Energiebesparende maatregelen

Vloerverwarming effectiever met energiebesparende voorzieningen

Geschreven door Olga Lefevere – op 14 mei 2019

Vloerverwarming aanleggen steeds populairder

Stel je voor, het hele jaar op blote voeten door je woning kunnen lopen, lekker toch? In nieuwbouwwoningen wordt vloerverwarming al standaard ingebouwd. De gelijkmatige warmteverdeling zorgt voor een aangename temperatuur en hoger comfort. Maar wist je ook dat vloerverwarming je energiekosten kan doen dalen door zijn duurzame karakter? Zeker in combinatie met energiebesparende voorzieningen.

Hoger comfort met minder energie

Vloerverwarming maakt gebruik van buizen die in de vloer ingebouwd zijn. Er bestaan twee varianten: de één verwarmt met elektriciteit en de ander met water.  Het CV-systeem warmt dit water op en laat het door de buizen stromen. Het warme water verwarmt de vloer, wat vervolgens ook de woonkamer opwarmt. Dit geldt voor beide varianten. Doordat de buizen over het gehele vloeroppervlak zijn aangebracht, wordt de kamer gelijkmatig verwarmt. Dit wordt als aangenaam ervaren en zorgt voor een fijn binnenklimaat.

Bovendien vergt deze egale wijze van verwarmen minder energie dan bijvoorbeeld radiatoren of convectoren. Deze werken op een temperatuur van 60-80°C, waar vloerverwarming hetzelfde comfort kan bieden op een temperatuur van 35°C.

Tip: het is prima  als de thermostaat twee graden lager staat dan met radiatorverwarming.

Isolatie zinvol met vloerverwarming

Bij het hebben van vloerverwarming denk je misschien niet zo snel aan vloerisolatie. Je hebt tenslotte geen koude voeten meer. Toch is het slim om vloerisolatie niet te vergeten. Vloerverwarming zonder isolatie kost veel energie; er gaat zo een hoop warmte verloren door de onderkant van de vloer. Dit doet niet alleen af aan het comfort, maar ook op je stookkosten. Warmteverlies kan worden voorkomen door isolatiemateriaal te plaatsen aan de onderkant van de vloer. De energiebesparing kan hierdoor wel oplopen tot 34%.

Daarnaast zal de vloer met vloerisolatie eerder opwarmen, en ook langer warm blijven na het uitzetten van de thermostaat. Je kan dus wel zeggen dat bij vloeren mét verwarming isolatie nog belangrijker is dan bij vloeren zonder.

Vloerverwarming en warmtepomp: the perfect match

Om ervoor te zorgen dat het energieverbruik zo laag mogelijk is, kun je voor een duurzaam cv-systeem kiezen zoals een warmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de bodem of lucht waardoor je bespaart op gas. Daarnaast zorgt vloerverwarming voor een hoger rendement op de warmtepomp dan andere verwarmingssystemen. Dit komt door de lage temperatuur van het water in de buizen: een warmtepomp werkt het beste wanneer de temperatuur van het afgiftesysteem relatief laag is. Er is dan minder energie nodig het water vanuit de compressor van de warmtepomp naar de vloerverwarming te verplaatsen.

Vloerverwarming is zeer effectief én optimaal in combinatie met energiebesparende voorzieningen. Perfect voor de woningeigenaar die op zoek is naar hoger comfort en een lagere stookkosten.

Heb jij al vloerverwarming en wil je dit combineren met energiebesparende voorzieningen? Lees dan ook over:

Of maak direct een afspraak met een expert en ontvang vrijblijvende offertes.