Woning verduurzamen

Opbrengst en rendement zonnepanelen

Geschreven door Olga Lefevere – op 19 oktober 2020

Investeren in zonnepanelen is een slimme keuze, vooral in vergelijking met andere vormen van vermogensbeheer. Met groene stroom die je opwekt verdien je je investering gegarandeerd terug mét positief rendement. Zonnepanelen verdienen zichzelf terug en zullen daarna nog zo’n 15 jaar positief rendement bieden. In deze blog duiken we dieper in wat rendement is en hoeveel zonnepanelen opleveren.


Wat wordt er bedoeld met rendement op zonnepanelen?

Rendement geeft weer hoe winstgevend een investering kan zijn. Investeren in zonnepanelen is een slimme keuze door het hoge rendement. Als we zonnepanelen vergelijken met spaargeld op de bank laten staan is het nemen van zonnepanelen 4 keer zo winstgevend. Je kunt het vergelijken met een spaarrente van 4 procent. Daarnaast geeft het hebben van zonnepanelen een consistente opbrengst, waardoor investeren in zonnepanelen aantrekkelijker en zekerder is dan bijvoorbeeld investeren in aandelen.


Terugverdientijd investering zonnepanelen

Wanneer je tussen nu en 2023 zonnepanelen aanschaft kun je rekenen op terugverdientijd van tussen de 7 en 9 jaar. Aangezien de levensduur van een paneel ongeveer 25 jaar is, verdien je de jaren hierna flink wat aan de investering. Dit is te vergelijken met het rendement van 4 procent op een spaarrekening.

Bekijk ook hoe het zit met de terugverdientijd en de afbouw van de salderingsregeling die ingaat vanaf 2023.


Bereken opbrengst zonnepanelen eenvoudig

Vul de Bespaarcheck in en bereken op basis van jouw huishouden en energieverbruik wat de opbrengst van zonnepanelen is bij jouw thuis.


Opbrengst zonnepanelen per maand

Om uit te rekenen of zonnepanelen rendabel zijn, is het nodig om uit te rekenen hoeveel zonnepanelen kosten en opleveren. Eerst moet worden bepaald hoeveel panelen er mogelijk zijn en wat de besparing is om energiekosten. Dit bereken je in de Bespaarcheck. Daarna is de prijs van de zonnepanelen nodig om de terugverdientijd te berekenen. De jaren na de terugverdientijd (tot 25 jaar na plaatsing) representeren het rendement.

De terugverdientijd vertelt je in hoeveel jaar je de investering in zonnepanelen hebt terugverdiend door te besparen op energiekosten. Je kunt dit berekenen met de volgende formule:

Terugverdientijd = Investering / (Opbrengst x Elektriciteitsprijs)

Weet je niet hoeveel panelen jij nodig hebt? Doe dan de Bespaarcheck of gebruik de gemiddelden uit deze tabel:

Bereken hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt


Maximaal profiteren zonnepanelen

Heb je al zonnepanelen op je dak? Zorg dan dat je er het maximale uit haalt! Met deze tips zorg je voor een verhoging van je rendement.


Ga voor het hoogste rendement op zonnepanelen

Ben je overtuigd van de voordelen van investeren in zonnepanelen? Ga dan voor een zo’n hoog mogelijk rendement door goed, onafhankelijk advies aan te vragen.

Rendement op zonnepanelen is afhankelijk van jouw dak. Check daarom eerst of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen aan de hand van dit stappenplan.

Door een adviseur in de arm te nemen die niet is gebonden aan merk of installatiebedrijf weet je zeker dat je de beste kwaliteit product krijgt voor de scherpste prijs. Alleen met de beste producten voor een betaalbare prijs kun je gegarandeerd van een zo’n hoog mogelijk rendement.


Vraag onafhankelijk advies voor zonnepanelen aan

Bij De Energiebespaarders krijg je onafhankelijk advies en ben je gegarandeerd van de beste zonnepanelen. Bekijk hier welk adviespakket het beste bij jou past.


Ook handig

Nieuwe Kleine Ondernemingsregeling (KOR), dit moet je weten als woningeigenaar.

Btw op zonnepanelen terugvragen in 5 stappen.