Energielabel

Kabinet stelt Warmtefonds beschikbaar voor verduurzaming van de woning

Geschreven door Olga Lefevere – op 4 februari 2020

6 vragen over het Warmtefonds beantwoord


Vanaf 3 februari 2020 stelt het Kabinet een splinternieuw Warmtefonds beschikbaar. Hiermee lost de overheid een afspraak uit het Klimaatakkoord in. Het fonds verstrekt leningen voor verduurzaming van je woning. Een lening bedraagt maximaal €25.000 en loopt tot 20 jaar. Je betaalt de lening terug met de besparing op energiekosten. Hoe je hier gebruik van kunt maken? In dit artikel lees je het.


1. Wat is het Warmtefonds?

Het Warmtefonds is net als het Nationaal Energiebespaarfonds een geldbedrag van de overheid waar woningeigenaren aanspraak op kunnen maken om energiebesparende maatregelen te financieren. Het benodigde geldbedrag wordt niet op hun rekening gestort, maar gaat in een pot waaruit de aannemer kan putten. De woningeigenaar kan het bedrag afbetalen tegen een lage rente.


2. Wat zijn de spelregels van het Warmtefonds?

  • Huishoudens kunnen een bedrag van maximaal €25.000 lenen om hun woning te verduurzamen.

  • Voor eigenaar-bewoners zijn de looptijden van de lening maximaal 20 jaar. Tot nu toe was de maximale looptijd 15 jaar.

  • Voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) van 8 appartementen of meer geldt een maximale looptijd van uiterlijk 30 jaar.

  • De rente is vastgesteld op 2%.


3. Welke maatregelen kan ik met het Warmtefonds financieren?

Het Warmtefonds is bedoeld voor de financiering van isolatie, zonnepanelen en duurzame warmtebronnen.


4. Kan ik de aflossing terugbetalen met de besparing op energiekosten?

In theorie zouden de vaste lasten per maand (bijna) niet omhoog gaan. Dit heet woonlastenneutrale verduurzaming. De afbetaling van de lening zou moeten kunnen worden gedekt door de maandelijkse besparing op energiekosten. Woonlastenneutrale verduurzaming wordt door het Warmtefonds voor meer huishoudens haalbaar.


Weten wat jij jaarlijks kunt besparen?

Doe de gratis Bespaarcheck op basis van je postcode en zie direct wat energiebesparende maatregelen jou zouden kosten en opleveren.


5. Waarom is het Warmtefonds opgericht?

De overheid is bezig om alle Nederlandse wijken aardgasvrij te maken. Voor veel mensen is dit een grote opgave. Het aardgasvrij maken van een woning kan veel geld kosten. Prijzen zijn afhankelijk van de woning, maar liggen gemiddeld tussen de €2.500 en €35.000. Het Warmtefonds is in het leven geroepen om het financieel aantrekkelijk te maken om duurzame maatregelen te treffen. De overheid hoopt met het Warmtefonds meer woningeigenaren over te halen om duurzamer te gaan wonen.  


6. Hoe kan ik het Warmtefonds aanvragen?

De overheid heeft ervoor gekozen om het Warmtefonds onder te brengen bij het reeds bestaande Nationaal Energiebespaarfonds. Deze organisatie verleent zogenaamde Energiebespaarleningen. Het Warmtefonds valt hier onder. Het verschil tussen de oude versie en nieuwe versie van de Energiebespaarlening is dat je nu ook kunt kiezen voor een looptijd van 20 jaar, waardoor maandlasten lager zullen liggen. De Energiebespaarlening kan je berekenen en aanvragen op de site van het Nationaal Energiebespaarfonds.


Weet je nog niet precies welk bedrag je zou willen lenen?

Doe dan eerst de Bespaarcheck en ontdek welke maatregelen bij jou thuis mogelijk zijn, én wat ze kosten.


Subsidie

Er is overigens nog een tweede mogelijkheid voor financiering vanuit de overheid. Sinds september 2019 kan je tot wel 20% subsidie krijgen op de aanschaf van isolatie. Wil je weten of jij in aanmerking komt voor subsidie? Je vindt het hier.

Ben jij op zoek naar advies over hoe jij energie kunt besparen? Onze energieadviseurs maken een volledige scan van je woning, waarin alle opties worden meegenomen. Je krijgt een Energiepaspoort, direct met scherpe offertes van partijen bij jou in de buurt! Vraag meteen een huisbezoek aan.