Energielabel

Wanneer kom ik in aanmerking voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie? (ISDE)

Geschreven door Joost Grijsen – op 6 februari 2020

10 vragen beantwoord over de investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Update Januari 2021

De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is bedoeld om Nederlandse woningen te verduurzamen. Je kunt door deze regeling subsidie aanvragen voor bijvoorbeeld de aanschaf van een warmtepomp. Ben jij van plan om te verduurzamen? In dit blog kan je vinden of jij in aanmerking komt voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie.


1. Wat houdt een subsidieregeling in?

Voor een aantal energiebesparende maatregelen verleent het RVO subsidie. Dit gaat in de vorm van een 'potje'. Het RVO stelt dan een bedrag beschikbaar en stelt voorwaarden op. Voldoe je aan de voorwaarden? Dan kun je een aanvraag doen voor subsidie en krijg je een deel van de aanschafprijs van de energiebesparende maatregel teruggestort.


2. Wat is de Investeringssubsidie Duurzame Energie?

De Investeringssubside Duurzame Energie is bedoeld om energiebesparende maatregelen te financieren. Onder deze subsidie vallen maatregelen die zorgen voor warmte in huis (of bedrijfsruimte) die op een duurzame manier wordt opgewekt. De overheid hoopt zo woningeigenaren en bedrijven te stimuleren om over te gaan op duurzame warmte en Nederland van het gas af te krijgen.

Vanaf 2021 is er ook een deel beschikbaar gemaakt voor isolatie en het aansluiten aan een warmtenet.


3. Voor wie is de Investeringssubsidie Duurzame Energie?

De vernieuwde ISDE-regeling is beschikbaar voor twee doelgroepen: woningeigenaren en zakelijke partijen. De regeling is bedoeld voor drie categorieën: productie duurzame energie, energiebesparing en aansluiting warmtenet.

Dit blog focust zich op de voorwaarden voor particulieren. Meer weten over zakelijke gebruikers, leveranciers of commerciële verhuurders? Vind meer informatie op de site van het RVO.


4. Welke maatregelen vallen binnen de Investeringssubsidie Duurzame Energie?

De ISDE is bedoeld voor de aanschaf van energiebesparende producten binnen de bovengenoemde (punt 3) categorieën. De producten die hieronder vallen zijn:

 • Isolatie (alleen voor woningeigenaren)

 • Warmtepomp

 • Zonneboiler

 • Aansluiten op warmtenet

 • Zonnepanelen (alleen voor zakelijke gebruikers)

 • Windturbines (alleen voor zakelijke gebruikers)

 • De subsidie op pelletkachels en biomassaketels is sinds 2020 komen te vervallen.

Let op: sinds 1 januari 2020 vallen de pelletkachel en de biomassaketel niet meer onder de ISDE voor bestaande bouw en nieuwbouw.


5. Kom jij voor deze subsidie in aanmerking?

Als woningeigenaar kom je in aanmerking voor subsidie wanneer je kiest voor een isolatiemaatregel in combinatie met een tweede isolatiemaatregel, een duurzame opwekfunctie (warmtepomp of zonneboiler) of een aansluiting aan het warmtenet. De gekozen isolatiemaatregel moet dus gecombineerd worden met een andere maatregel.

Daarentegen is het wel mogelijk om een subsidieaanvraag te doen voor alleen de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler of aansluiting zonder tweede maatregel.

Belangrijke regels

 • De maatregelen moeten zijn geïnstalleerd na 30 juni 2020.

 • De woning moet vóór juni 2018 gebouwd zijn. Vanaf die periode zijn bouwbedrijven namelijk al verplicht om woningen aardgasvrij op te leveren.

 • De plaatsing van de maatregelen moet worden uitgevoerd door een installateur. Er is geen subsidie voor doe-het-zelvers.

 • De subsidie wordt alleen verleend als er niet al eens eerder subsidie via de ISDE-regeling is aangevraagd voor de specifieke woning (bijvoorbeeld tijdens de bouw).


6. Hoeveel subsidie is er beschikbaar?

De ISDE-regeling startte op 1 januari 2016 en loopt tot en met 2030. Voor isolatiemaatregelen, warmtenet-aansluitingen en warmtepompen en zonneboilers in 2021, is er in totaal €124 miljoen beschikbaar.


7. Hoeveel subsidie kan je krijgen?

Hoe hoog de te ontvangen subsidie is, hangt af van het soort product en van het productvermogen.

Productie duurzame energie

Voor een warmtepomp tot en met 1kW ontvang je €1.100. Bij iedere kW extra vermogen groeit dit bedrag met €100. Bij ISDE geldt: hoe hoger het vermogen van de warmtepomp, hoe hoger de subsidie. Bekijk bedragen per type warmtepomp.

Energiebesparing

 • Voor twee isolerende maatregelen wordt ongeveer 20% van de aanschafprijs gedekt door de ISDE-regeling.

 • Er wordt niet langer vastgehouden aan woningtypes zoals bij de SEEH het geval was, maar de nadruk ligt op het minimaal/maximaal aantal m2 dat wordt geïsoleerd. Onder de minimale oppervlakte wordt geen subsidie verstrekt, boven de maximale oppervlakte wordt geen additionele subsidie verstrekt.

 • De vierkante meters verschillen per maatregel. Wil je meer informatie per maatregel? Bel dan vrijblijvend naar De Energiebespaarders (085-210-3977).

Aansluiting warmtenet

Nadat de woning is afgekoppeld van het gasnet, de gasmeter verwijderd is en er een overeenkomst is met warmteleverancier, ontvang je €3.325 aan subsidie. Bekijk specificaties aansluiten warmtenet.

Voor VVE’s en zakelijke aanvragers gelden andere bedragen.


Bereken hoeveel subsidie jij kunt krijgen

Met een huisbezoek van een energieadviseur kun je precies bereken welk type warmtepomp of zonneboiler het meest rendabel is bij jou thuis. Plan direct een afspraak in.


9. Hoe kun je de Investeringssubsidie Duurzame Energie aanvragen?

De aanvraag voor de subsidie begint nadat de maatregel is gerealiseerd en betaald. Het is de bedoeling dat dit formulier wordt ingevuld door de uitvoerende partij. Dit formulier dien je in te zenden via de site van het RVO. Hier heb je een geldige DigiD of E-Herkenning voor nodig.

Tips voor een snelle afhandeling van de aanvraag:

 • Vermeld de producten op de meldcode lijst

 • Vermeld de volledige investering op de factuur

 • Maak foto’s tijdens de uitvoering van energiebesparende isolatiemaatregelen of vraag de installateur om dit te doen.


▶Krijg inzicht in de mogelijkheden, kosten en subsidies via de Bespaarcheck!

Doe meteen de Bespaarcheck om inzicht te krijgen welke energiebesparende maatregelen in jouw woning mogelijk zijn en hoeveel geld je ermee bespaart! Ook toont de check hoeveel subsidie jij kunt krijgen.