Energiebesparende maatregelen

Maakt een warmtepomp veel geluid?

Geschreven door Olga Lefevere – op 2 augustus 2019

Het laatste jaar is de warmtepomp een aantal keer  negatief in het nieuws gekomen. Bijvoorbeeld in het verhaal van Ria en Frans. Zij woonden naast een warmtepomp en schakelden het programma Kassa in. Hun levenssfeer werd er door aangetast, aldus het koppel. Verhalen zoals deze brengen vragen met zich mee over de nadelen van de warmtepomp. Maar wat moet je nu eigenlijk weten over het geluid dat een warmtepomp maakt? En hoe kan je dit verminderen?

[Nieuwsgierig hoe jouw woning kan worden verduurzaamd en of een warmtepomp mogelijk is? Profiteer nu van gratis advies. Klik hier!]

Waarom maakt een warmtepomp geluid?

Het klopt dat warmtepompen, net als veel andere huishoudelijke apparaten, geluid maken. Het geluid komt voornamelijk af van de compressor. Deze zuigt lucht aan vanuit de omgeving en zet er druk op. In feite creëert het luchtdruk. Denk maar eens aan een ventilator. Deze drukt lucht als het ware de ruimte in en dit maakt geluid. Bij de lucht/water warmtepomp en de ventilatiewarmtepomp veroorzaakt de ventilator van de warmtepomp (ook wel de 'buitenunit' genoemd) het meeste geluid.

Wil je meer weten over de werking van een warmtepomp? Lees dan hier verder.

Wanneer maakt een warmtepomp geluid?

Hoe harder de warmtepomp moet werken, hoe meer geluid hij maakt. Zo gebruiken veel mensen aardig wat warm water in de ochtend en zal de warmtepomp meer geluid maken. Dit geldt ook voor de winterperiode. We verbruiken meer warmte als het buiten koud is, en dus zal er meer geluid zijn. Gelukkig zitten we niet vaak buiten in de winter en houden we vaak ons slaapkamerraam dicht. Veel last zullen we er dus niet van hebben.

Lucht/lucht en lucht/water warmtepompen hebben een buitenunit en halen hun warmte uit de lucht. Deze buitenunits leveren het meeste geluidsoverlast op, zowel door de compressor en de ventilator. Er zijn ook pompen die warmte uit de grond halen. Meer weten over de verschillende types en hun werking? Lees dan deze blog.

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Het geluid kan oplopen tot 60 à 70 decibel. Dit kun je vergelijken met een gemiddelde airconditioning. Dit geldt trouwens voor veel huishoudelijke elektrische apparaten. Het geluid verschilt natuurlijk per  merk/model, net als bij verschillende auto’s. Daarnaast speelt de afstand van de ontvanger tot de warmtepomp ook een rol.

Geeft het geluid van een warmtepomp overlast voor de buren?

Geluid is relatief. Wat voor jou een zacht gebrom is, kan door de buren wel degelijk als overlast worden ervaren. Houd dus rekening met de behoeftes van de buren. Je hoeft je geen zorgen te maken dat Henk en Petra niet kunnen slapen. Wel kun je de nadelen beperken door te kijken waar je de warmtepomp plaatst met oog op de erfgrens. Overleg even met de buren, én met de installateur.

[Nieuwsgierig hoe jouw woning kan worden verduurzaamd en of een warmtepomp mogelijk is? Profiteer nu van gratis advies. Klik hier!]

Wetgeving

Er is nog geen landelijke wetgeving volgens Nederlands Stichting Geluidshinder. Na de uitzending van Kassa maakte het kabinet echter bekend dat er regels zullen worden opgesteld voor de buitenunit. Er is besloten dat vanaf 2020 een buitenunit niet meer dan 40 decibel aan geluid mag produceren. Om je hier een idee bij te geven: een gemiddelde koelkast produceert 50 decibel en een vaatwasser 60 decibel.

Tips: zo voorkom je overlast

Het geluid zal niet helemaal verdwijnen, maar het hoeft ook geen probleem te zijn. Hier een aantal tips om lawaai zo laag mogelijk te houden.

Geluidsrichting

 1. De uitblaasrichting van de warmtepomp is een belangrijk punt om rekening mee te houden. Wanneer je een warmtepomp langs een muur of in een hoek van muren zet, weerkaatst het geluid en wordt de geluidsdruk hoger.

 2. Aanvullend hierop is het handig om in de uitblaasrichting planten of gras te hebben. Dit weerkaatst minder geluid dan bijvoorbeeld een betegelde tuin.

 3. Maar zorg er dan wel voor dat de buitenunit niet overgroeid raakt, dit werkt juist averechts.

 4. Hoe verder de warmtepomp afstaat van het huis (en die van de buren) hoe minder de geluidsoverlast is. Houd wel rekening met lager rendement door lange leidingen.

Plaats

 1. Wil je het geluid flink tegengaan en vind je het niet erg om er extra geld aan uit te geven? Dan kan de installateur de warmtepomp voorzien van zwaardere trillingdempers, een trilling dempende montagebalk of een geluidwerende omkasting.

 2. Zo’n geluidswerende kast kan flink verschil maken. Reken op een meerprijs van ruim boven €1000. Een goede kast past bij het geluid en de grootte van een specifieke buitenunit. Let op: een buitenunit met kast is fors groter.

 3. Een plek op een plat dak veroorzaakt geluid voor de bewoners eronder. Daarom is trilling demping extra belangrijk met een plat dak.

 4. Om dezelfde reden is trilling demping erg belangrijk bij plaatsing op een gevel of op een balkon.

 5. Let er wel op dat de unit opgehangen wordt aan een stevige muur met voldoende massa.

 6. Hang je hem alleen binnen? Doe dit dan in een afgesloten ruimte.

Materiaal/apparaat  advies

 1. Blijf in gesprek met de installateur of adviseur. Die zouden moeten weten wat de beste plaatsing is met oog op geluid.

 2. Daarnaast heb je advies nodig over het vermogen van de warmtepomp. Past het vermogen bij jouw leefstijl? Dan hoeft de warmtepomp niet zo hard te draaien.

 3. Kies voor een warmtepomp die relatief stil is: let daarbij op het geluidsvermogen dat op het energielabel staat. Ook hierin kun je je laten adviseren door de fabrikant/installateur.

 4. Kies voor een modulerende warmtepomp. De compressor kan op verschillende standen draaien.

 5. Ook zijn er apparaten die op de nachtregeling gezet kunnen worden waardoor ze ’s nachts minder toeren en dus minder geluid maken. ‘s Nachts heb je geen vol vermogen nodig.

 6. Overleg met je adviseur of een buffervat een goed idee is. Door warmte te bufferen hoeft de warmtepomp niet op volle toeren te draaien wanneer deze wordt aangezet. Niet alleen is de unit dan stiller, hij gaat ook langer mee.

Isolatie

 1. Maak je woning geschikt voor lage-temperatuurverwarming door vloerverwarming te installeren. Als de temperatuur laag kan blijven, werkt de warmtepomp efficiënter en stiller.

 2. Ook zal je de woning moeten goed moeten isoleren om de warmtepomp niet onnodig hard te laten werken.

Conclusie: je zult geen totale stilte hebben met een lucht/lucht- of lucht/water warmtepomp. Is dit een dealbreaker? Volgens ons niet. Je kunt een hoop doen om het geluid te dempen en vanaf 2020 zal het aantal decibellen flink zakken in verband met de nieuwe wetgeving.

Advies op maat

Met bovenstaande tips kom je al een heel eind. Toch is advies inwinnen het allerbelangrijkst. Je wil niet ineens met constant ongewenst geluid zitten. En je buren al helemaal niet! Neem contact met ons op voor een warmtepompadvies op maat.

Waarom niet iedereen meteen een warmtepomp moet nemen? Lees het in deze blog.