dit raakt de Nederlandse consument hard in de portemonnee.

In april wordt er ieder jaar door toezichthouder ACM een onderzoek uitgevoerd, de zogeheten Energiemonitor. Uit dit onderzoek bleek dat het aantal variabele contracten tot 2021 juist daalde. Momenteel zijn er echter nauwelijks vaste contracten beschikbaar als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de coronacrisis.

Hoe nu verder?

De verwachting is dat er voorlopig geen vaste contracten worden aangeboden door energieleveranciers. Toch zijn er manieren om te kunnen besparen op je energierekening. Overstappen kan namelijk nog steeds voordelig zijn. Onze partner, de Vastelastenbond, onderzocht of er verschillen zijn tussen de variabele tarieven die energieleveranciers rekenen. Uit onderzoek van de consumentenorganisatie blijkt dat leveranciers er inderdaad uiteenlopende prijzen op nahouden. Op jaarbasis kan men daardoor in sommige gevallen tot wel € 1.500,- meer betalen voor energie. Het is dus verstandig om aanbieders te blijven vergelijken en eventueel over te stappen. Of je kunt kijken of je een korting kunt bedingen bij je huidige leverancier als je aangeeft dat je overweegt om over te stappen.

Wat is er verder mogelijk

Je kunt meer grip krijgen op je vaste lasten door je woning te verduurzamen. Veel mensen denken hierbij direct aan zonnepanelen. Maar het is eigenlijk verstandiger om eerst je woning goed te isoleren. De zonnepanelenmarkt is momenteel oververhit en er zijn lange wachttijden. Waarschijnlijk liggen de panelen pas na de zomer op je dak en profiteer je hier niet optimaal van. Met een goed geïsoleerd huis ga je per saldo waarschijnlijk meer besparen aankomende winter. Het is dus verstandig om eerst je woning nu alvast winterklaar te maken. Dit adviseren wij ook altijd: zorg eerst voor goede isolatie, ga dan je eigen stroom opwekken en als laatste stap kun je nadenken over een (hybride) warmtepomp.