Energielabel

Voorkom hoog energieverbruik door thuiswerken met deze 12 tips

Geschreven door Joost Grijsen – op 18 maart 2020

Bespaar energie tijdens thuiswerken met deze 12 tips

De overheid roept op om zoveel mogelijk thuis te werken om het coronavirus gecontroleerd in te dammen. Maar let op: wanneer het hele gezin werkzaam is vanuit huis, stijgt natuurlijk het energieverbruik en daarmee ook de energierekening. Daarom maakten we een lijst met tips om energie te besparen tijdens het werken vanuit huis.


Thuiswerk tips om energie te besparen

1. Gebruik elektrische apparaten niet vaker dan normaal

Je hebt misschien de neiging om wat vaker schoon te maken, maar probeer niet iedere pauze de stofzuiger te gebruiken. Drink ook niet ineens meer koffie dan dat je op kantoor zou drinken. Thuis las je wellicht net wat meer koffiepauzes in. Bedenk dan dat je koffiezetapparaat dus steeds energie verbruikt.

2. Zet een timer terwijl je doucht

Omdat we ‘s ochtends geen reistijd meer hebben, en er daarmee meer tijd is om onszelf klaar te maken voor werk, kan de neiging ontstaan om langer te douchen. Zet een wekker en voorkom verspilling van warm water.

3. Draag je werkkleding wat vaker achter elkaar

Misschien ben je gewend om iedere dag een andere outfit aan te doen naar kantoor. Door thuis te werken kan je dit wat verlengen. Je collega’s zien je immers niet. Zo spaar je een volle wastrommel uit.

4. Werk op een laptop

Een laptop verbruikt veel minder energie dan een computer. Een laptop gaat namelijk zuiniger met de energie om. Leg je laptop alleen aan de lader wanneer hij leeg is (dit is ook nog eens beter voor de accu). Tip: veel laptops beeldschermen hebben een eco-stand, waardoor het beeld nèt iets minder fel is en ze nèt wat sneller op standby overschakelen als je er even niet mee bezig bent.

5. Vul de waterkoker met precies het kopje thee dat je gaat drinken

Ga je thee zetten? Gooi de waterkoker dan niet helemaal vol, maar meet goed af hoeveel water je nodig hebt. Hoe meer water je kookt, hoe meer energie je verbruikt.

6. Laat het daglicht binnen

Het is jammer dat we net deze weken binnen moeten blijven, want er is mooi weer voorspeld de aankomende tijd. Gooi de gordijnen open en laat zoveel mogelijk zonlicht binnen, zodat de lampen uit kunnen blijven. Stationeer je werkplek zo dicht mogelijk bij een raam.

7. Maak overdag gebruik van zonnepanelen

Heb je zonnepanelen op het dak? Dan geeft thuiswerken de kans om de vaatwasser. wasmachine en droger aan te zetten tijdens de dag wanneer het zonnetje flink schijnt.

8. Laad je werktelefoon op aan het daglicht

Er bestaan powerbanks die energie halen uit het zonlicht, net zoals zonnepanelen doen. Leg de powerbank tijdens de werkdag op de vensterbank in de zon, en laad je werktelefoon na een dag werken weer hier weer mee op.

9. Haal na een dag werken alle stekkers uit het stopcontact

Heb je het computerscherm van werk nu thuis op de keukentafel staan? Haal de stekker uit het stopcontact zodra je klaar bent met werken. Zo voorkom je sluipverbruik. Nog makkelijker: steek alle stekkers in één stekkerdoos en schakel deze uit wanneer je klaar bent.

10. Kies één werkplek waar iedereen werkt die thuis is

Bijvoorbeeld de woonkamer, slaapkamer of het liefst de werkkamer, maar bij voorkeur de kleinste kamer. Zo hoef je maar in één ruimte te stoken.

11. Draag warme kleding

Wanneer je warme kleding en sokken aandoet, kan de verwarming een graadje lager. Daarnaast zorgt een te hoge temperatuur voor lagere productiviteit.

12. Laat zonnepanelen installeren

Nu er thuis gewerkt wordt, biedt zich een mooi moment aan om zonnepanelen of isolatie te overwegen. Je hoeft immers geen ochtend vrij te nemen om de installatie te faciliteren. De meeste installateurs voeren hun werkzaamheden uit zoals gebruikelijk, in lijn met het advies van Techniek Nederland.


Thuiswerken: een mooi moment om na te denken over energiebesparende maatregelen

Door het wegvallen van reistijd en het advies om binnen te blijven, komt er meer tijd vrij voor andere zaken. Misschien is nu het moment om eens te kijken hoe jouw woning verduurzaamd zou kunnen worden. Maak een start met onze gratis Bespaarcheck. Zo wordt het meteen inzichtelijk wat er mogelijk is bij jou thuis.

Onze woningbezoeken lopen gewoon door, maar dan op afstand

Het is voor ons goed mogelijk om op korte termijn een digitale woningopname in te plannen. Door middel van videogesprekken brengen we woningen nog steeds zo goed mogelijk in kaart, brengen we een uitgebreid advies uit en maken we offertes voor de best passende producten. Bekijk welk van onze adviespakketten past bij jouw situatie.


Ook handig

•  10 lifestyletips om snel en gemakkelijk energie te besparen in huis