Subsidies

Overheid zet in op aardgasvrij campagne en subsidie

Geschreven door Olga Lefevere – op 15 april 2022

De overheid zet flink in op aardgasvrij de norm maken. Enerzijds met praktische bespaartips waarmee huishoudens en bedrijven direct energie kunnen besparen en anderzijds met extra geld om mensen te helpen bij het isoleren van hun huis.

Praktische besparingstips huishoudens en ondernemers

De campagne 'Zet ook de knop om" is gelanceerd op 2 april. Een groot onderdeel zijn praktische tips, zoals niet te lang douchen en je thermostaat ‘s nachts op 15 graden zetten. Jette: "We zetten energiebesparing de komende tijd bij iedereen op de kaart. Dat doen we met een campagne met praktische bespaartips waarmee huishoudens en bedrijven direct energie kunnen besparen en met extra geld om mensen te helpen bij het isoleren van het huis.”

Nooit eerder was energiebesparing zo onder de aandacht als nu, en wat ons betreft gaat deze campagne positief bijdragen aan de verduurzaming van woningen en bedrijfspanden.

Geld vrij gemaakt voor verduurzaming in Nationaal Isolatieprogramma

Daarnaast is er een speciaal programma gelanceerd (het Nationaal Isolatieprogramma) om ervoor te zorgen dat 2,5 miljoen woningen worden geïsoleerd. De doelstelling is om al deze woningen te hebben geïsoleerd in 2030. Een flinke klus aangezien op dit moment 2 op de 3 woningen niet goed genoeg geïsoleerd is.

Het programma richt zich voornamelijk op die woningen, de slechts geïsoleerde. Dat zijn woningen met energielabel E, F en G. Dat er geld wordt vrijgemaakt voor juist deze woningen is wat ons betreft een positieve keuze. Aangezien de energiearmoede de laatste maanden alleen maar groter is geworden bij huishoudens met slechtere labels.

Daarnaast wordt de samenwerking gezocht met gemeenten voor een wijkgerichte aanpak om woningen op grotere schaal te isoleren. Daarmee samenhangend krijgen gemeenten de mogelijkheid om extra kortingen, tegoedbonnen of andere financiële compensaties aan te bieden bovenop de al landelijk beschikbare subsidies.  

Daadkrachtige maatregelen

Wij geloven dat de combinatie van al deze maatregelen een enorme stimulans zal zijn om te verduurzamen. Er wordt maar liefst 4 miljard euro uitgetrokken om alle partijen bij elkaar te brengen en te zorgen dat de doelstellingen in 2030 worden bereikt.

Meest relevante moment voor campagne is nu

Steeds meer mensen krijgen in de gaten dat het tijd is voor verandering. Energierekeningen stijgen en het klimaat dreigt onomkeerbaar aangetast te worden. Daarbij is het de laatste maanden duidelijk geworden dat we af willen van de afhankelijkheid van Russisch gas.

Wij zijn van mening dat het onderwerp energiebesparing door de overheid de afgelopen jaren onderbelicht werd. Dit onderschrijft minister Rob Jetten van Klimaat en Energie: “Energiebesparing heeft de afgelopen jaren niet de aandacht gekregen die het verdient. Daar gaan we nu verandering in brengen. Het is om meerdere redenen verstandig om energie te besparen."

Aan de slag met jouw woning verduurzamen? Bekijk wat De Energiebespaarders voor je kan doen.