Energie besparen

Wat is isolatiewaarde en hoe pas je het toe?

Geschreven door Olga Lefevere – op 22 januari 2021

Isolatiewaardes vertellen hoe goed warmte wordt geweerd door een bepaald type materiaal. Isolatiewaarde is van toepassing op zowel los isolatiemateriaal, een geïsoleerde constructie en het complete plaatje aan isolatie binnen een gebouw.

Het achterhalen van isolatiewaarde is handig wanneer je gaat isoleren, (ver)bouwen of een woning gaat kopen. Daarom leggen we uit welke verschillende soorten isolatiewaardes er zijn en wat ze betekenen voor jouw isolatieklus.


Wat is een isolatiewaarde?

Als een woning goed is geïsoleerd, verliest deze minder warmte waardoor er minder energie nodig is. Maar hoe meet je goed geïsoleerd? Dit wordt gedaan door de isolatiewaardes te berekenen.

Belangrijk om te weten is dat de isolatiewaarde van los isolatiemateriaal anders wordt berekend dan de waarde van een constructie (bijvoorbeeld het dak) of de waarde voor een volledig gebouw. Klinkt ingewikkeld? We leggen het stap voor stap uit.

Er bestaat een een L-waarde, Rd-waarde, een Rc-waarde, een U-waarde en een K-waarde. Een flink lijstje met ieder zijn eigen toepassing. Laten we per waarde kijken waar deze voor staat.


De L-waarde geeft aan hoe goed los materiaal isoleert

Laten we beginnen bij de L-waarde. Hiermee wordt de mate van isolatie van isolerende materialen aangegeven.

Wat is de mate van isolatie? In de basis geeft dit weer hoe goed of slecht het isolatiemateriaal warmte geleidt. Hoe beter het materiaal warmte geleidt, hoe meer warmte je binnenhoudt, en hoe beter je dus geïsoleerd bent.

Hoe interpreteer je de L-waarde?

Hoe lager het cijfer van de L-waarde, des te beter het materiaal isoleert. Echter, met alleen kijken naar de L-waarde ben je er nog niet.

Het is minstens zo belangrijk om te kijken naar de dikte van het materiaal om te bepalen of een constructie goed geïsoleerd is. Dit heet de Rd-waarde.


De Rd-waarde geeft aan hoe dik het isolatiemateriaal is aangebracht

Omdat de L-waarde geen rekening houdt met de dikte van een materiaal, wordt de Rd-waarde gebruikt om te bepalen wat het isolatievermogen een materiaallaag is. Dit gaat per vierkante meter.

De Rd-waarde wordt voornamelijk gebruikt bij het plaatsten van onder meer dubbel glas, wanden, vloeren en daken.

Hoe interpreteer je de Rd-waarde?

Hoe hoger de Rd-waarde, des te beter is de warmteweerstand en de isolatiewaarde.

Het berekenen van de Rd-waarde kan je zelf doen. Je hebt hiervoor de L-waarde nodig en de afmeting van de dikte van het isolatiemateriaal. Vervolgens deel je het aantal meter in dikte, door de L-waarde, en je hebt de Rd-waarde.


De Rc-waarde geeft aan hoe goed geïsoleerd een constructie is

Stel, je gaat je spouwmuur isoleren, en weet de L-waarde en de Rd-waarde van het materiaal. Dan is het fijn om na de installatie te weten hoe goed geïsoleerd de gehele spouwmuur is.

Voor het beoordelen van geïsoleerde delen van de woning (ook wel constructies genoemd) gebruikt men de Rc-waarde.

Hoe interpreteer je de Rc-waarde?

Hoe hoger de Rc-waarde, des te beter de constructie is geïsoleerd.

In de basis wordt de Rc-waarde berekend door de R-waarde van alle materialen bij elkaar op te tellen. Echter ligt het in de praktijk toch iets ingewikkelder: er moet namelijk nog een correctiefactor Alfa worden toegevoegd. Dit om onnauwkeurigheden in de verwerking en opbouw van de constructie te corrigeren.


Bereken hoe goed geïsoleerd jouw woning is

Vul de Bespaarcheck in en ontdek jouw (voorlopige) energielabel. Dit label is een indicatie van hoe goed geïsoleerd jouw woning is. De Bespaarcheck laat ook direct zien hoe je de huidige isolatie zou kunnen verbeteren.


De U-waarde geeft aan hoeveel warmte er ontsnapt door de constructie

De Rc-waarde geeft een goed beeld van hoe goed een constructie geïsoleerd is. Toch is het handig om ook de U-waarde te weten. Deze waarde geeft namelijk aan hoeveel warmte er nog door de constructie ontsnapt.

De U-waarde wordt berekend door te meten hoeveel warmte er per seconde, per m² ontsnapt tussen de ene en de andere kant van een constructie.

Hoe interpreteer je de U-waarde?

Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er ontsnapt en hoe beter de isolatie is.


De K-waarde geeft aan hoe isolerend het volledige gebouw is

Om te weten hoe goed geïsoleerd een gebouw/woning is, wordt de K-waarde gebruikt. Bij het vaststellen van de K-waarde worden alle mogelijk warmte-doorlaters meegenomen, denk hierbij aan muren, dak, vloer, glas en deuren.

Hoe interpreteer je de K-waarde?

Hoe lager de K-waarde is, hoe beter het volledige gebouw geïsoleerd is.

De exacte K-waarde is door een isolatiebedrijf te berekenen. Als de K-waarde niet direct te vinden is, kun je ook kijken naar het energielabel van de woning: A tot en met F. Dit label geeft ook een redelijk goed beeld van de mate van isolatie.

Wil je meer weten over welke isolatie aanwezig is in jouw woning? Volg dan dit stappenplan.


Een goede isolatiewaarde bespaart veel geld

Hoewel de isolatiewaarde een vrij technisch gegeven lijkt, is het belangrijk om bij het bouwen of verbouwen rekening te houden met deze cijfers.

Een goede isolatie van een gebouw is van steeds groter belang. Het zorgt voor een lage energierekening en hoog wooncomfort. Ook heeft het een positieve invloed op de verkoopwaarde van een gebouw.


Ga voor een goede isolatiewaarde in jouw woning

Ben je overtuigd van de voordelen van isoleren? Ga dan voor zo goed mogelijke isolatiewaardes door onafhankelijk advies aan te vragen over de isolatie in jouw woning.

Door een adviseur in de arm te nemen die niet gebonden is aan een merk of installatiebedrijf, weet je zeker dat je de beste kwaliteit in producten krijgt, voor een eerlijke prijs.

Alleen met de beste producten kun je gegarandeerd zijn van zo goed mogelijke isolatiewaardes.

De Energiebespaarders biedt onafhankelijk advies over alle vormen van isolatie (en andere energiebesparende maatregelen). Het advies is in verschillende pakket-vormen beschikbaar, zodat je precies het advies krijgt dat past bij jouw woning en wensen.

Bekijk de adviespakketten hier >


Ook handig:

Welke subsidies zijn er voor isolatie?

• Suzanne en Jaco kozen voor spouwmuur en vloerisolatie in hun jaren 30 woning. Bekijk hun verhaal.