Energielabel

Registreren zonnepanelen bij netbeheerder

Geschreven door Joost Grijsen – op 1 juli 2020

Stappenplan aanmelden zonnepanelen

Zonnepanelen moeten worden geregistreerd bij de netbeheerder. Dit aanmelden kan alleen gedaan worden door de zonnesysteem-eigenaar en helaas niet door de installateur of aannemer. Gelukkig is het aanmelden van zonnepanelen erg simpel aan de hand van dit stappenplan.


In dit artikel

  • Waarom zonnepanelen aanmelden?

  • Wanneer zonnepanelen aanmelden?

  • Stappenplan zonnepanelen aanmelden bij netbeheerder


Waarom zonnepanelen aanmelden?

Je bent wettelijk verplicht om de zonnepanelen aan te melden wanneer je ervoor kiest om stroom terug te leveren. Opgewekte energie terugleveren aan het net kan via je eigen netbeheerder, dit gaat echter niet vanzelf. De zonnepanelen moeten worden aangemeld bij de netbeheerder voordat ze stroom gaan opwekken.

Let op: voorheen kon de installateur of aannemer zonnepanelen voor jou aanmelden, maar in verband met privacy moet de woningeigenaar dit sinds 1 juni 2020 zelf doen.


Wanneer zonnepanelen aanmelden?

Je kunt zonnepanelen aanmelden zodra het vermogen van het systeem bekend is. Aanmelden kan dus al vóórdat de zonnepanelen geplaatst zijn.

Bij het aanmelden van de zonnepanelen gaat de netbeheerder na of jouw energiemeter geschikt is voor teruglevering. Is dit niet het geval, zal de netheerder direct een voorstel doen om de meter te komen vervangen voor een slimme meter. Geen zorgen, in verreweg de meeste gevallen doet de netbeheerder dit kosteloos. We adviseren daarom om op tijd de zonnepanelen aan te melden, zodat de slimme meter nog geregeld kan worden voor de installatie van de zonnepanelen.

Bovendien kan kan je zo meteen van start zodra de zonnepanelen op het dak liggen.


Kan ik zonnepanelen zelf aanmelden bij de netbeheerder?

Jazeker! Het is een kwestie van een aantal formulieren invullen op https://www.energieleveren.nl/.  Via deze centrale site kun je de zonnepanelen aanmelden bij je eigen netbeheerder.


Stap 1: Bezoek algemene aanmeldwebsite

Ga naar https://www.energieleveren.nl/.


Stap 2: Maak account aan

Op de homepage van energieleveren maak je een account aan door op  ‘Ga verder’ te klikken.

Op het inlogscherm klik je op ‘Nog geen account’

Vul vervolgens de gevraagde gegevens in en klik op “Maak account aan”.


Stap 3: Verifieer account

Na stap 2 ontvang je een mail. Via door in deze mail de link te klikken verifieer je jouw account. Hierdoor land je op onderstaand scherm waar je klikt op “Klik hier”.


Stap 4: Energieaansluiting koppelen

Je hebt nu een werkend account. De volgende stap is om de zonnepanelen aan te melden bij de juiste netbeheerder. Om te beginnen zoekt de de tool van https://www.energieleveren.nl/ de energieaansluiting op basis van jouw adres.

Vul vervolgens het meternummer is. Mocht je niet weten waar deze staat, dan kunt staat onder de knop “Waar vind ik mijn meternummer?” aanvullende uitleg.  


Stap 5: Specificaties  zonnepanelen doorgeven

De koppeling naar je netbeheerder met jouw aansluiting is gemaakt. Nu is het tijd om de zonnepanelen aan te melden. De benodigde gegevens vind je op de zonnepanelen offerte. Zoals op het voorbeeld.


Stap 6: Alle stappen doorlopen? Je kunt van start!

Jouw zonnesysteem is aangemeld bij de netbeheerder. Zij zullen dit vervolgens voor u communiceren met jouw energieleverancier.


Wat gebeurt er na aanmelden van zonnepanelen?

Zodra de aanmelding is verstuurd, controleert de energieleverancier de aanvraag en keurt deze goed middels een bevestigingsmail. Sommige energieleveranciers vragen om aanvullende informatie op te sturen over bijvoorbeeld de energiemeter. Als er nog geen slimme meter aanwezig is  het zou kunnen dat zij een nieuwe komen plaatsen.

Vervolgens maak je samen met de energieleverancier een afspraak over de vergoeding van de teruggeleverde energie.

Misschien nog wat meer duidelijkheid geven over dat het gaat om een slimme meter die mensen moeten hebben. Mochten ze die niet hebben dan wordt hij vervangen (vaak is dit gratis) en als ze al een slimme meter hebben zet de energieleverancier vanaf afstand een knop om zodat de slimme meter weet dat er teruggeleverd kan worden.


Nog geen zonnepanelen?

Bereken eenvoudig hoeveel zonnepanelen er mogelijk zijn bij jouw woning en energieverbruik met de slimme Bespaarcheck.


Meer lezen:

Afbouw van salderingsregeling: hoe zit het en wat betekent het voor terugverdientijd?

Zorg voor een optimaal resultaat: zo houd je zonnepanelen schoon

Optimaal profiteren van zonnepanelen met deze makkelijk uitvoerbare tips