Energie besparen

Investering in verduurzaming drie keer sneller terugverdiend

Geschreven door Joost Grijsen – op 30 augustus 2022

Vanuit duurzaam oogpunt hebben de hogere gasprijzen ook een positieve kant. Namelijk dat je investeringen in de verduurzaming van je woning tegenwoordig een stuk sneller hebt terugverdiend. In dit artikel leggen we je uit hoe dat komt en hoe de terugverdientijden zich hebben ontwikkeld.

Terugverdientijden verduurzaming tot wel drie keer verkort

Verduurzaming wordt steeds aantrekkelijker. Investeringen in energiebesparende oplossingen zoals een warmtepomp of isolatie heb je gemiddeld drie keer sneller terugverdiend dan begin 2021. Dit blijkt uit onderzoek gedaan door CE Delft, zo meldt het NVDE, de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie. De oorzaak: de hogere gasprijzen.

Je berekent de terugverdientijd door de benodigde investering te delen door je besparingen. Die besparingen lopen op door de hogere gasprijzen. Hoe hoger de gasprijs, hoe hoger je besparingen zullen zijn. Daarmee versnelt dus ook de tijd waarin je je investering terugverdient.

Bron: NVDE 2022

Bovenstaande afbeelding laat goed zien hoe sterk de terugverdientijden zijn verkort (klik op de afbeelding om deze te vergroten). Als je woning slecht geïsoleerd is, is dat het verstandigst om als eerste aan te pakken. Zoals te zien is is bijvoorbeeld de terugverdientijd van vloerisolatie van zo'n 13 jaar verkort naar 4 jaar. Verduurzaming wordt daarmee dus uitermate interessant.

Datzelfde geldt voor andere oplossingen zoals de hybride warmtepomp. Voorheen duurde het gemiddeld rond de 20 jaar voordat deze was terugverdiend. Nu is dat gemiddeld rond de 4 jaar.

Dit maakt ook dat de vraag naar energiebesparende oplossingen enorm is toegenomen. Dat zorgt voor langere levertijden van producten en daarmee langere wachttijden.

Verduurzamen: nu of wachten?

Verduurzaming is door die snelle terugverdientijd aantrekkelijker dan ooit. Wij zijn van mening dat dit hét moment is om te verduurzamen. Zeker met het oog op de winter die eraan zit te komen en het gebrek aan perspectief op dalende energieprijzen. Daarnaast zijn er allerlei subsidies waar je gebruik van kunt maken. Zo zijn er nog andere maatregelen die de overheid treft om verduurzaming aantrekkelijker te maken. Bijvoorbeeld lagere belasting op elektriciteit. Twijfel je nog steeds over verduurzaming, lees dan in onze eerder geplaatste blog waarom je beter nu kunt gaan verduurzamen.

Eerste inschatting en advies

Uiteraard helpen wij je ook graag op weg als je graag wil verduurzamen maar niet weet hoe je dit moet aanpakken. Op onze dienstenpagina vind je de adviesdiensten die wij aanbieden. We zetten dan op een rijtje wat de beste oplossingen zijn voor jouw woning, inclusief de bijbehorende terugverdientijden.

Liever eerst even oriënteren? Met onze Bespaarcheck krijg je direct een inschatting van de mogelijkheden voor jouw woning en een inschatting van de benodigde investering en terugverdientijden. Het is gratis en kost je slechts een minuut of twee.