Energielabel

Hoe verloopt een woningopname van De Energiebespaarders op afstand?

Geschreven door Joost Grijsen – op 6 april 2020

Update: 20-6-2021

Meestal komen de adviseurs van De Energiebespaarders bij onze klanten thuis. Ook onder de huidige omstandigheden kan dit gewoon plaatsvinden. Maar tijdens de verschillende lockdowns bieden we ook woningopnames op afstand.

Benieuwd hoe onze digitale woningopnames in zijn werk gaan? We vertellen het je graag.


Hoe werkt een digitale woningopname precies?

Stap 1. Online contact leggen

De adviseur komt niet thuis, maar maakt contact via online videobellen. Dit kan op een telefoon, tablet of laptop. Voorwaarde voor de woningopname is dat de klant een goed opgeladen apparaat tot diens beschikking heeft, met camera en internettoegang.

Via de gratis app Whatsapp is videobellen erg makkelijk. Inloggen gaat via mobiele telefoonnummers.


Stap 2. Klant stuurt van te voren informatie over de woning

Normaal gesproken heeft de adviseur de mogelijkheid zelf dingen op te meten of te bekijken in de woning. Om dezelfde secuurheid te garanderen, vragen we de klant om een aantal documenten op voorhand toe te sturen.

Documenten die adviseurs van te voren doornemen:

  • Jaarnota energie (gas & elektra)

  • Bouwtekening van woning (met maten)

  • Bouwtekening aanbouw (indien aanwezig)

  • Bewijs (zoals een factuur) van na-isolatie of andere duurzame maatregelen (indien aanwezig)

Daarnaast vragen we om foto’s van de gevel op te sturen. Onze zelfgebouwde, slimme software kan middels dit soort foto’s een berekening doen wat de oppervlaktes van de gevel zijn. Zo kan de adviseur makkelijk inschatten hoeveel vierkante meter er bijvoorbeeld geïsoleerd kan worden. Hieronder een voorbeeld.

Foto van gevel gemaakt door klant van De Energiebespaarders.Oppervlaktescan van gevel gemaakt door De Energiebespaarders.


Overweeg je een woningopname van De Energiebespaarders op afstand? Dan kan je hier het dienstpakket Verduurzamen Direct aanvragen.


Stap 3. Voorbereidend werk adviseur

Voorafgaand aan de woningopname kan de adviseur met de toegestuurde gegevens al een goede analyse maken van de woning. Het type woning, het bouwjaar en de eventuele verbouwingen vertellen veel over de energiezuinigheid van de woning. Op basis van de gemeten oppervlaktes wordt er op afstand een voorlopige offerte opgesteld.

Ook kan er alvast een legplan voor zonnepanelen gemaakt worden. Aan de hand van onze slimme software en zonnepanelen-rekensoftware, berekent de adviseur hoeveel zonnepanelen er op het dak passen en in welke positie deze het beste geplaatst worden. Hierbij wordt meteen rekening gehouden met schaduwvorming en lichtinval, om tot een nauwkeurige berekening te komen.

Legplan voor zonnepanelen, opgesteld door De Energiebespaarders.


Stap 4. Kennismaken en koffie

Vervolgens is het tijd voor de woningopname op de afgesproken datum. Zoals gewoonlijk starten we die met een kennismakingsmoment, al zal de adviseur zijn bakkie koffie nu zelf moeten zetten. Dit is het moment waarop de wensen van de klant uitgebreid worden besproken. Zo wordt er gevraagd naar het comfort, het energiegebruik en bespaarwensen.

De adviseur zal ook stap voor stap vertellen wat er via het videobellen in beeld gebracht moet worden. De klant wordt voorbereid om een rondje door de woning te lopen met het videobellende apparaat in de hand.


Stap 5. Rondje door de woning lopen

Vervolgens zal de adviseur samen met de klant door de woning lopen om bepaalde aspecten van de woning in beeld te brengen. De adviseur geeft voortdurend instructies. De woning wordt zo van top tot teen bekeken.

De tour start beneden bij de kruipruimte (filmen via het kruipluik met flits of zaklamp is voldoende). Dan volgt de benedenverdieping inclusief de meterkast, de bovenverdieping en de cv-ketel en als laatste de zolder en het dak. Als het dak niet via een raam te filmen is, kunnen we toch in 90% van de gevallen op afstand constateren welke soort isolatie er aanwezig is. Mocht er alsnog een technische schouw ter plaatse benodigd zijn, dan zullen we deze later inplannen voor een moment waarvan is aangegeven dat dit veilig kan.

De Energiebespaarders kijkt samen met jou waar al isolatie aanwezig is in de woning.

Tijdens de tour zal de adviseur meer vertellen over de woning. Zo kan hij bijvoorbeeld aan de code op de binnenkant van het glas zien hoe goed geïsoleerd het is. Er wordt extra nadruk gelegd op heldere communicatie, de adviseur is immers afhankelijk van de klant om precies te zien wat hij nodig heeft.

De Energiebespaarders kijkt samen met jou naar de energiezuinigheid van de woning.


Stap 6. Bespreking van de woningopname

Het bespreken van de woningopname is net zowel bij fysieke als digitale woningopnames een belangrijk onderdeel. Na de ronde door de woning kan de klant weer plaatsnemen aan de keukentafel waar de adviseur de gehele woning en wensen in kaart brengt en advies geeft waarbij alle mogelijke energiebesparende maatregelen worden meegenomen. In dit adviesgesprek bespreekt hij welke producten en materialen voor de klant de beste keuze zouden zijn. Ook stelt hij passende installatiebedrijven voor.

Er kunnen ter plekke offertes worden opgesteld waarin wordt opgenomen wat de besproken maatregelen kosten, opleveren en hoe lang de terugverdientijd is. In WhatsApp kan de adviseur de inhoud van zijn computerscherm delen met de klant zodat die makkelijk kan meekijken.


Stap 7. Nabespreking van advies en offertes

Ten slotte wordt er een vervolggesprek gepland waarin de klant uitgebreid de mogelijkheid heeft om naar aanleiding van ons advies verdere vragen te stellen en geadviseerde producten door te spreken.


Zo zie je maar: een energiezuinige woning kan zo geregeld zijn!

Het voordeel van een digitale woningopname is dat het adviesgesprek efficiënt en doelgericht blijft. En daarnaast kan je de woningopname lekker plannen terwijl je vanuit huis werkt!

Vraag hier een digitale woningopname aan.


Er is een goede kans dat jij vanuit huis aan het werk bent. Maar let op: door vanuit huis te werken, stijgt het energieverbruik en daarmee ook de energierekening.

Gebruik daarom deze lijst met tips om energie te besparen tijdens het werken vanuit huis.