Energie besparen

Voordelen van aardgasvrije verwarming

Geschreven door Olga Lefevere – op 4 december 2018

In 2050 moeten alle woningen in Nederland aardgasvrij zijn. Dit betekent dat zowel de verwarming, het warme tapwater als het koken zonder gas moet gebeuren. Hoewel deze transitie tijdrovend, complex en duur zal zijn, kleven er ook veel voordelen aan een aardgasvrije woning. In deze blog behandelen we daarom de voordelen van een aardgasvrije verwarming voor je woning.

Bron: De Energiebespaarders

Hoe moeten we aardgasvrij verwarmen?

Zowel verwarmen, koken als het voorzien van warm tapwater moet uiteindelijk zonder gas gebeuren. Elektrisch koken is gelukkig al een tijd geen probleem meer en wordt zelfs als fijner ervaren door woningeigenaren die al zijn overgestapt. Het meest populaire alternatief hiervoor is inductie. Voor de verwarming en warm tapwater ben je al gauw aangewezen op een warmtenet, warmtepomp of zonneboiler. Een warmtenet is niet overal toepasbaar en vaak een stuk duurder dan individuele verwarming. Daarnaast heb je bij een warmtenet geen keus voor een andere vorm van verwarming. Een zonneboiler is in de meeste gevallen niet voldoende om een hele woning te verwarmen. Voor het overgrote deel van de woningen zal de verwarming gerealiseerd moeten worden met een warmtepomp of andere verwarmingsmethoden.

Voordelen warmtepomp ten opzichte van cv-ketel

Een warmtepomp heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere vormen van verwarmen. Zo is een warmtepomp gemiddeld een factor 4 efficiënter dan een cv-ketel. Een cv-ketel verwarmt water door gas te verbranden. Hierbij wordt ongeveer 80–90% van de energie uit het gas omgezet in warmte. Bij een warmtepomp wordt elektriciteit omgezet in warmte door lucht samen te persen. Omdat het gas onder hoge druk komt te staan wordt het warmer. Deze warmte verwarmt vervolgens via het verwarmingssysteem de woning. Een warmtepomp kan op deze manier gemiddeld 1 kWh stroom omzetten in het equivalent van 4 kWh stroom aan warmte. Het rendement van een lucht-warmtepomp is dus gemiddeld 400%.

Het omzetten van elektriciteit in warmte in een warmtepomp. Bron: De Energiebespaarders.

Kosten warmtepomp

Naast de hoge efficiëntie van een warmtepomp zal elektrisch verwarmen in het algemeen alleen maar goedkoper worden in de toekomst. Het Kabinet heeft al een zware verhoging van de gasprijs en een verlaging van de stroomprijs aangekondigd in de eerste versie van het Klimaatakkoord. Daarbij komt dat steeds meer mensen investeren in zonnepanelen. Zonnestroom van je eigen dak is de goedkoopste stroom die je kan krijgen, gemiddeld 0.15 cent/kWh ten opzichte van 0.23 cent/kWh.

Meer lezen over de werking van een warmtepomp?

Verwarm je woning efficiënter

Nog een voordeel van de warmtepomp: een lage-temperatuurverwarming verwarmt je woning een stuk gelijkmatiger en natuurlijker dan verwarming via een cv-ketel. Een lage-temperatuurverwarming zorgt voor een vrij constante en aangename temperatuur. Dit is veel comfortabeler dan het plotseling enorm opwarmen van je woning. Daarnaast verwarmt een lage-temperatuurverwarming je woning ook een stuk comfortabeler. Warmte uit een radiator stijgt snel op tot aan het plafond. Het wordt dan ook hoog in de kamer sneller warm dan beneden. Je ervaart het meeste comfort van je verwarming als deze tot ongeveer 1.5 meter van de grond verwarmt. Dit is het gebied waar je je constant bevindt. Met een lage-temperatuurverwarming verwarm je juist dit gebied en verwarm je je woning dus een stuk efficiënter!

Ontdek nog meer voordelen van een warmtepomp in deze blog.

Conclusie: elektrisch verwarmen heeft veel voordelen

Het blijft momenteel echter nog wel een duurdere vorm van verwarmen dan verwarming met aardgas. Dit komt omdat aardgasvrij verwarmen in veel gevallen een verbouwing van de gehele woning vereist en producten als warmtepompen nog steeds duurder zijn dan cv-ketels. Het is echter wel van belang dat je als woningeigenaar op tijd gaat nadenken over aardgasvrije verwarming en je hierover goed laat informeren door de gemeente. Deze bepaalt uiteindelijk op wijkniveau hoe de warmtetransitie wordt vormgegeven.

Één ding staat vast. Met een aardgasvrije woning ben je een stuk toekomstbestendige, comfortabeler en efficiënter dan een conventionele cv-ketel!

Welke voordelen heeft een warmtepomp voor jouw woning? Doe de Bespaarcheck en ontdek wat je kunt besparen.