Woning verduurzamen

Je woning verduurzamen, een grote investering?

Geschreven door Joost Grijsen – op 3 december 2018

Veel mensen overwegen hun woning te verduurzamen. Maar lopen tegen een aantal obstakels aan zoals geen duidelijke en complete informatie of te hoge investeringskosten. Vooral die laatste is vaak de belangrijkste reden voor het afzien van verduurzaming. Maar is deze barrière wel gegrond?

Je woning verduurzamen is een lange-termijn-investering en je zal voor een redelijke tijd dat geld dus moeten ‘missen’. In deze blog leggen we uit dat het financieringsaspect juist vaak geen probleem hoeft te zijn.

Hoog bedrag en lange looptijd: vergelijkbaar met een hypotheek

Je kunt het verduurzamen van je woning vergelijken met het aanschaffen van een woning. Je maakt namelijk een beslissing die een grote impact heeft op je wooncomfort én het gaat over grote bedragen. Een woning aanschaffen is natuurlijk een beslissing die gaat over een veel groter bedrag, maar de twee hoofdzakelijke financiële kenmerken komen overeen; lange looptijd van de investering en hoge bedragen.

Verduurzamen of een nieuwe woning kopen? Beide vragen veel tijd en uitzoekwerk, maar verduurzamen is altijd makkelijker! Bron: De Energiebespaarders

Hypotheek vanzelfsprekend, verduurzaming niet?

Vreemd eigenlijk, over het algemeen zien we dit als twee totaal verschillende dingen. Vrijwel iedereen koopt zijn woning met behulp van een hypotheek. Daarentegen hebben we vaak het gevoel dat we het verduurzamen van onze woning wél direct uit de eigen zak moeten betalen.

Dit hoeft natuurlijk niet, bij verschillende hypotheekverstrekkers kun je speciaal voor het verduurzamen van je woning extra lenen bovenop je hypotheek (6%). Daarnaast zijn er ook vaak andere leningen beschikbaar, zoals de Duurzaamheidslening van het SVn. Dit is een lening tegen 1,6% rente per jaar, zeer voordelig dus!

De terugverdienperiode van een lening van €6500,- over 25 jaar. Bron: De Energiebespaarders.

Een win-win investering

Even een klein rekensommetje. Je sluit een lening af voor de aanschaf van 12 320wp zonnepanelen. De investering hiervoor is ongeveer €6000,- en als je dit met de Duurzaamheidslening aanschaft ben je hier over een looptijd van 10 jaar in totaal €6500,- voor kwijt. Dit komt neer op ongeveer 650 euro per jaar (zie afbeelding).

De zonnepanelen leveren bij een gunstige ligging ongeveer €800,- per jaar op. Dit betekent dat je ongeveer €150,- per jaar overhoudt en je zonnepanelen na de 10 jarige looptijd van de lening volledig terug hebt verdiend. Dit zonder dat je iets van je eigen vermogen hebt hoeven te investeren In de tussentijd lever je ook nog een goede bijdrage aan het klimaat, een enorme win-win dus!

Heb je een vermogen, maar twijfel je hoe je het beste rendement kunt krijgen hierop? Lees hoe energiebesparende maatregelen afsteken tegen andere manieren van vermogensbeheer.

De beste financieringsmogelijkheden

Zo zie je maar dat je woning verduurzamen financieel gezien aanzienlijke voordelen met zich meebrengt. Heb je zelf geen geld beschikbaar voor de investering of simpelweg geen zin om je eigen geld er in te steken? Dan is externe financiering een prima alternatief! Als je meer wilt weten over extern financieren kun je bijvoorbeeld de Bespaarcheck doen en zo ontdekken met wat voor budget jij jouw woning kunt laten verduurzamen en welke financieringsmogelijkheden er zijn.

Maar waarom is investeren in energiebesparende maatregelen zo gunstig? We hebben het voor je op een rijtje gezet.