Financiering

Slim! Combineer hypotheek oversluiten met huis verduurzamen

Geschreven door Olga Lefevere – op 9 april 2021

Energiebesparende maatregelen kan je financieren via je hypotheek. Je hebt twee logische momenten om dit te regelen: bij de aankoop van een nieuwe woning of bij het oversluiten van de hypotheek. Over de tweede optie wordt je alles uitgelegd in deze blog.


Slim! Hypotheek oversluiten en woning verduurzamen

Nu je bezig bent met de waarde van je woning, is het een mooi moment om na te denken over maatregelen die energie besparen. Het plaatsen van dit soort maatregelen verhoogt namelijk ook de waarde van je woning.

Waarom is het slim om mijn woning te verduurzamen?

Jouw woning wordt comfortabeler en je verlaagt de maandlasten door een lagere energierekening. Bovendien help je het klimaat en ben je beter voorbereid op de toekomst.

Grote kans dat het energielabel van jouw woning lager ligt dan A. Check hier het energielabel van jouw woning.


Extra leendeel hypotheek snel en makkelijk geregeld

De meeste geldverstrekkers bieden een extra leendeel aan voor energiebesparende maatregelen. De hypotheekadviseur maakt dit leendeel vrij en zet het voor je apart. Dit leendeel wordt ook wel het EBV-depot genoemd.

Het bedrag wordt op een aparte rekening gezet. Wanneer er energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen worden geplaatst, worden de aanschaf- en installatiekosten van deze rekening betaald.

Waarom combineren oversluiten hypotheek en woning verduurzamen?

  1. Nu je toch bezig bent met het veranderen van de hypotheek, is het vrijmaken van budget in de hypotheek makkelijk geregeld door de hypotheekadviseur.

  2. Met het vrijgemaakt geld zit je nergens aan vast. Je krijgt twee jaar de tijd om te beslissen welke duurzame maatregelen je zou willen.

  3. Je hoeft op deze manier geen spaargeld te gebruiken om energiebesparing te realiseren.


In drie stappen financiering voor energiebesparing via hypotheek

In 3 stappen financiering voor energiebesparing via hypotheek

Je kunt de Bespaarcheck ook vast zelf invullen en de resultaten meenemen naar je hypotheek adviseur. Deze resultaten kan de adviseurs gebruiken om een extra leendeel te realiseren.


Hoeveel extra leendeel hypotheek kan je krijgen?

Het bedrag waarmee je hypotheek kan worden verhoogd, is afhankelijk van inkomen en financiële. Voorwaarde voor het verhogen van de hypotheek is dat het bruto jaarinkomen hoger ligt dan € 33.000.

  • Je kunt max. 106% van de woningwaarde lenen. Zolang je die 6% maar uitgeeft aan duurzame maatregelen. Maar let op: het totale extra leendeel mag maximaal €9.000 zijn.

  • Het bedrag wordt 2 jaar voor je vastgehouden. In deze twee jaar heb je de tijd om advies in te winnen van een energie-expert en de installaties te laten uitvoeren. Gebruik je het bedrag niet? Geen probleem, dan gaat het bedrag terug naar de bank en kost het jou niets extra's.

Bron: De Energiebespaarders


Zo regel je een extra leendeel in de hypotheek

  1. Oriënteer jezelf door de Bespaarcheck te doen
    Met jouw postcode en een aantal vragen over de woning bereken je binnen 2 minuten wat er mogelijk is in de woning, wat het kost en wat het oplevert.

  2. Neem de resultaten mee naar jouw hypotheekadviseur
    Download de resultaten van de Bespaarcheck, print deze uit of mail ze direct naar jouw hypotheekadviseur. Hij/zij berekent vervolgens de benodigde financiering voor energiebesparing.

  3. Vraag samen een woningopname aan met energieadviseur
    Meer weten over de mogelijkheden in jouw woning? Vraag via de hypotheekadviseur een woningopname aan met energieadviseur. Hieruit volgt een alomvattend advies en offertes voor verschillende geadviseerde maatregelen.

Meteen beginnen met een woningopname? Vraag een hier een adviesgesprek aan.