Woning verduurzamen

Waarom nu het juiste moment is om je huis te verduurzamen: voor huizenbezitters die nog twijfelen

Geschreven door Joost Grijsen – op 17 april 2023

Als huizenbezitter twijfel je misschien over het verduurzamen van je huis, vooral nu er een prijsplafond is ingesteld op energieprijzen. Het lijkt daardoor misschien alsof het wel meevalt met de hoogte van de energieprijzen. Maar het prijsplafond is tijdelijk en verdwijnt na dit jaar. Wat veel mensen niet beseffen, is dat de prijzen nog steeds meer dan dubbel zo hoog zijn als ruim een jaar geleden. Onlangs werd al bekend uit onderzoek van Aegon dat ruim 40% van de woningbezitters verwacht in financiële problemen te komen als het prijsplafond wordt afgeschaft.

In dit blogartikel leggen we uit waarom juist nu een goed moment is om je huis te verduurzamen en waarom het verstandig is om hierover advies in te winnen bij Energiebespaarders voor verduurzamingsmaatregelen zoals isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp.

Het prijsplafond is tijdelijk

Momenteel is er een prijsplafond ingesteld door de overheid. Dit zorgt ervoor dat energierekeningen voor een groot deel van de Nederlandse huishoudens behapbaar blijven. Daardoor zijn huizenbezitters over het algemeen meer afwachtend als het gaat om verduurzaming.

Maar het is belangrijk om te realiseren dat dit prijsplafond slechts tijdelijk is en na het einde van 2023 worden afgeschaft. Energieprijzen zijn historisch gezien flink gestegen. En de energieprijzen zullen hoogstwaarschijnlijk blijven stijgen, of in ieder geval hoog blijven, is de verwachting. Door nu te verduurzamen, ga je niet alleen meteen besparen, maar investeer je in je woning op de lange termijn. Zo voorkom je problemen bij stijgende energieprijzen in de toekomst.

Nieuwsgierig hoe jij kunt zorgen dat je niet meer afhankelijk bent van energieprijzen? Bekijk dan onze adviesdiensten om je te helpen je huis te verduurzamen.

Direct besparen op je energiekosten

Hoewel het prijsplafond op energieprijzen tijdelijk kan leiden tot lagere energierekeningen, zijn de kosten van energie nog steeds een aanzienlijk deel van de maandelijkse uitgaven van een huishouden. Door je woning te verduurzamen, bijvoorbeeld door het aanbrengen van isolatie, het installeren van zonnepanelen of het plaatsen van een warmtepomp, kun je direct besparen op je energiekosten. Met verbeterde isolatie blijft de warmte beter binnen, waardoor je minder hoeft te stoken en je energieverbruik vermindert. Zonnepanelen wekken stroom op, waardoor je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet en energieleveranciers. Een warmtepomp gebruikt duurzame energiebronnen, zoals de buitenlucht of de bodem, om je huis te verwarmen, waardoor je aanzienlijk kunt besparen op je gasverbruik en de bijbehorende kosten.

Doe nu onze bespaarcheck en ontdek hoeveel jij kunt besparen en met welke duurzame oplossingen je dit kunt bewerkstelligen.

Bespaar nu, ook zonder spaargeld

Naast de besparingen op energiekosten en de milieuvoordelen, zijn er subsidies, leningen en andere financiële mogelijkheden waarvan je gebruik kunt maken als huizenbezitter als je jouw huis wil verduurzamen. Overheden en andere instanties bieden verschillende stimuleringsmaatregelen om de verduurzaming van huizen te bevorderen. Deze subsidies kunnen de kosten van verduurzamingsmaatregelen verlagen en het financieel aantrekkelijker maken om nu te investeren in duurzame oplossingen voor je woning. Het is raadzaam om te onderzoeken welke subsidies en financiële voordelen er beschikbaar zijn in jouw regio en hier gebruik van te maken om de kosten van verduurzaming te verlagen.

Het verduurzamen van je huis kan misschien voelen als een 'ver van je bed show', maar je kunt advies inwinnen om je huis te verduurzamen. Energiebespaarders helpen je van inzicht tot en met advies en installatie van duurzame oplossingen.

ISDE regeling

Een belangrijke financiële stimulans voor huizenbezitters die willen verduurzamen is de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) regeling. Met de ISDE regeling kunnen woningeigenaren subsidie krijgen voor de aanschaf van bijvoorbeeld een warmtepomp, isolerende maatregelen of een zonneboiler. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de duurzame oplossing en de energiebesparing die het oplevert. Door gebruik te maken van de ISDE regeling kun je als huizenbezitter de kosten van verduurzamingsmaatregelen verlagen. Het is belangrijk om de voorwaarden van de ISDE regeling goed na te lezen en te profiteren van deze financiële ondersteuning bij het nemen van duurzame maatregelen in je huis.

Indien nodig helpen wij je hier graag bij. Naast advies en coördinatie van de uitvoer van het installatiewerk, helpen wij ook met subsidieaanvragen en al je andere vragen.

Geen btw meer op zonnepanelen

Goed nieuws: vanaf 2023 betaal je als consument geen btw meer over de aanschaf en installatie van zonnepanelen! Dat scheelt weer gedoe bij het terugvragen van de btw en maakt aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijker.

Voorkom zorgen in de toekomst

Wij vinden dat je het dak moet repareren wanneer de zon schijnt. Met andere woorden, door het prijsplafond heb je misschien het gevoel dat het allemaal wel meevalt met de energieprijzen en je energierekening.

Het is in onze ogen dan ook belangrijk om vooruit te denken en te anticiperen op toekomstige veranderingen. Energieprijzen kunnen op de lange termijn stijgen, zonder het prijsplafond ga je dit in je portemonnee voelen. Zeker als je huis niet energiezuinig is.

Door je woning te verduurzamen voorkom je hoge energierekeningen wanneer het prijsplafond wordt afgeschaft.

Bijkomende voordelen

De huizenmarkt is iets aan het afkoelen. Daarbij zien we dat huizen die niet energiezuinig zijn, langer te koop staan. Dat niet alleen: huizen met een beter energielabel worden verkocht tegen hogere prijzen dan die met een lager energielabel.

Je huis verduurzamen is dus een investering waarmee je zowel direct gaat besparen op je energierekening maar ook geld kan opleveren in de toekomst.

Conclusie: het is verstandig nu je huis te verduurzamen

Samenvattend: het is juist nu een goed moment om je huis te verduurzamen. Het tijdelijke prijsplafond op energieprijzen is geen garantie voor de toekomst, en het verduurzamen van je woning heeft niet alleen voordelen op het gebied van energiebesparing, maar ook op het gebied van milieu en financiële stabiliteit. Door nu te investeren in energie-efficiënte maatregelen, zoals isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp voorkom je problemen met je energierekening in de toekomst.

Maar hoe pak je het verduurzamen van je huis aan? Er zijn enorm veel partijen actief in de markt, hoe kies je de juiste? Wij helpen graag om je huis te verduurzamen, met advies op maat. Dat doen wij onafhankelijk: we zijn niet gebonden aan één installateur of product. Verder hebben wij de betrouwbare en beste installateurs in ons netwerk aangesloten, zodat je verzekerd bent van kwaliteit.