Energielabel

Tijdelijke verhoging subsidie isolatie

Geschreven door Joost Grijsen – op 24 juni 2020

Let op: Deze subsidie is komen te vervallen per 1 januari 2021.

Goed nieuws voor iedereen die van plan is om isolerende maatregelen te laten installeren. Je krijgt tijdelijk meer subsidie voor het isoleren van je woning.

Via de SEEH-regeling was het mogelijk compensatie te krijgen voor aanschaf- en installatiekosten van isolatie door middel van een subsidie. In plaats van 20% van de kosten wordt van 1 juni tot en met 31 december 2020 30% van de kosten vergoed.


In dit artikel


Wat is de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH)?

Voor het nemen van energiebesparende maatregelen verleent het RVO.nl subsidie. Dit gaat in de vorm van een 'potje'. De Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) was zo’n potje bedoeld om isolerende maatregelen mee te financieren. Vanaf het einde van de zomer 2019 konden eigenaar-bewoners hier gebruik van maken. De subsidie wordt alleen verleend als er is gekozen voor minimaal 2 grote energiebesparende isolatiemaatregelen. Lees hier alles over SEEH en haar voorwaarden.


Suzanne en Jaco kozen voor isolatie

Het stel heeft geïnvesteerd in spouwmuurisolatie en vloerisolatie: "Je hebt weinig last van de werkzaamheden (de vloer was binnen 2,5 uur geïsoleerd)." Bekijk hun ervaring.


Waarom is de subsidie voor isolatie verhoogd?

Sinds 1 juni 2020 kunnen woningeigenaren die twee isolerende maatregelen toepassen aan hun woning ongeveer 30% van het aankoopbedrag terugkrijgen. Voorheen was dit rond de 20%.

Deze verhoging van tegemoetkoming is tijdelijk en loopt tot 31 december 2020. Minister Ollongren benadrukt dat het kabinet woningeigenaren in deze onzeker tijden tegemoet wil komen en woningeigenaren wil stimuleren om de beslissing om hun huis te verduurzamen niet uit te stellen.

Wanneer maak je aanspraak op de verhoogde subsidie?

De verhoogde subsidie is alleen aan te vragen wanneer er wordt geïnvesteerd in isolerende maatregelen. Ook moet een woningeigenaar aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Er moeten minimaal twee isolatiemaatregelen uitgevoerd worden

  • De aanvrager moet zowel eigenaar als bewoner zijn van de woning

  • Beide maatregelen moeten worden betaald tussen 1 juni 2020 en 31 december 2020

  • De aanvraag voor subsidie moet uiterlijk op 31 december 2020 worden ingediend

Wat als je isolatie hebt gerealiseerd vóór 1 juni 2020?

De originele SEEH-regeling is geopend op 15 augustus 2019. Heb je na die tijd minimaal twee isolerende maatregelen laten installeren, maar heb je deze betaald vóór 1 juni 2020? Dan kun je op dezelfde wijze aanspraak maken op de originele subsidie van 20%. De verhoging gaat in dat geval niet op.


Bereken subsidie

Door de Bespaarcheck in te vullen bereken je eenvoudig hoe jij energiebesparing kunt toepassen bij jou thuis en hoeveel subsidie je krijgt per isolerende maatregel. Ook vind je eventuele gemeentelijke subsidies en andere financieringsmogelijkheden.


Vraag advies aan over isolerende maatregelen

Door de Bespaarcheck in te vullen krijg je een indicatie van de mogelijkheden van isolatie. De werkelijke opbrengsten kunnen echter afwijken. Daarom is het handig om iemand in te schakelen die kan adviseren en berekeningen doet voor jouw specifieke situatie.

Zo’n energieadviseur kijkt naar de staat van de woning, Tijdens het gesprek wordt er gekeken naar welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn en krijg je volledig in zicht hoeveel het bespaart en oplevert. Er wordt ook rekening gehouden met mogelijke subsidies en de adviseur helpt met het aanvragen ervan.

Een woningopname voor verduurzaming kan je hier aanvragen.