Energieprijzen

Wat merk ik van de gestegen energie tarieven?

Geschreven door Olga Lefevere – op 15 oktober 2021

De energietarieven zijn in 2021 ontzettend gestegen, en zijn veel hoger dan de afgelopen 10 jaar. Sommigen hebben het over een mogelijke energiecrisis. Op wie heeft deze crisis effect?


Bepalend: een vast of variabele contract?

Het energietarief is de prijs die je betaalt voor het aantal kWh en m3 gas. Of jij straks meer moet betalen voor gas en stroom ligt aan het energiecontract dat je hebt op dit moment. Heb je een energietarief vastgelegd of heb je een variabel contract waarbij je energietarief 2 keer per jaar kan veranderen?

Als eerste moet je weten dat er een verschil is tussen een variabel contract en vast contract.

Deze versies van een contract zou je kunnen hebben:

  • Een vast contract dat 1-4 jaar doorloopt

  • Een variabel contract (voor onbepaalde tijd) met variabele prijzen

  • Een vast contract dat over een paar maanden afloopt


Vast contract dat 1- 4 jaar doorloopt

Een vast contract is een energiecontract voor bepaalde tijd. De looptijd is minimaal 1 jaar, maar kan ook meerdere jaren duren.

In de meeste gevallen krijg je bij een vast contract ook vaste energietarieven. Dat betekent dat je een vaste prijs afspreekt bij het afsluiten van het energiecontract die dan de gehele looptijd blijft gelden, ongeacht de prijsveranderingen in de markt.

Het enige dat de totale energierekening toch kan beïnvloeden bij een vast contract met vaste energietarieven, zijn de leveringskosten, de netbeheerkosten en de energiebelasting. Deze kosten zijn bij iedere energieleverancier hetzelfde en gelden voor alle soorten energiecontracten.

Voor- en nadelen van een vaste energieprijs

  • Voordeel: Je weet gedurende de looptijd van je energiecontract waar je aan toe bent. Je krijgt niet met prijsstijgingen te maken en bent minder afhankelijk van wat er in de markt gebeurd.

  • Nadeel: Je kunt niet profiteren van eventueel dalende energieprijzen.


Een vast contract dat over een paar maanden afloopt

Goed om je te realiseren dat de meeste mensen een contract voor onbepaalde tijd hebben, omdat vaste contracten die aflopen, overgaan in een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven.

Verlengen zonder toezegging (stilzwijgend), en dus zonder opzegging van de klant, gebeurt ontzettend vaak. Dit omdat veel mensen zich niet graag bezighouden met het regelen of veranderen van het energiecontract. De voorwaarde is wel dat na de verlening de klant het contract te allen tijd kan opzeggen.

Wat kan je het beste doen als je vaste energiecontract bijna afloopt?

Dat is afhankelijk van de markt. Wanneer de energietarieven hoog liggen is een contract afsluiten voor bepaalde tijd met vast tarief niet echt gunstig. In dat geval kun je beter je contract stilzwijgend laten doorlopen zodat het een variabel contract wordt. Wanneer de energietarieven laag liggen, is het juist slim om een nieuw contract af te sluiten voor (lange) bepaalde tijd. Vaak krijg je bij een vast contract ook een leuke welkomstkorting of cadeau.

Wat moet ik doen als ik bijna ga verhuizen?

Moet je vanwege verhuizing nu een nieuw energiecontract afsluiten? Dan zal je effect ervaren van de gestegen energieprijzen. Wees streng bij het uitzoeken van een nieuw contract en neem er de tijd voor. Je kunt kiezen tussen een vast energiecontract en een variabel energiecontract. Bij een langlopend vast contract loop je het risico dat wanneer de tarieven weer zouden normaliseren, je nog heel lang vast zit aan een duur contract.


Contract onbepaalde tijd / variabel contract

Een variabel contract staat voor een contract voor onbepaalde tijd. Bij een contract voor onbepaalde tijd krijg je ook altijd variabele energietarieven.

Variabele tarieven betekent: de energiemaatschappij kan de energietarieven 2 keer per jaar aanpassen: in januari en in juli. Dit betekent dat de prijs die jij betaalt zowel kan stijgen als dalen. De maatschappij zal je hierover informeren. De afgelopen jaren waren de tariefwijzigingen licht, maar in 2021 zijn de energietarieven de lucht in geschoten.

Sommige leveranciers passen iedere maand automatisch je maandbedrag aan (naar de huidige energietarieven) of doen je een voorstel voor een nieuw maandbedrag. Dit omdat je anders op je jaarafrekening flink moet bijbetalen.

Hoe zit dat? Middels een jaarafrekening kijkt de energiemaatschappij of de afgelopen 12 maanden er in totaal genoeg is betaalt voor stroom en gas. De hoogte van de jaarrekening wordt berekend aan de hand van de maandelijks fluctuerende tarieven.

Past jouw leverancier niet het termijnbedrag automatisch aan of krijg je geen voorstel om je termijnbedrag te verhogen? Kijk dan goed op hun site wat je kunt doen om een nabetaling te voorkomen, of bel even voor advies.

Voor- en nadelen van een variabele energieprijs

  • Voordeel: Wanneer de energietarieven dalen zal je er altijd van profiteren.

  • Nadeel: Een keuze voor een energiecontract met variabele tarieven is vaak iets onzekerder dan een energiecontract met vaste tarieven. Zeker wanneer de energietarieven rap stijgen zoals in 2021.


Hoe weet ik welk energiecontract ik heb?

Wij raden aan om bij je energieleverancier na te gaan wat voor contract je nu hebt. Dit kan je doen door in te loggen bij jouw leverancier of te kijken naar de laatste factuur die je hebt ontvangen. Kan je het niet vinden? Bel dan even naar jouw energiemaatschappij.


Wie wordt het hardst geraakt door de stijgende energietarieven?

Veel mensen uit de groep met een variabel of aflopend vast contract zijn jonge mensen die in een huurwoning wonen en geen invloed hebben op de isolatie of verduurzaming van de woning. Daarnaast wordt ook de groep die verduurzaming niet kunnen betalen het hardst getroffen door de stijgende gasprijzen. Uit onderzoek van TNO blijkt dat een half miljoen huishoudens nu al moeite heeft met de energierekening betalen.

Wat kan je dus doen aan de stijgende prijzen? Er zijn natuurlijk een aantal inkoppertjes: korter douchen, de verwarming een standje lager en vaker een trui aan trekken. Wat handig is om te weten is dat gemiddeld 75% van het gasverbruik opgaat aan verwarming! Kijk dus vooral hoe je dat kunt terugbrengen.

Tips verwarming slimmer gebruiken

  • Houd de verwarming vrij, zet er bijvoorbeeld geen bank voor.

  • Houd in de winter vaker de gordijnen dicht zodat de warmte niet door de ramen wegglipt.

  • Zorg voor een goede afsluiting van de beneden en bovenverdieping. Warmte stijgt.

  • Stel je cv-ketel zuinig af.


Besparen begint met inzicht

Wil je weten wat jij ongeveer verbruikt aan gas en wat je zou kunnen besparen? Doe dan de Bespaarcheck.