Subsidies

Alles over subsidie voor isolatie

Geschreven door Olga Lefevere – op 30 juli 2019

Meest volledige FAQ

1. Wat houdt een subsidieregeling in?

Voor het nemen van energiebesparende maatregelen verleent het RVO.nl subsidie. Dit gaat in de vorm van een 'potje'. Het RVO.nl stelt een bedrag beschikbaar en maakt een regeling met voorwaarden. Voldoe je aan de voorwaarden, dan kun je subsidie aanvragen voor jouw verduurzaming.

2. Welke landelijke subsidie kan ik gebruiken voor isolatie?

De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is een subsidie-pot die bedoeld is om energiebesparende maatregelen mee te financieren. Van 2016 tot 2021 was deze pot alleen te gebruiken voor duurzame warmtebronnen zoals een warmtepomp of zonneboiler. Vanaf 2021 is daar subsidie aan toegevoegd. Zo wil RVO.nl de eigenaar-bewoner stimuleren om thuis energie te besparen.

3. Welke maatregelen vallen binnen deze subsidie?

4. Wanneer kom ik voor subsidie in aanmerking?

Deze subsidie kan alleen worden aangevraagd door de eigenaar van het huis. Deze persoon moet ook de bewoner zijn, óf de bewoner worden na de renovatie. De subsidie wordt alleen verleend als er is gekozen voor minimaal 2 grote energiebesparende isolatiemaatregelen of 1 isolerende maatregel en 1 duurzame warmteborn (warmtepomp, zonneboiler, aansluiting warmtenet).

Voor duurzame warmtebronnen maak je overigens wél aansprak als je kiest voor maar 1 maatregel.


Suzanne en Jaco kozen voor isolatie

Het stel heeft geinvesteerd in spouwmuurisolatie en vloerisolatie: "Je hebt weinig last van de werkzaamheden (de vloer was binnen 2,5 uur geïsoleerd)." Lees hun ervaring hier.


5. Wat zijn de voorwaarden?

Er wordt rekening gehouden met een minimaal aantal vierkante meters per maatregel. In de meeste gevallen voldoe je hier al snel aan. Ook mag er niet eerder subsidie verstrekt zijn voor de betreffende woning vanuit de ISDE.  Daarnaast moeten de maatregelen uitgevoerd worden binnen de bestaande schil. Dat betekent dat je voor aan- of nieuwbouw aan de woning geen subsidie krijgt. Een overzicht van de voorwaarden vind je hier.

6. Vanaf wanneer kan ik deze subsidie aanvragen?

De vernieuwde subsidie gaat van start op 1 januari 2021. Vanaf deze datum kunnen aanvragen ingediend worden. De subsidie is alleen bedoeld voor maatregelen die zijn uitgevoerd na 30 juni 2020.

7. Hoeveel subsidie is er beschikbaar?

'Het potje' van de ISDE wordt in 2021 met €124 miljoen gevuld.

8. Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

  • Voor twee isolerende maatregelen wordt ongeveer 20% van de aanschafprijs gedekt door de ISDE-regeling.

  • Er wordt niet langer vastgehouden aan woningtypes zoals bij de SEEH het geval was, maar de nadruk ligt op het minimaal/maximaal aantal m2 dat wordt geïsoleerd. Onder de minimale oppervlakte  wordt geen subsidie verstrekt, boven de maximale oppervlakte wordt geen additionele subsidie verstrekt.

  • De vierkante meters verschillen per maatregel. Wil je meer informatie per maatregel? Bel dan vrijblijvend naar De Energiebespaarders (085-210-3977).

Weten hoeveel subsidie jij ongeveer kunt krijgen?

Onze Bespaarcheck maakt gebruik van standaardwaarden voor isoleerbare oppervlaktes om direct voor jou te berekenen wat jij waarschijnlijk aan subsidie kunt krijgen.

9. Hoe kan ik deze subsidie aanvragen?

De aanvraag voor de subsidie begint nadat de maatregelen zijn gerealiseerd en betaald. Het is mogelijk zelf een aanvraag in te dienen via mijn.rvo.nl. Hier heb je een geldige DigiD of E-Herkenning voor nodig.

Tips voor een snelle afhandeling van de aanvraag:

  • Vermeld de producten op de meldcode lijst

  • Vermeld de volledige investering op de factuur

  • Maak foto’s tijdens de uitvoering van energiebesparende isolatiemaatregelen of vraag de installateur om dit te doen.

10. Tot wanneer kan ik deze subsidie aanvragen?

De regeling loopt van 1 januari 2021 tot minimaal 2030.


Bereken hoeveel subsidie jij kunt krijgen

Aan de hand van de Bespaarcheck ontdek je binnen 2 minuten welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn in jouw woning. Het geeft direct een indicatie van hoeveel subsidie je ongeveer kunt krijgen.

Handig:

▶Gebruik voorafgaand deze handleiding om te achterhalen welke isolatie aanwezig is in jouw woning.

▶Of vraag direct een advies aan over het verduurzamen van jouw woning.