Wet- en regelgeving

Prinsjesdag 2023: belangrijke veranderingen | Prijsplafond exit en meer

Geschreven door Joost Grijsen – op 26 oktober 2023

In dit artikel meer informatie over de belangrijkste maatregelen die effect kunnen hebben op jouw energierekening:

 1. Prijsplafond komt te vervallen eind 2023

 2. De belasting op gas wordt verhoogd

 3. De belasting op stroom wordt verlaagd

 4. Energietoeslag komt te vervallen per 2024

 5. De subsidiepot is weer aangevuld


Het energieprijsplafond

Begin 2023 werd er een prijsplafond ingesteld voor stroom- en gasverbruik:

 • 2.900 kWh stroom

 • 1.200 m3 gas

Energieleveranciers waren beperkt tot het rekenen van maximaal €0,40 per kWh aan elektriciteit en €1,45 per m3 aardgas tot deze grenzen. Eventuele kostenverschillen tussen contracttarieven en deze plafonds werden door de overheid gecompenseerd.

Het prijsplafond komt eind dit jaar echter te vervallen. Dat betekent dat je in 2024 weer het volledige gastarief in je contract betaalt, ongeacht hoe de prijzen voor gas en elektriciteit zich ontwikkelen. Dat lijkt nu misschien niet urgent, aangezien de stroom- en gasprijzen in vrijwel alle contracten onder de tarieven van het prijsplafond liggen.

Echter, als de prijzen komende winter weer stijgen, kan dit grote gevolgen hebben voor huishoudens. De gasprijs staat namelijk onder voortdurende druk vanwege krapte op de lng-markt (dit staat voor 'Liquefied Natural Gas', oftewel vloeibaar aardgas). Er waren stakingen in Australië die zorgden voor tekorten aan lng, wat invloed heeft op de prijs. Zo ligt een hogere energierekening altijd op de loer.


Gasprijs blijft hoog

Op Prinsjesdag kost één kuub gas ongeveer 36 cent op de groothandelsmarkt. Inclusief belastingen stijgt dit naar €1,08 per m3. Vaak komen er nog marges van de energieleverancier bovenop, waardoor de gasprijs in de meeste variabele en vaste contracten rond de €1,30 per m3 ligt. De energieprijzen liggen volgens onder andere Gaslicht nog steeds 2x zo hoog als in 2021 ondanks recente dalingen.

Een vast contract kan een slimme keuze zijn om wat prijszekerheid te behouden.


Wat kan ik doen om energie te besparen?

Wil jij je energierekening onder controle houden? Klik dan hier en vraag advies op maat aan. Dan brengen wij de mogelijkheden in kaart voor bijvoorbeeld een warmtepomp, isolatie of zonnepanelen en helpen met een zorgeloze installatie.


Energiebelasting op gas stijgt, belasting op stroom juist omlaag

Energiebelasting voor gas stijgt Vanaf 1 januari 2024 verschuift de energiebelasting (EB) voor stroom en gas. Het stroomtarief daalt terwijl de belasting op gas fors stijgt. Dit is een beleidsmaatregel om mensen aan te moedigen hun gasverbruik te verminderen of zelfs helemaal van het gas af te stappen.

Hier is een vergelijking van de energiebelastingtarieven voor stroom en gas in 2023 en 2024:

 • In 2023 was de energiebelasting per m3 gas €0,49. In 2024 wordt dit €0,58.

 • In 2023 was de energiebelasting per kWh op elektriciteit €0,13, in 2024 wordt dit €0,11

Daarbovenop komt nog 21 procent btw. Dat betekent dat de totale energiebelasting voor gas volgend jaar uitkomt op:

 • €0,7054 per kuub gas

 • €0,13165 per kWh elektriciteit

 • Gemiddeld €80 per jaar aan extra belasting

Dankzij deze verschuiving in belastingen zullen gemiddelde huishoudens volgend jaar €80 meer betalen voor stroom en gas. Dat komt neer op een maandelijkse kostenstijging van ongeveer €6,70.


Heffingskorting licht verhoogd

De heffingskorting, ook wel bekend als de 'vermindering energiebelasting', wordt volgend jaar iets verhoogd, zij het slechts enkele euro's. Aangezien dit een korting op je energierekening is, is dit goed nieuws voor huishoudens.

Ze kunnen een paar euro extra verwachten:

 • 2023: €493,27

 • 2024: €498,38

Deze bedragen zijn exclusief 21 procent btw.


Energietoeslag niet meer beschikbaar

Huishoudens met een laag inkomen ontvangen volgend jaar geen energietoeslag van €1.300 meer. Alleen in 2023 hebben minima nog recht op deze toeslag, die naar verwachting eind 2023 wordt uitgekeerd door gemeenten. De inkomensgrens voor de energietoeslag ligt op 120 procent van het sociaal minimum.


Noodfonds blijft wel behouden

De enige beschermende maatregel die volgend jaar blijft bestaan, is het noodfonds voor huishoudens met een laag inkomen én een hoge energierekening.


Onzekerheid over salderingsregling

Het is nog onduidelijk of de salderingsregeling per 2025 wordt afgebouwd. Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer, maar de uitkomst is onzeker. In dat geval beslist het nieuwe kabinet over het lot van salderen. Zonnepanelen blijven dus nog interessant ondanks berichtgevingen over langere terugverdientijden.


Extra heffing voor mensen met zonnepanelen

Één energieleverancier, Vandebron, heeft al een voorschot genomen door zelf een heffing in te voeren voor mensen met zonnepanelen. Bij Vandebron betaal je een bepaald bedrag extra per maand, afhankelijk van het aantal kilowattuur aan elektriciteit dat je jaarlijks teruglevert.

Gezien de oplopende kosten voor energiebedrijven, is de kans groot dat meer leveranciers zullen volgen met een soortgelijke constructie als Vandebron, vooral als er geen beslissing wordt genomen in politiek Den Haag.


Subsidiepot voor duurzame maatregelen aangevuld

De subsidiepot dreigde leeg te raken. Deze is daarom met 210 miljoen euro aangevuld. Deze subsidie kun je gebruiken voor onder andere isolerende maatregelen of een (hybride) warmtepomp.


Profiteer nu van snelle installatie

Momenteel zijn de wachttijden nog laag en kan er snel geïnstalleerd worden. Als je nu vast begint, ben je er op tijd bij zodat je energierekening in 2024 niet onnodig onder druk komt te staan.


Verduurzaming nog interessanter

In onze ogen zijn dit zeer positieve ontwikkelingen die gaan bijdragen aan het stimuleren tot verduurzaming. De hogere belasting op gas en lagere belasting op stroom maken isoleren en een warmtepomp nog aantrekkelijker.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan advies aan. Wij helpen je van advies tot aan installatie zodat jij zorgeloos duurzaam kunt wonen.

Nu advies aanvragen.