Energie besparen

Maak je huis winterklaar: Energie besparen door afstellen cv-ketel

Geschreven door Olga Lefevere – op 30 oktober 2019

Het wordt kouder, en dus gaat de verwarming aan. Maar pas op: voorkom dat je onnodig veel stookt!

Er zijn een paar simpele aanpassingen waardoor je kunt besparen op stookkosten. Één daarvan is je cv-ketel beter afstellen. Een vrij makkelijke klus die toch mooi wat energie bespaart. En misschien nog wel belangrijker: het zorgt voor meer comfort in huis.

Op zoek naar algemene informatie over cv-ketels? Lees hier alles


[Nieuwsgierig wat je nog meer kunt doen om geld en energie te besparen? Vraag nu tijdelijk gratis advies aan en verduurzaam je woning. Klik hier!]


1. Zet je cv-ketel op eco-stand in plaats van comfort-stand

Een cv-ketel moet worden afgesteld. De installateur doet dit tijdens de plaatsing, en zet hem vaak op de comfort-stand. De comfort-stand betekent dat de warmtewisselaar 24/7 warm wordt gehouden. Je zou het kunnen vergelijken met alle lampen op ieder moment aan hebben staan, zodat je nooit een donkere kamer in hoeft te lopen. Maar je voelt hem al aankomen: dit kost onnodig veel energie.

Je cv-ketel heeft naast de comfort-stand ook een eco-stand. De warmtewisselaar wordt in de eco-stand niet continue warm gehouden. Het gas springt alleen aan als er vraag is naar warm water. Een belangrijk verschil tussen deze twee is dat de eco-stand er langer over doet om water warm te maken.  

Welk effect heeft de eco-stand op jouw wooncomfort? Je zal in de ochtend iets langer moeten wachten om je water warm te krijgen, maar je bespaart er een hoop energie mee!

Bij nieuwere ketels is de derde optie de slimme stand. Deze stand houdt rekening met je ritme en houdt de warmtewisselaar warm wanneer jij vaak warm water gebruikt. Met een slimme stand van de cv-ketel heb je comfort én energiebesparing.

Toe aan een nieuwe cv-ketel? De gemiddelde levensduur is zo’n 12 jaar. Bekijk de kosten en opbrengsten van een nieuwe cv-ketel makkelijk via de Bespaarcheck.

2. Laat de pomp van de cv-ketel langzamer draaien

De pomp in de cv-ketel zorgt ervoor dat het warme water terecht komt in het vertrek dat jij wilt opwarmen. Hoe sneller de pomp werkt, hoe sneller het water zich door de verwarmingsbuizen verplaatst. Het water heeft daardoor minder tijd om warmte af te geven.

De snelheid staat standaard op 100% capaciteit, maar deze kun je aanpassen. Op de display van de cv-ketel kun je de snelheid van de pomp verlagen, waardoor het water meer tijd heeft om warmte af te geven. Moderne ketels regelen de pompsnelheid vaak automatisch.

Wat oudere ketels zonder modulerende pomp hebben vaak een behuizing. Om bij de pomp te komen dien je de behuizing te verwijderen. Op de pomp zit vaak een kleine draaischakelaar. Als de pomp drie standen heeft en nu op stand 3 staat kun je de schakelaar ook op 2 zetten zonder dat je verschil zult merken in comfort of pomp kwaliteit. Lager zou ook kunnen, al kan dit gevolgen geven voor de temperatuur. Je kunt dit natuurlijk testen: wanneer je niet de warmte krijgt die je wilt kan je makkelijk de pomp weer versnellen.

Kan je de instelling niet vinden? Pak dan even de gebruiksaanwijzing erbij om te kijken of de pompsnelheid instelbaar is op jouw cv-ketel.

3. Pas de aanvoertemperatuur van de cv-ketel aan

Een cv-ketel werkt met een aanvoertemperatuur (temperatuur van het water dat de leidingen instroomt) en een afvoertemperatuur (temperatuur van het water dat weer terug de cv-ketel instroomt). Het verschil tussen deze twee temperaturen heeft effect op je gasverbruik. Een verschil van 15 graden bespaart vaak tot 20% gas.

Op de display van de cv-ketel verschijnt een temperatuur. Deze kun je handmatig verlagen. Vaak wordt deze op 80 graden ingesteld. Maar probeer hem eens flink naar beneden te zetten. Op 55 graden zal je woning ook voldoende warm worden. Zorg er dus ook voor dat de afvoertemperatuur 15 graden lager staat. Vind je het toch te fris? Dan zet je hem net zo makkelijk weer omhoog. Let wel op: als je de temperatuur lager dan 55 graden zet in de winter heb je kans op bevroren leidingen.

Ook belangrijk: de temperatuur aanpassen kan alleen als je een ketel hebt met een aan-uit thermostaat. Deze kun je herkennen aan hun manier van warmte afgeven. Op deze thermostaat kun je aangeven hoe warm het vertrek moet worden: laten we zeggen 20 graden. De cv-ketel gaat vervolgens op vol vermogen branden tot de 20 graden bereikt zijn. Een modulerende thermostaat doet dit geleidelijker.

Je zou het kunnen vergelijken met koken op gas. Bij een aan-uit thermostaat zet je een pan koud water op een grote vlam tot het kookt. Wanneer de 100 graden is bereikt gaat het gas weer uit. Zodra de temperatuur van het water zakt, gaat de vlam weer vol vermogen aan om de honderd graden te bereiken. Een modulerende thermostaat werkt juist als een kleine vlam waar je een pan lauw water op zet. Uiteindelijk bereik je dezelfde temperatuur maar verbruik je minder.

Hoe weet ik of ik een aan-uit of modulerende cv-ketel hebt?

Het type cv-ketel staat doorgaans in de gebruiksaanwijzing. Als je deze hebt bewaard, is dit de meest betrouwbare manier om het type cv-ketel te achterhalen. Mocht je deze niet hebben bewaard kun je in de meeste gevallen het serienummer terugvinden op de cv-ketel en de gebruiksaanwijzing op internet opzoeken. Heb je een relatief nieuwe cv-ketel? Dan kun je er bijna altijd vanuit gaan dat je een modulerend model hebt hangen.

Is je cv-ketel 12 jaar of ouder, dan is het beter om deze te vervangen door een nieuwe variant of een duurzaam alternatief. Maar past een aan-uit of modulerende cv-ketel beter bij jouw woning? Vraag een advies op maat aan voor persoonlijk advies.

Welk type cv-ketel is beter: aan-uit of modulerend?

Voor beide systemen zijn voordelen te noemen, maar ook nadelen. Zo denkt de modulerende ketel zelf na hoeveel vermogen er nodig is om bijvoorbeeld van 20 graden naar 21 graden te gaan, waardoor er niet onnodig gas wordt verbruikt, en je ook niet in een te warm huis komt te zitten.

Maar stel, je huis is erg goed geïsoleerd, dan zal de warmte goed en lang blijven hangen. De aan-uit cv-ketel zal meer vermogen gebruiken om op 21 graden te komen en er zelfs een beetje boven zitten. Maar blijft door de goede isolatie ook langer uit en bespaart zo juist meer energie dan een modulerende cv-ketel. Het is daarom belangrijk dat je persoonlijk advies inwint voordat je een nieuwe cv-ketel aanschaft.

4. Hoeveel bespaart het beter afstellen van cv-ketel?

Tijdens de gemiddelde levensduur van een cv-ketel kun je met de eco-stand wel €200,- besparen. Stel je daarnaast ook nog de aanvoertemperatuur en de pompsnelheid juist af, dan kun je tussen de 20 en 40% besparen op je gasverbruik.

Wanneer alle cv-ketels in Nederland op deze manier zouden worden afgesteld, kunnen we makkelijk veel winnen op gebied van gasverspilling. Volgens het norminstituut NEN verspillen alle slecht ingeregelde cv-ketels evenveel als het totale energieverbruik van Den Haag.

Precies weten hoeveel jij kunt besparen met een nieuwe cv-ketel? Doe dan de Bespaarcheck.

5 additionele tips om te besparen op je stookkosten

  • Ontlucht de radiatoren voordat de winter begint. Hierdoor worden ze sneller en beter warm. Het ontluchten van de radiatoren is gemakkelijk zelf te doen als je deze stappen volgt.

  • Verwijder regelmatig het stof van je radiatoren zodat de lucht makkelijk wordt opgewarmd.

  • Droge, verse lucht wordt sneller warm dan vochtige lucht. Zet daarom iedere dag de ramen minstens 15 minuten open. Vergeet niet tijdens dit kwartier de verwarming uit te doen!

  • Plak reflecterende folie achter je radiatoren. De folie zal de vrijgekomen warmte achter de radiator terug het vertrek in kaatsen.

  • De belangrijkste tip om hoge stookkosten te voorkomen is: zorg voor goede isolatie! Houd de warmte binnen, dan hoeft de verwarming minder hoog. Lees hier alles over het isoleren van je woning.

[Nieuwsgierig wat je nog meer kunt doen om geld en energie te besparen? Vraag nu tijdelijk gratis advies aan en verduurzaam je woning. Klik hier!]


Wil je meer tips over hoe je makkelijk energie kunt besparen? Je vindt ze in ons stappenplan voor duurzaam wonen. Of vraag direct een advies aan op maat.