Energiebesparende maatregelen

Welke warmtepomp voor jouw woning?

Geschreven door Olga Lefevere – op 15 maart 2019

5 soorten warmtepompen op een rij

Voor het verwarmen van een woning zijn er een aantal mogelijkheden. Een van die mogelijkheden is aardgas (grijze energie). Door het klimaatakkoord zijn er strengere regels omtrent grijze energie, en zal het aardgas stap voor stap uit de woningen verdwijnen. Het duurzame groene alternatief om je woning te verwarmen is de warmtepomp.

Eerder kon je lezen wat een warmtepomp is. Maar welk type past bij jou? Deze blog laat je 5 soorten warmtepompen zien en gaat dieper in op de werking ervan.

1. De lucht/water-warmtepomp

Een lucht/water-warmtepomp is een apparaat dat door middel van een buitenunit energie uit de buitenlucht onttrekt. Wanneer de lucht is onttrokken, zal het langs een koudemiddel gaan die vervolgens de warmte afdraagt aan het afgiftesysteem in de woning. Hierdoor kan het verwarmingswater worden gebruikt om de centrale verwarming of het tapwater te verwarmen. De lucht/water warmtepomp is de meest energiezuinige manier om je woning te verwarmen.

2. De lucht/lucht-warmtepomp

Het proces van een lucht/lucht-warmtepomp is bijna hetzelfde als dat van een lucht/water-warmtepomp. De lucht/lucht-warmtepomp onttrekt ook energie uit de buitenlucht. Het verschil ligt hem echter in het warmteafgiftesysteem. Bij een lucht/lucht-warmtepomp wordt de woning verwarmd door plafond en wand units die de warme lucht de woning in blazen. Dit type warmtepomp kan ook als airco worden ingezet om zo de woning te verkoelen.

3. De bodem/water-warmtepomp

Bij dit type warmtepomp dient een buizensysteem in de grond als warmtebron. De warmte wordt gewonnen doordat een koudemiddel diep in de grond wordt opgewarmd door zowel warmte van de zon als magma dat zich diep in de aarde bevindt. Het koudemiddel gaat via een buis naar een compressor waarna hetzelfde proces als bij de lucht/water-warmtepomp wordt uitgevoerd.

4. De water/water-warmtepomp

Bij een water/water-warmtepomp worden er twee putten bij de woning geboord. Deze putten dienen als pompput en retourput. Uit de pompput wordt grondwater opgepompt en naar de verdamper van de warmtepomp geleid om zo de warmte aan het systeem af te geven. Vervolgens wordt het afgekoelde grondwater via de retourput terug in de grond gepompt om de druk in de grond gelijk te houden.

5. De hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een gasgestookte Cv-ketel en een warmtepomp. In de meeste gevallen wordt hierbij een lucht/water-warmtepomp toegepast. Deze warmtepomp werkt hetzelfde als een reguliere lucht/water warmtepomp. Echter, het verschil tussen de hybride warmtepomp en een lucht/water-warmtepomp is dat de Cv-ketel bij de hybride warmtepomp bij kan springen als het niet genoeg warmte kan leveren, om zo toch de woning te kunnen verwarmen op een winterse dag.

Geen gas meer in huis

Een warmtepomp is dus een elektrische vervanging voor je Cv-ketel. Groene energie in combinatie met een klein beetje elektriciteit vermeerderen warmte als het ware door compressie en een efficiënt warmteafgiftesysteem. Hierdoor zijn warmtepompen erg duurzaam en een goed alternatief voor aardgas. Meer weten? Lees dan verder over de voordelen van een warmtepomp.

Welke warmtepomp past bij jouw woning?

Dit heeft te maken met de locatie en de beschikbare ruimte in de woning. Daarnaast wordt gekeken naar isolatie, maar bijvoorbeeld ook naar hoe de badkamer er uit ziet. De Energiebespaarders geven onafhankelijk advies, specifiek voor jouw woning en wensen.