Subsidies

Lijst subsidies energie besparen 2022 - woningeigenaren

Geschreven door Olga Lefevere – op 14 februari 2022

Een lagere energierekening bereik je door energiebesparende maatregelen te plaatsen zoals zonnepanelen en isolatie. Dat klinkt goed, maar vergt ook een investering. De overheid heeft daarom een hoop subsidies in het leven geroepen. Welke kan jij krijgen als woningeigenaar-bewoner?


Goed om te weten is dat je alleen subsidie kunt krijgen voor bestaande woningen. De subsidies in dit artikel gelden niet voor kopers van nieuwbouwwoningen.


In dit artikel

  • Subsidie isoleren

  • Subsidie zonnepanelen

  • Subsidie duurzame verwarming

  • Subsidie groene daken en gevels

  • Lokale subsidies

  • Overige financiering energie besparen


Subsidie isoleren

Er bestaan drie verschillende subsidies voor isolatie. Het belangrijkste verschil tussen deze subsidies is wie er aanspraak op kunt maken. In dit artikel focussen we alleen op  eigenaar-bewoners van woningen die niet binnen een VVE vallen. Deze groep kan gebruik maken van de ISDE.

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Sinds 2019 kunnen eigenaar-bewoners gebruik van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Voorheen was de ISDE-pot alleen bedoeld voor duurzame verwarming zoals een warmtepomp of zonneboiler. Vanaf 2021 is het budget ook bedoeld voor isolatie en het aansluiten aan een warmtenet. In januari 2022 is het subsidiebedrag per maatregel verhoogd. Waar je voorheen zo’n 20 procent van het aankoopbedrag kreeg, is dat in 2022 zo’n 30 procent.

Voor welke isolerende maatregelen dient de Investeringssubsidie Duurzame Energie? (ISDE)

  • Dakisolatie

  • Zolder/vliering isolatie (alleen als de zolder/vliering vloer onverwarmd is)

  • Spouwmuurisolatie

  • Gevelisolatie buiten

  • Gevelisolatie binnen

  • Isolerend glas

  • Vloer- of bodemisolatie

Voorwaarden Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Bij subsidies horen kaders en voorwaarden. Wanneer kom jij wel en niet in aanmerking voor de ISDE subsidie?

  • Alleen isolatie van bestaande thermische schil telt mee (dus niet de uitbouw die je wil plaatsen)

  • Alleen eigenaar-bewoners van koopwoningen kunnen gebruik maken van de subsidie

  • Subsidie wordt alleen verleend bij installatie van minimaal 2 typen isolatiemaatregelen of 1 isolatiemaatregel i.c.m. een (hybride) warmtepomp of zonneboiler of aansluiting warmtenet

  • De isolatie moet worden aangebracht door een gecertificeerde installateur (je mag dus niet doe-het-zelven)

  • Vloer en bodem mogen niet met elkaar gecombineerd worden

  • Er geldt een minimaal oppervlakte per maatregel dat geïsoleerd moet worden

  • Er geldt een minimale isolatiewaarde per type maatregel

Het RVO heeft een maatregelenlijst online gezet waar je vooraf kunt zien bij welke type kunt zien wanneer je subsidie krijgt. Op het moment dat het potje leeg is voor dit jaar, kan een aanvrager een aanvraag doen voor het jaar erna. Hoeveel je kunt krijgen kun je zien op de maatregelenlijst. Wil je specifiek weten wat je zou kunnen krijgen. Op onze offertes nemen wij mee hoeveel subsidie je kunt krijgen.


Subsidie op zonnepanelen

Helaas bestaat er momenteel geen subsidieregeling voor zonnepanelen. Toch zijn er een aantal andere regelingen die het nemen van zonnepanelen financieel aantrekkelijk maken.

Btw terugvragen op aanschaf zonnepanelen

De ongebruikte stroom uit jouw zonnepanelen ‘verkoop’ je als het ware terug aan het energienet. Daarom ben je in de ogen van de Belastingdienst als het ware een ondernemer. Dat maakt het voor jou mogelijk om de btw terug te vragen over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen.

Het terugvragen van de btw is niet ingewikkeld, maar vergt wel aandacht. Dit kan je zelf doen of laten regelen door onze partner de Centrale BTW Teruggave. Liever zelf regelen? Gebruik dan dit handige btw-teruggave stappenplan (ook handig voor als je al ingeschreven staat als ondernemer). Ga je voor uitbreiding van je zonnepanelen? Dan veranderen een aantal zaken rondom de btw-teruggave. Lees je daarom goed in over uitbreiding van zonnepanelen.

Salderingsregeling

Wat is de salderingsregeling? Kort gezegd is salderen het wegstrepen van verbruikte net-stroom tegen ongebruikte opgewekte stroom. In de praktijk betekent dit dat het net bijhoudt hoeveel stroom er wordt aangeleverd vanuit de zonnepanelen, vervolgens dit aantal kWh omzet in euro’s en dat aftrekt van de maandelijkse energierekening.

In 2019 presenteerde de regering een voorstel waarin salderen jaarlijks wordt afgebouwd. Dit betekent dat er in de toekomst niet langer 100% van de teruggeleverde stroom afgestreept kan worden tegen het net-stroomverbruik. Met ingang van 2024 zal dit percentage ieder jaar dalen. Hoe dit precies in z’n werking gaat? Je vindt het in dit blog over salderen (inclusief rekenvoorbeelden!)


Subsidie duurzame verwarming

Eerder bespraken we de Investeringssubside Duurzame Energie (ISDE) voor isolatie. Deze regeling verleent naast isolatie óók subsidie voor duurzame verwarming. Wat moet je verstaan onder duurzame verwarming? Denk aan een hybride warmtepomp, een full-electric warmtepomp, een zonneboiler en een aansluiting voor warmtenet.

Je ontvangt minimaal 500 euro subsidie voor een warmtepomp. Gemiddeld krijg je zo'n 1.500. Welk bedrag je precies krijgt is afhankelijk van de grootte, het type en het vermogen van het apparaat. Bij ISDE geldt: hoe hoger het vermogen van de warmtepomp, hoe hoger de subsidie.  Bekijk bedragen per type warmtepomp. Op onze offertes nemen wij mee hoeveel subsidie jij krijgt.

Het aanvragen van de warmtepomp subsidie doe je via de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO). Dit kan nadat de installatie heeft plaatsgevonden en de factuur is ontvangen. Let op: na installatie heb je 12 maanden om de aanvraag te plaatsen.

Bekijk of je met jouw warmtepomp in aanmerking komt voor de ISDE-regeling.


Subsidie groene daken en gevels

Lokale subsidies

Naast bovenstaande landelijke subsidies, bestaan er ook een hoop provinciale en regionale subsidies voor energiebesparende maatregelen. Via deze Bespaarcheck bereken je welke maatregelen in jouw woning toepasbaar zijn en hoeveel (lokale) subsidie je daarvoor kunt krijgen.


Overige financieringsvormen

Ondanks de vele subsidies en financiële voordelen, zal woningverduurzaming altijd een investering vergen. Voor woningeigenaren die zo’n investering niet van het eigen geld willen of kunnen betalen, zijn er een aantal financieringsopties mogelijk.

Let op: zo’n financiering is altijd in de vorm van een lening. Deze duurzame leningen hebben echter zeer gunstige voorwaarden. Zo gunstig dat de aflossing voor de lening in sommige gevallen lager ligt dan de besparing op energiekosten. Waardoor je er direct maandelijks op vooruit gaat. Deze rekenvoorbeelden laten dit zien.

Bespaarfondsen vanuit de overheid

Het Warmtefonds en het Energiebespaarfonds zijn beide fondsen die leningen verstrekken voor isolatie, zonnepanelen en duurzame warmtebronnen. Een lening bedraagt maximaal €25.000 en loopt tot 20 jaar. Je betaalt de lening terug met de besparing op energiekosten.

Hypotheek met duurzaam leendeel

Energiebesparende maatregelen vallen onder extra financieringsmogelijkheden binnen de hypotheek. Dat betekent dat het hypotheekbedrag hoger mag zijn dan de woningwaarde. Je kunt tot 106% van de woningwaarde ná plaatsing van de maatregelen.

Bijkomstig voordeel: veel banken willen woningeigenaren stimuleren om te kiezen voor woningverduurzaming. Daarom geven een aantal banken rentekorting bij een hoger energielabel. Deze rekenvoorbeelden laten dit zien.


Ondersteuning nodig bij het verduurzamen van jouw woning?

Daar zijn wij voor! De Energiebespaarders streven naar duurzaam wonen zonder gedoe. Dat doen we door adviseurs op te leiden die advies kunnen geven over álle energiebesparende maatregelen.

Dat betekent dat je maar één huisbezoek nodig hebt om volledig inzicht te krijgen in de mogelijkheden, kosten en opbrengsten. Bovendien zoeken wij lokale gecertificeerde installateurs uit die de maatregelen kunnen installeren, zodat jij dat niet meer hoeft te doen.

De Energiebespaarders blijven garant staan voor de oplevering, en je kunt ons over alles bellen. Na de installatie helpen we je ook graag met de subsidieaanvraag, btw-teruggave en energielabel-registratie. Zo heb jij wel de lusten, maar niet de lasten van energie besparen.

Klinkt goed? Onze dienst is in verschillende pakket-vormen beschikbaar, zodat je precies de ondersteuning krijgt die bij jou past.

Bekijk de pakketten hier >