Energieprijzen

Prijsplafond energie 2024: afschaffing prijsplafond en verhoging belasting op gas

Geschreven door Joost Grijsen – op 30 november 2023

Prijsplafond energie 2024: lees alles over de belangrijkste veranderingen op het gebied van energie en hoe jij je kunt wapenen tegen een hoge energierekening.


Er staat veel op het punt te veranderen in de energiewereld, deze veranderingen zijn direct van invloed energierekeningen van woningeigenaren. Allereerst het prijsplafond op energie dat wordt afgeschaft. Dit was een maatregel die door de overheid was ingevoerd om de energiekosten in toom te houden na de enorm gestegen gasprijzen als gevolg van onder andere schaarste door de oorlog in Oekraïne. In dit artikel leggen we uit wat het energieprijsplafond inhoudt en hoe je kunt voorkomen dat je in 2024 met een hoge energierekening wordt geconfronteerd. We gaan ook in op recente andere ontwikkelingen, zoals veranderingen in energiebelastingen en de groeiende vraag naar duurzame oplossingen zoals isolatie, zonnepanelen en warmtepompen. Bij Energiebespaarders staan we klaar om je te helpen met al je vragen. Maar ook met advies en installatie van alle duurzame oplossingen, dus lees snel verder en ontdek hoe je kunt besparen en duurzaam kunt wonen!


Wat is het Energieprijsplafond?

Het Energieprijsplafond, ook wel bekend als het energietariefplafond, is een overheidsmaatregel die de maximale prijs bepaalt die energieleveranciers mogen rekenen voor gas en elektriciteit. Dit betekent dat de prijzen niet boven een vastgesteld niveau mogen stijgen. En dat is goed nieuws voor jou als woningeigenaar, vooral wanneer energieprijzen dreigen te stijgen.

Waarom werd het Energieprijsplafond ingesteld?

Het Energieprijsplafond werd ingevoerd met enkele belangrijke doelen:

  1. Bescherming van jou als consument: het plafond zorgt ervoor dat energieprijzen niet de pan uit rijzen, waardoor jouw energierekening beheersbaar blijft.

  2. Stimuleren van energiebesparing: door de prijzen onder controle te houden, word je aangemoedigd om energiezuinige maatregelen te nemen en je energieverbruik te verminderen.

  3. Bevordering van duurzaamheid: het plafond stimuleert ook de overstap naar duurzame energiebronnen, waaronder groene stroom.

Nadeel prijsplafond op energie

Een nadeel van het energieprijsplafond was dat sommige woningeigenaren met een warmtepomp juist veel meer stroom gingen verbruiken. Daardoor kwamen zij met hun stroomverbruik soms boven het prijsplafond uit en gingen daardoor te veel betalen. Daarmee had het prijsplafond op energie dus juist een negatief effect op de stimulans om een warmtepomp aan te schaffen.

De belasting op elektriciteit wordt nu echter verlaagd in 2024, waardoor de warmtepomp juist weer aantrekkelijker wordt in aanschaf.

Wanneer wordt het prijsplafond op energie afgeschaft?

Per einde van het kalenderjaar 2023. Het is dus verstandig om, indien mogelijk, nog in 2023 te verduurzamen. De wachttijden zijn namelijk kort dus je profiteert dan maximaal van besparingen als gevolg van verduurzaming.


Prinsjesdag 2023: hogere energiebelasting op gas in 2024

Op Prinsjesdag 2024 zijn enkele opvallende plannen aangekondigd met betrekking tot energiebelastingen en verdere verduurzaming. Deze plannen zullen invloed hebben op jouw energiekosten en de manieren waarop je kunt besparen.

  1. Energiebelasting op gas wordt verhoogd in 2024: Een opvallende aankondiging was de verhoging van de energiebelasting op gas. Dit betekent dat gas in de toekomst duurder zal worden, waardoor het nog aantrekkelijker wordt om over te stappen op alternatieve verwarmingsbronnen, zoals warmtepompen.

  2. Energiebelasting op elektriciteit omlaag: tegelijkertijd wordt de belasting op elektriciteit verlaagd, wat elektrische apparaten en verwarmingssystemen aantrekkelijker maakt. Dit kan gunstig zijn voor huishoudens die al gebruikmaken van elektrische verwarming of elektrische voertuigen.

  3. Subsidiepot aangevuld: De overheid heeft aangekondigd dat de subsidiepot voor energiebesparende maatregelen zal worden aangevuld. Dit betekent dat er meer financiële ondersteuning beschikbaar zal zijn voor woningeigenaren die willen investeren in duurzame oplossingen.

De energiebelasting op gas stijgt. De energiebelasting op elektriciteit daarentegen wordt juist verlaagd. De subsidiepot (te gebruiken voor o.a. isolatie en warmtepompen) is weer aangevuld, omdat deze leeg dreigde te raken. Een geweldige kans om geld te besparen!


Hoe kun je profiteren van de maatregelen die zijn aangekondigd voor 2024

Je bent nu op de hoogte van de veranderingen rondom het Energieprijsplafond en de nieuwe maatregelen voor 2024. Nu vraag je je waarschijnlijk af hoe je hiervan kunt profiteren en hoe je een hoge energierekening kunt voorkomen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

  1. Vergelijk energiemaatschappijen en stap over: begin met het vergelijken van energieleveranciers en tarieven. Door te shoppen voor de beste deals en door jaarlijks over te stappen op een andere energieleverancier, kun je flink besparen.

  2. Energiebesparende maatregelen: investeer in energiebesparende maatregelen zoals isolatie, dubbel glas en energiezuinige apparaten. Deze investeringen betalen zichzelf vaak snel terug.

  3. Ga over op groene energie: Denk na over de overstap naar groene energiebronnen zoals zonnepanelen of windenergie. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

  4. Benut subsidies: controleer of je in aanmerking komt voor subsidies of financiële steun voor energiebesparende maatregelen. De aangevulde subsidiepot kan je helpen de kosten te verlagen. Check ook altijd bij jouw gemeente of er misschien lokale subsidies worden aangeboden.


Hoe voorkom je een hoge energierekening in 2024?

Om je voor te bereiden op de veranderingen die op Prinsjesdag zijn aangekondigd en om te profiteren van het energieprijsplafond, zijn er enkele stappen die je kunt nemen:

  1. Energie-advies: overweeg een professionele energie-audit van je woning om kosteneffectieve energiebesparende maatregelen te identificeren. Klik hier om vrijblijvend advies aan te vragen.

  2. Stap zoveel mogelijk over op elektrische apparaten en verlaag je gasverbruik: met de verlaging van de energiebelasting op elektriciteit kan het lonend zijn om over te stappen op elektrische apparaten en verwarmingssystemen. Denk aan een warmtepomp of overstap op elektrisch koken. Lees hier meer over hoe je helemaal van het gas af kunt gaan.

  3. Verduurzaam je woning: onderzoek of het voor jou loont om je woning te isoleren, zonnepanelen te plaatsen of over te stappen op een (hybride) warmtepomp.

Als je niet zeker weet hoe je dit moet aanpakken, staan wij bij Energiebespaarders voor je klaar met advies en installatie. Alles eenvoudig geregeld van A tot Z. Ook kun je je subsidie aanvraag via ons regelen, of je energielabel registratie.

Conclusie over energieprijzen en verduurzaming in 2024

Het Energieprijsplafond biedt woningeigenaren een geweldige kans om te besparen op energiekosten en tegelijkertijd bij te dragen aan een duurzamere toekomst. De recente veranderingen en aankondigingen op Prinsjesdag maken de weg vrij voor nog meer mogelijkheden om jouw woning energiezuiniger te maken. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en investeer in energiebesparende maatregelen om jouw huis klaar te maken voor de toekomst. Bij Energiebespaarders zijn we er om je te helpen, van advies tot installatie. Samen kunnen we streven naar een groenere, voordeligere toekomst voor jou en het milieu.