Woning verduurzamen

Verduurzamen of verhuizen?

Geschreven door Olga Lefevere – op 19 oktober 2018

Verduurzamen of verhuizen? Het is een een twijfelpunt voor veel woningeigenaren.


Aan de ene kant wil je graag een comfortabeler huis en een lagere energierekening, aan de andere kant moet deze investering zich wel minimaal hebben terugverdiend voordat je gaat verhuizen. Een terugverdientijd van 10 jaar is simpelweg te lang als je over ongeveer 5 jaar wilt gaan verhuizen.

Kortom: is het wel verstandig om mijn woning te verduurzamen als ik binnenkort ga verhuizen? In deze blog: 5 redenen waarom verduurzamen prima samen kan met verhuizen!


1. De waarde van je woning stijgt

Als je door het verduurzamen van je woning een beter energielabel krijgt kan dit de waarde van je woning fors verhogen. Gemiddeld zijn woningen met een beter energielabel meer dan 2 procent meer waard dan vergelijkbare woningen die niet verduurzaamd zijn. Voor een gemiddelde Nederlandse woning is dit ongeveer 6000,- euro. Bij 3 of meer labelsprongen, bijvoorbeeld van een F-label naar een C-label, loopt dit voordeel zelfs op tot 3,6 procent of meer. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Tilburg. De invoering van energielabels heeft dus een positief effect gehad op de woningwaarde in Nederland en stimuleert het verduurzamen van bestaande woningen.

Kom erachter welk energielabel jouw huis momenteel heeft door de gratis Bespaarcheck te doen.

2. De woning is beter te verkopen

Uit onderzoek van Tilburg University en Maastricht University blijkt dat woningen met een energielabel gemiddeld 24 dagen sneller worden verkocht dan woningen zonder energielabel. Woningen met een energielabel A staan gemiddeld zelfs bijna 3 maanden korter te koop dan woningen met een lager energielabel. Dit effect werkt omgekeerd ook: woningen met een energielabel G staan gemiddeld 70 dagen langer in de verkoop dan woningen met een beter energielabel. Het is daarom altijd een goede investering om je woning te verduurzamen, zelfs als je over een aantal jaar wilt verhuizen.

3. De investeringskosten worden gedeeltelijk meegenomen in de woningwaarde bij verkoop

Veel mensen denken dat de investering in energiebesparende maatregelen niet of niet volledig in de koopsom wordt meegenomen. Dit is echter niet altijd het geval! Volgens makelaar Ashley Hoebe van Van ‘t Riet Boontjes Makelaars uit Heerhugowaard wordt de investeringswaarde min de afschrijving voor zonnepanelen namelijk met een lijst van onroerende zaken meegenomen in het taxatierapport van de woning.

Stel: je koopt zonnepanelen voor 7000,- euro met een afschrijvingstermijn van 25 jaar en wilt over twee jaar verhuizen. Na twee jaar zijn de panelen 560,- euro (2 x 7000/25 = 560) minder waard geworden. In totaal krijg je dan een waardestijging van 6440,- euro. Dit bedrag wordt, mits er nog een offerte van de panelen is, in het taxatierapport meegenomen en tijdens de onderhandelingen aan de koper voorgelegd. Dit levert ook een financieel voordeel op omdat er over roerende zaken geen overdrachtsbelasting betaalt hoeft te worden.

Hierom is het dus altijd een goede investering om je woning te laten verduurzamen, zelfs als je op korte termijn wilt gaan verhuizen. Voor andere energiebesparende maatregelen is deze vergelijking echter lastiger te maken. Volgens makelaar Berry Westerduin van Onze Makelaar uit Emmeloord spelen andere factoren zoals de wijk waar de woning staat en het prijsniveau in die wijk een veel grotere rol bij de taxatie van de woning. Hierdoor zijn investeringen in bijvoorbeeld isolatie of een warmtepomp minder belangrijk bij de uiteindelijk te bepalen woningwaarde. Het vervangen van enkel glas voor HR++ glas is hierop een uitzondering. “Ruim 80% van de potentiële kopers loopt weg bij een woning als het enkel glas nog niet is vervangen voor dubbel glas”, aldus Westerduin.

4. Je hebt een comfortabelere woning en lagere energierekening zolang je er nog wel woont.

Investeren in energiebesparende maatregelen is niet alleen goed voor het klimaat en je portemonnee, ook je wooncomfort gaat er op vooruit! Een goed geïsoleerde woning heeft een veel prettiger binnenklimaat en koelt minder snel af wanneer de verwarming niet aan staat. Het is alsof je op een koude winterdag onder een warme deken wakker wordt en wilt blijven liggen, maar dan voor je gehele woning. Dit extra wooncomfort heb je toch maar even mooi meegepakt voordat je gaat verhuizen. Bovendien zal de volgende bewoner je ook zeker dankbaar zijn voor het isoleren van je woning.

Je woning verduurzamen, een grote investering? Wij rekenen het voor je uit.

5. Het is beter voor het klimaat, zowel van de planeet als van je woning.

Een duurzame woning is beter voor het milieu. Met een goede isolatie heeft je woning ‘een warme jas’ aan, waardoor er minder gestookt hoeft te worden om je woning op temperatuur te houden. Dit bespaart weer gas of elektriciteit en heeft daarom een positieve impact op het klimaat. Maar wist je dat een een goed geïsoleerde woning ook beter is voor het leefklimaat van je woning zelf?

Slecht geïsoleerde woningen hebben een ongezond binnenklimaat. De lucht is vervuild door een te hoge luchtvochtigheid en slechte ventilatie. Door je woning goed te isoleren is deze beter bestand tegen vochtproblemen. Een betere ventilatie, bijvoorbeeld met mechanische ventilatie, zorgt voor een betere afvoer van vervuilde lucht en bespaart ook extra bijstoken van de woning omdat deze niet geventileerd hoeft te worden met open ramen. Samen zorgen een goede isolatie en een modern ventilatiesysteem voor een aangenamer binnenklimaat in je woning én een lagere impact op het milieu.

Bron: De Energiebespaarders

Op de vraag of het wel verstandig is om te verduurzamen als je binnenkort wilt gaan verhuizen is het antwoord: meestal wel. Natuurlijk is het zo dat het verduurzamen van je woning minder oplevert als je binnen 2 jaar ervoor kiest om te gaan verhuizen. Maar mensen die binnen twee jaar gaan verhuizen hebben die keuze vaak al gemaakt. Voor mensen die nog twijfelen over verhuizen, over 5 of 10 jaar, loont het echter wel om je woning te verduurzamen.

·        De woningwaarde stijgt

·        Het huis is sneller verkocht

·        De investering wordt vaak meegenomen in de taxatie van de woning

·         Je leeft in een comfortabeler, gezonder en energiezuiniger huis zolang je er nog blijft wonen

Niet iedereen die wilt gaan verhuizen moet gaan verduurzamen, maar voor de mensen die het overwegen is en blijft het een goede investering. Het is daarom juist als je nadenkt over verhuizen een goed idee om je woning te verduurzamen. Raadpleeg wel altijd een adviseur die jou persoonlijk advies kan geven.

Lees ook: Waar kan je het beste beginnen bij het verduurzamen van je woning?