Energielabel

Wat is de spouwmuur en wat doet spouwmuurisolatie?

Geschreven door Olga Lefevere – op 28 november 2019

De spouwmuur wel of niet (na-)isoleren? Als het kan; altijd doen! Spouwmuurisolatie is de meest rendabele vorm van isolatie. Je verdient de investering meestal binnen 3 jaar terug en het kost nog geen dag om de spouwmuur te isoleren. Wat moet je nog meer weten over spouwmuurisolatie?


Ten eerste: wat is een spouw?

Een spouwmuur is een buitenmuur van een woning die uit 2  delen bestaat. De spouw staat voor de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Een groot deel van de Nederlandse woningen van na 1920 is op deze manier gebouwd: twee muren en daartussen een spouw.

Op zoek naar de kosten en baten van spouwmuurisolatie? Doe dan direct de gratis check!


Wat is de functie van een spouwmuur?

De spouw zorgt ervoor dat er geen vochtproblemen ontstaan in de muren. Voordat spouwmuren bestonden, ving de buitenste muur alle regen op en hield dit vast. Het water drong door in de muur en er konden vochtproblemen en schimmel aan de binnenkant ontstaan.

De spouw zorgt ervoor dat dit water kan verdampen. Door ventilatie in de lege ruimte krijgt de buitenmuur de kans om op te drogen zonder dat de binnenste muur nat wordt. Een typisch kenmerk van een woning met een spouw zijn dan ook kleine ventilatiegaten onder in de buitenmuur. Dit heet stootvoegen.

Hier zie je een stootvoeg. Deze zijn vaak onderin een spouwmuur te vinden.

Een spouwmuur is beter in staat om de warmte in huis binnen te houden dan een enkel steens muur. Echter, wanneer er geen isolatiemateriaal in de spouw is aangebracht, zorgen de luchtstromingen ervoor dat de spouw koel blijft. Dit betekent dan ook dat de binnenmuur koude afgeeft aan de binnenkant van de woning. Dit heeft tot gevolg dat het binnen sneller koud wordt én dat er koude lucht gaat stromen wat aanvoelt als tocht.

Een niet-geïsoleerde muur kan in het ergste geval tot wel 40% warmteverlies leiden (in het geval van een vrijstaande woning met vier blootgestelde muren).

Een spouwmuur biedt naast bescherming tegen vochtproblemen dus ook de mogelijkheid om beter te isoleren. Spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat warmte niet verloren gaat door de muur én dempt geluid van buitenaf.

Maar als de spouwmuur gevuld wordt met isolatiemateriaal, krijg je dan niet juist vochtproblemen? Dat zou je misschien denken, maar door allerlei technieken zijn isolatiematerialen tegenwoordig helemaal waterafstotend, waardoor het water op de buitenmuur nog steeds kan verdampen.


Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is het isoleren van de ruimte tussen de buiten- en binnenmuur van bijvoorbeeld een woning. Er wordt isolatiemateriaal tussen deze twee muren in geplaatst.

Waar verschillende vormen van isolatie te vinden zijn in de woning.

Bij de meeste huizen van tussen 1925 en 1980 is dit nog niet standaard gebeurd. Door deze lege ruimte te isoleren voorkom je dat er warmte verloren gaat door de muur. Je trekt de woning als het ware een dikke jas aan, die de warmte vasthoudt. Meer lezen over de voordelen van spouwmuurisolatie?

De spouw had in het verleden een breedte van 5 à 6 cm. Bij nieuwere woningen is dit iets breder. De breedte van de spouw is bepalend voor het soort isolatiemateriaal dat er gebruikt kan worden. Bij een brede spouw heb je meer keuze uit soorten isolatiemateriaal.


Wat zijn de kosten van spouwmuurisolatie?

  • Spouwmuurisolatie betaal je per vierkante meter. Bekijk de prijzen hier.

  • Of bereken hier wat het ongeveer voor jouw woning zou kosten.

  • Wanneer je 2 isolerende maatregelen neemt, kan je subsidie krijgen. Bekijk de voorwaarden hier.


Hoe wordt spouwmuurisolatie aangebracht?

Isolatiemateriaal zoals pur en wol is buigzaam en flexibel en kan dus makkelijk tussen de binnen- en de buitenmuur worden geplaatst. De spouwmuren kunnen dus gewoon blijven staan.

Bij het isoleren van de spouwmuur kunnen verschillende materialen worden gebruikt. Het type isolatiemateriaal dat wordt gebruikt is afhankelijk van de eigenschappen van de spouwmuur en van de wensen van de eigenaar.

  • Polystyreenparels

  • Glaswolvlokken

  • PUR-schuim

Er wordt een klein gaatje geboord in de buitenste muur waardoor het isolatiemateriaal in de spouw terecht komt (de ruimte tussen de twee muren). Vaak duurt het vullen van de spouwmuur maar één dagdeel. Meer lezen over materiaal en plaatsing van spouwmuurisolatie?


Waarom spouwmuurisolatie nemen?

Comfort flink omhoog door spouwmuurisolatie

Voelt het vaak fris aan in je woning? Het zou goed kunnen dat de spouwmuur nog niet is geïsoleerd. Wanneer alle buitenmuren zijn voorzien van spouwmuurisolatie, zal je merken dat het een stuk behaaglijker aanvoelt thuis.

Ook het isoleren van je vloer of dak verhoogt het wooncomfort. Meer informatie over deze vormen van isolatie vind je hier.

Ook fijn! Ongedierte weg door spouwmuurisolatie

Wespen nestelen zich graag op een beschutte plek, en doen dit ook wel eens in de spouwmuur. Met spouwmuurisolatie is dit probleem meteen verholpen. Ook muizen kunnen door spouwmuurisolatie niet meer vrij verplaatsen door de spouw.


Kan ik spouwmuurisolatie nemen?

Of je spouwmuurisolatie kan nemen is afhankelijk van of je spouw al is geïsoleerd bij de bouw van het huis. Wil je dit zeker weten?  Check dan deze tips of laat het meteen checken door een expert.

  • Spouwmuurisolatie woning van voor de jaren '30. Bij woningen van voor de jaren '30 is er vaak alleen een buitenmuur geplaatst. Daardoor is er geen spouw aanwezig. Wel zou het kunnen dat er in de loop van de jaren een binnenwand is geplaatst. Het is echter niet mogelijk om de ruimte tussen de buitenmuur en binnenwand te isoleren nadat de binnenwand is aangebracht. Soms kan het echter wel lonen om de binnenwand in zijn geheel te vervangen en daarbij ook een betere isolatie aan te brengen.

  • Spouwmuurisolatie woning vanaf de jaren '30. Bij woningen die na 1925/1930 zijn gebouwd zijn vaak gebouwd met een spouwmuur. Deze muur is vaak nog niet geïsoleerd. Mocht deze niet geïsoleerd zijn dan kan een woning tot wel 40% van zijn warmte verliezen (in het geval van een vrijstaande woning) via de muren. Om dit te voorkomen is het dus vrijwel altijd een goed idee om de spouw te isoleren.

  • Spouwmuurisolatie woning van na de jaren '80. Woningen van na de jaren '80 zijn vaak al voorzien van spouwmuurisolatie tijdens de aanbouw. Wel kan deze verouderd zijn en toe zijn aan aanvulling of vervanging. Veel woningen uit de jaren '80 zijn namelijk geïsoleerd met dekens van glaswol. Deze dekens krimpen na verloop van tijd iets en kunnen als gevolg daarvan verzakken en hun isolerende waarde deels verliezen. Dit heeft tot gevolg dat de binnenmuur weer meer kou gaat afgeven en op sommige plekken zelfs voor vochtproblemen kan zorgen. In dit geval is het verstandig om te kiezen voor na-isolatie met een speciaal hiervoor ontwikkeld na-isolatieschuim. Hierbij wordt er het isolatieschuim in de spouw gespoten dat de leegtes opvult en de bestaande isolatie weer vast drukt zodat het niet verder kan verzakken.

Hier zie je een adviseur in de spouwmuur kijken met een endoscoop.

Ik wil spouwmuurisolatie

Voordat de spouwmuur geïsoleerd kan worden moet deze leeg en schoon zijn. Een adviseur kan met een endoscoop makkelijk in de spouw kijken. Dit is een apparaat met een cameraatje. Op de foto hierboven zie je zo’n spouwinspectie. Zodra de spouw er goed uitziet kan de installateur beginnen met isoleren.

Ik wil graag dat een adviseur mijn spouwmuur checkt! Vraag een advies aan aan en plan een huisbezoek in.


Leestips: