Energiebesparende maatregelen

Maximaal profiteren van zonnepanelen

Geschreven door Olga Lefevere – op 4 mei 2020

Handige tips om maximaal te profiteren van zonnepanelen

Wie zonnepanelen op zijn dak heeft liggen, wil zoveel mogelijk van profiteren van de opgewekte stroom. Een deel zal direct in huis gebruikt worden, maar een groot deel zal worden opgewekt wanneer je misschien geen stroom nodig hebt. Dit overschot kan je nog 3 jaar salderen.


Wil jij je woning verduurzamen? Dit is een goed moment: profiteer nu van gratis advies op maat. Klik hier!


Een gemiddeld huishouden gebruikt slechts 30% van de geproduceerde zonnestroom direct (het zogenaamde 'eigen gebruik'), terwijl ongeveer 70% aan het elektriciteitsnet wordt teruggeleverd. Door meer gebruik te maken van  zonnestroom kunnen huishoudens nog duurzamer omgaan met hun energie én zoveel mogelijk rendement te halen uit hun PV-systeem. Hoe doe je dat?


Omvormers en optimizers

Als we het over zonnepanelen hebben, bedoelen we eigenlijk het hele zonnestroomsysteem inclusief omvormer (PV-systeem). De omvormer zet de gelijkstroom om naar wisselstroom. Dit is de stroom waarop de meeste huishoudelijke elektrische apparaten werken. Een goede kwaliteit omvormer is cruciaal voor een hogere opbrengsten het maximale uit zonnepanelen te halen.

Bereken hoeveel zonnepanelen jij op je dak kunt leggen met de Bespaarcheck.

Daarnaast kan je gebruik maken van een optimizer. Dit zijn apparaten die in een zonnestroom systeem worden geïnstalleerd om de productie van energie te optimaliseren.

Bij een in serie geschakeld systeem zonder optimizers, is het systeem zo sterk als zijn zwakste schakel. Als een paneel bijvoorbeeld een uur lang in de schaduw ligt, resulteert dit in een verlaagde prestatie van alle panelen. Een optimizer berekent wanneer het beter is om één paneel tijdelijk af te sluiten, zodat de prestatie van de andere panelen hier niet onder lijdt.

Meer informatie over optimizers, omvormers en parallel- en serieschakeling vind je hier.


Stroomverbruik afstemmen op zonneschijn

Over het algemeen wordt aangeraden om in de daluren energie te gebruiken. Dit zit echter net even anders wanneer je zelf zonnepanelen op je dak hebt liggen. De zon schijnt immers vooral overdag. Maak daarom overdag zoveel mogelijk gebruik van de stroom uit zonnepanelen. Zet bijvoorbeeld energieslurpers als de wasmachine of de afwasmachine aan terwijl de zon op je panelen schijnt. Op deze manier verbruik je je zelf opgewekte elektriciteit in plaats van de elektriciteit van de energieleverancier.

Nu kan het zo zijn dat er overdag niemand thuis is om dit soort apparaten aan te zetten. Gelukkig is het bij de meeste nieuwere wasmachines, drogers en vaatwassers mogelijk om ze voor te programmeren.

De aankomende twee jaar kan je in ieder geval nog volledig gebruik maken van de salderingsregeling. Door deze regeling maakt het niet uit als je opgewekte stroom niet direct gebruikt. De gebruikte stroom wordt immers verrekend met jouw geleverde stroom. Je gebruikt het net als het ware als opslag voor de niet-gebruikte stroom.

Wat houdt de salderingsregeling in en wat zijn de gevolgen voor zonnepaneeleigenaren?.


Tips om maximaal van je zonnestroomsysteem te profiteren

  • Vervang de grasmaaier op benzine door een elektrisch exemplaar.

  • Verlaag het elektriciteitsverbruik 's nachts en investeer in ledverlichting, dit verbruikt minder energie.

  • Overweeg het aanschaffen van apparaten die als energiebron elektra nodig hebben (in plaats van gas). Denk hierbij aan koken op inductie en verwarmen met infraroodpanelen of een warmtepomp.

  • Combineer je zonnepanelen met een elektrische auto. Je haalt hier het meeste rendement uit wanneer de auto overdag opgeladen kan worden.

  • Zet je apparaten verspreid over de dag aan. Wanneer ze tegelijk aan staan verbruiken ze meer stroom dan dat je op dat moment opwekt.

  • Vermijd sluipverbruik en ga op zoek naar nutteloos verbruik. Maak gebruik van dit stappenplan.

  • Let bij het aanschaffen van nieuwe apparaten op de ‘slimheid’. Dit type apparaat regelt automatisch dat er zoveel mogelijk opgewekte stroom gebruikt wordt door zelf te bepalen wanneer het handig is om te gaan werken. Denk hierbij aan wasmachine, droger en vaatwasmachine. Veel andere elektrische apparaten zoals televisie en verlichting zijn nog te afhankelijk van het tijdstip en gebruik.

Ook hangt de opbrengst van de zonnepanelen uiteraard af van de kwaliteit, het vermogen en de plaatsing van de panelen.

Met advies en uitvoer door Energiebespaarders zorg je dat je maximaal profiteert van verduurzaming. Klik hier en vraag tijdelijk gratis advies aan!


Gebruik jouw dak om energie te besparen!

Doe de Bespaarcheck en zie meteen hoeveel je kunt besparen op je energierekening.


Zorg voor zonnepanelen die passen bij jouw dak

Krijg onafhankelijk en persoonlijk advies van een energieadviseur over zonnepanelen én andere energiebesparende maatregelen. We bieden direct offertes aan van betrouwbare installatiepartijen die passen bij jouw wensen. Scheelt jou een hoop gedoe.

Minder uitzoekwerk en zeker weten dat de installatie goed verloopt?

Bespaar jezelf tijd, geld en gedoe met de service van De Energiebespaarders. Wij regelen de volledige installatie met onze betrouwbare, gecertificeerde partner-installateurs. Je bent verzekerd van een uitstekende oplevering. Wij zorgen dat de installatie altijd van hoge kwaliteit is. Bij onvoorziene problemen zorgen we dat het zo snel mogelijk en kosteloos wordt opgelost.

Vraag advies aan op maat over het verduurzamen van jouw woning.


Nog niet uitgelezen?

10 feiten en fabels over zonnepanelen

Zonnepanelen en onroerendezaakbelasting (OZB).