Energielabel

Nieuwe KOR: dit moet je weten als woningeigenaar

Geschreven door Olga Lefevere – op 21 januari 2020

De Kleine Ondernemersregeling (KOR) die zonnepaneeleigenaren ontziet van btw-afdrage is per 1 januari 2020 is op de schop gegaan. Hierdoor is de teruggave van btw op installatie- en aanschafkosten iets ingewikkelder gemaakt. We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.


Op zoek naar advies over zonnepanelen? Vraag tijdelijk gratis advies aan voor de gehele verduurzaming van je woning. Klik hier!


Hoe zit het met zonnepanelen en maandelijks btw afdragen?

Eigenaren van zonnepanelen moeten officieel geregistreerd staan als ondernemer bij de Belastingdienst. Je betaalt immers belasting over de stroom die jouw zonnepanelen terugleveren aan het net. Als ondernemer ben je verplicht elk kwartaal btw-aangifte te doen.

Je kunt echter van beide verplichtingen worden vrijgesteld. Als jouw totale omzet per jaar lager ligt dan €20.000, kun je een verzoek indienen om te worden vrijgesteld van de driemaandelijkse btw-aangifte. Met zo'n verzoek maak je aanspraak op de zogeheten Kleine Ondernemingsregeling (KOR), ook wel OVOB genoemd.


Wat is de grootste verandering van de nieuwe KOR?

Met een jaarlijkse omzet van minder dan €20.000 werd je voorgaande jaren automatisch ontheven van het betalen van belasting. Na 2019 kan je alleen worden vrijgesteld op basis van een aantal voorwaarden.

Belangrijkste voorwaarde: heb je in de 4 jaar voor 2020, de berekende btw over aanschaf en installatie teruggevraagd? Dan zou het kunnen dat dit bedrag terugbetaald moet worden aan de Belastingdienst om aanspraak te maken op de nieuwe KOR.

Dit geldt alleen als het volledige teruggekregen bedrag aan btw hoger ligt dan €2.500. Voor de meeste woningeigenaren is dit niet het geval, toch blijft het belangrijk om dit goed te checken.


Wat kosten zonnepanelen?

Door technische ontwikkeling en schaalvergroting zijn de kosten van zonnepanelen in de laatste 8 jaar 63% lager geworden.

Lees meer over de kosten van zonnepanelen.


Hoe werkt vrijstelling van btw-aangifte precies?

De vrijstelling brengt met zich mee dat je geregistreerd komt te staan als vrijgestelde ondernemer. De eerder teruggevraagde btw van zonnepanelen moet daardoor worden herzien.

Is dit bedrag hoger dan €2.500? Dan moet jouw teruggave helaas terugbetaald worden. Hier heb je 5 jaar de tijd voor (20% per jaar).

Deze regel gaat van start na het jaar van aanschaf van de zonnepanelen, en duurt 4 jaar tot 2020. Heb je zonnepanelen uit 2015? Dan zijn die 4 jaar al voorbij en gaat deze nieuwe regel niet op.

Voordelen aanspraak maken op nieuwe KOR

 1. Vanaf het moment dat je deelneemt aan de nieuwe kleineondernemersregeling geldt de vrijstelling van btw op opgewekte energie voor ten minste 3 jaar.

 2. Je hoeft geen btw-aangifte meer te doen.

 3. Je brengt geen btw in rekening op facturen aan eventuele klanten.

Nadelen aanspraak maken op KOR

In een paar specifieke gevallen is het minder handig om aanspraak te maken op de KOR.

 1. Waren de kosten voor aanschaf en installatie meer dan €11.929? Dan bedroeg de 21% btw meer dan het maximale bedrag. Systemen met een teruggevorderd btw-bedrag van meer dan €2.500 worden niet vrijgesteld van betaling van btw op teruggeleverde energie.

 2. Heb je op dit moment een bedrijf met bijna €20.000 omzet? Als je ondernemer bent, zou het goed kunnen dat je omzet boven de €20.000 uitkomt. Het is in dat geval niet voordelig om een aanvraag voor de nieuwe KOR te doen, omdat je dan de teruggekregen btw van de afgelopen 4 jaar zal moeten terugbetalen.

 3. Wil je de zonnepanelen ooit uitbreiden? Aanspraak maken op de KOR na uitbreiding van je zonnepanelensysteem kan onvoordelig zijn omdat de teruggekregen btw na uitbreiding hoger ligt. Maak je geen gebruik van de KOR? Dan ga je mogelijk over het gehele systeem btw af moeten dragen. Dit is dus niet meer interessant. Vooral als de oorspronkelijke panelen van 2016 of later zijn. Schakel bij uitbreiding de hulp in van een expert.

 4. Wil je de zonnepanelen binnen 3 jaar uitbreiden? De KOR loopt steeds 3 jaar. Dat brengt met zich mee dat de btw niet terug te vragen is over een uitbreiding van het zonnestroomsysteem. Dit is dus niet interessant.

 5. Vraag je vaak btw terug op zakelijke uitgaven? In geval dat andere ondernemers of bedrijven btw bij jou in rekening brengen, kun je deze als ondernemer terug vragen aan de Belastingdienst.  Dit is niet mogelijk onder de KOR.

 6. Wil je binnen 3 jaar ondernemer worden? Het nadeel van de KOR is dat je 3 jaar lang geen btw meer kunt terugvragen. Als je binnen die 3 jaar ondernemer wordt, krijg je  óók geen btw terug voor je onderneming. Wat je slim zou kunnen doen is de zonnepanelen bij aanschaf op naam van een partner of huisgenoot zetten.  


Op zoek naar advies over zonnepanelen? Vraag tijdelijk gratis advies aan voor de gehele verduurzaming van je woning. Klik hier!


Wat verandert er niet?

 1. Aan het systeem van de btw-teruggave op aanschaf en installatie verandert niets. Het eerste jaar vraag je gewoon de btw terug en betaal je een forfait zoals normaal. Er zal niets veranderen in de teruggaven van de btw op zonnepanelen.

 2. Je zal nog steeds je omzet moeten bijhouden in je administratie (in veel gevallen zal dat het forfait zijn wat afhankelijk is van het totaal opgewekt vermogen uitgedrukt in Wattpiek (Wp).


Wat doen bij verhuizing?

Als je gaat verhuizen moet je de volgende stappen ondernemen.

 • Bij verkoop van de woning ben je geen zonnepaneeleigenaar meer en dus ook geen ondernemer. Daarom moet je je afmelden van de KOR.

 • Koop je een huis waar zonnepanelen op liggen of ga je er panelen op leggen kan je jezelf opnieuw aanmelden voor de KOR.


Hoe kies je de beste zonnepanelen?

De kwaliteit van zonnepanelen is niet gemakkelijk te achterhalen. De technische specificaties zien er doorgaans vergelijkbaar uit. Toch is het mogelijk onderscheid te maken op basis van kwaliteit als je weet waar je op moet letten. Lees meer over het kiezen en aanschaffen van zonnepanelen.


Ook handig:

Checklist is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?