Woning verduurzamen

Woning verduurzamen - een compleet stappenplan

Geschreven door Joost Grijsen – op 22 april 2022

De afgelopen tijd zijn we overrompeld met berichten over inflatie, stijgende gasprijzen en wat je tegen die stijgende prijzen kan doen, bijvoorbeeld je woning verduurzamen. Het kan daardoor goed zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. En hoezeer we ook liefhebbers zijn van bomen, dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom hebben wij alles wat er momenteel speelt voor je op een rijtje gezet, inclusief een uitgebreid stappenplan wat jij kunt doen om je woning duurzamer te maken om zo geld en energie te besparen.


Hier lees je alles wat je moet weten als je je woning wil verduurzamen:

 1. Wat gebeurt er in de energiemarkt?

 2. Tips voor energiebesparing & stappenplan om je woning te verduurzamen

 3. Woning verduurzamen? Zo financier je dat

 4. Wat kost het verduurzamen van mijn woning?

 5. Energielabel verbeteren

 6. Installatie van energiebesparende maatregelen


Wat gebeurt er in de energiemarkt?

Stijgende energieprijzen

Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen waardoor de energieprijzen zijn gestegen. In de het laatste kwartaal vorig jaar (2021) stegen de gasprijzen al tot (zo leek het) ongekende hoogte door schaarste. In 2022 stijgen de gasprijzen nog harder, door de oorlog in Oekraïne. Deze oorlog doet ons inzien dat het belangrijk is dat we onafhankelijker worden van gas uit Rusland. Dit maakt dus dat we in Nederland nog sneller minder gas willen verbruiken of zelfs helemaal van het gas af willen.

Inflatie

Tot slot zorgen deze gestegen prijzen in de energiemarkt ook voor inflatiecijfers zoals we deze lang niet gezien hebben. Dit maakt het nog belangrijker om ons energieverbruik in te perken om zo kosten te besparen.

Wat kun je doen tegen de stijgende prijzen?

Dé manier om te besparen op je energierekening is je woning verduurzamen. De stijgende energieprijzen werken dan ook als katalysator voor verduurzaming in Nederland. Dat is natuurlijk heel mooi nieuws, maar zorgt er ook voor dat de verduurzamingsmarkt op het moment van schrijven van dit artikel enigszins oververhit raakt. Dit brengt langere levertijden met zich mee en zorgt voor tekorten aan producten en personeel dat kan installeren. Dat is iets om rekening mee te houden wanneer je overgaat tot het verduurzamen van je woning.


Woning verduurzamen: tips en een uitgebreid stappenplan

Iedere woning is anders en niet iedereen heeft hetzelfde budget te besteden. Er zijn verschillende manieren om energie en geld te besparen, door middel van grote of kleinere energiebesparende maatregelen. Wij zetten graag de mogelijkheden en tips voor je op een rijtje.

Tips om energie en geld te besparen zonder grote investering

 1. Beperk je waterverbruik.

 • Probeer korter te douchen, bijvoorbeeld met een eierwekker of een liedje op te zetten dat maximaal 3-5 minuten duurt

 • Was kleding op zo laag mogelijke temperatuur

 • Draai pas een wasje als de wasmachine geheel kan worden gevuld met je was

 • Installeer een waterbesparende douchekop

2. Energiezuinig omgaan met apparaten

 • Zet apparaten die je langere tijd niet gebruikt niet op stand-by maar trek de stekker eruit

 • Let bij aanschaf van apparaten op het energielabel

 • Vervang oude lampen door led-lampen

 • Is een draadloos apparaat volledig opgeladen, haal het dan uit de lader

3. Efficiënt verwarmen

 • Zet de verwarming standaard 1 of 2 graden lager

 • Zet de verwarming in de nacht op 15 graden

 • Plaats radiatorfolie achter je radiatoren

 • Isoleer buizen met buisisolatie zodat hier geen warmte ontsnapt

 • Gebruik je een kamer weinig? Zet radiatoren hier dan zo veel mogelijk dicht

 • Heb je een bovenverdieping, zorg dan dat deze waar mogelijk afgesloten is van de benedenverdieping zodat er geen warmte ontsnapt

 • Controleer je CV-ketel en stel deze slim af. Dat wil zeggen: kijk of je de temperatuur van je CV-ketel lager in kunt stellen.

 • Gebruik radiatorventilatoren. Deze plaats je eenvoudig op je radiator en ze zorgen dat de warmte efficiënter wordt verspreid

 • Zorg dat je kieren in je woning dicht zodat er geen warmte kan ontsnappen in de winter (let wel op dat er voldoende geventileerd wordt)

Alle bovenstaande tips en oplossingen zijn (relatief) makkelijk te implementeren en hoeven niet veel geld te kosten. Hiermee maak je jouw woning al een stukje duurzamer!

Stappenplan om je woning te verduurzamen

Als je in het bezit bent van een koopwoning is het heel interessant om te kijken naar het verduurzamen van je woning. Zeker nu de prijzen gestegen zijn, heb je dit relatief gezien sneller terugverdiend. Daarnaast wordt je minder afhankelijk van externe gas- en elektravoorziening. Het is wel van belang dat je jouw woning op de juiste manier verduurzaamt. Dat wil zeggen: zorg dat je dit in de juiste volgorde doet en dat je energiebesparende maatregelen kiest die passen bij jouw woning. Wij vertellen je graag waar je op moet letten als je van plan bent om je huis te verduurzamen. In de basis zijn er drie belangrijke stappen die je (in deze volgorde) kunt nemen om je woning duurzamer te maken:

 1. Je woning isoleren

 2. Zelf duurzame energie opwekken met zonnepanelen

 3. Je gasverbruik inperken of zelfs je woning aardgasvrij maken

Stap 1: isolatie

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de thermische schil van je woning. Deze zorgt ervoor dat de warmte die je opwekt ook behouden blijft in je woning. Hierbij kun je onderzoeken of de volgende vormen van isolatie mogelijk zijn voor jouw woning:

Spouwmuurisolatie

Over het algemeen hebben woningen met een bouwjaar tussen 1920 en 1975 een spouw. Bij nieuwere woningen is de spouwmuur vaak al geïsoleerd. Maar ook dan kan het geen kwaad om te onderzoeken of er wellicht kan worden na-geïsoleerd. In sommige gevallen is dit mogelijk en dan kan het wel degelijk rendabel zijn om dit te doen. Er kan een gaatje worden geboord in je muur en met een camera worden bekeken of je spouwmuur kan worden geïsoleerd. Lees meer over waarom spouwmuurisolatie een goed idee is.

Wat levert spouwmuurisolatie op?

 • Het isoleren van een spouwmuur vergt relatief gezien geen hele grote investering maar levert al gauw een energiebesparing op van € 600,- op jaarbasis

 • De terugverdientijd is gemiddeld circa 3 jaar

 • Je wooncomfort stijgt significant

Waar moet ik opletten bij het oriënteren op spouwmuurisolatie?

 • Ventilatie: des te beter de woning is geïsoleerd, des te meer moet er worden geventileerd

 • Er zijn verschillende soorten. Per spouwmuur verschilt welke isolatie geschikt is, o.a. afhankelijk van de breedte van je spouw

 • Je gevel mag niet dampdicht zijn. In de onderstaande gevallen zijn muren over het algemeen minder geschikt:

 1. Gevels in geglazuurde bakstenen

2. Strengpers stenen en verblendstenen

3. Geschilderde gevels

4. Als er sprake is van spouwmuurvervuiling (bijv. puinresten onderin de spouwmuur). Dit kan in de meeste gevallen wel verwijderd worden

Woning verduurzamen: glasisolatie

Glasisolatie is met name interessant als je nog niet over dubbel glas beschikt in je woning. Wanneer je dan dubbel glas laat installeren kun je veel winst behalen. Een sprong van bijvoorbeeld HR glas naar HR++ glas zal minder impact hebben. De kosten voor glasisolatie zijn relatief gezien wel iets hoger, je betaalt gemiddeld zo’n 80 euro per vierkante meter.

Wat levert glasisolatie op?

 • In een gemiddelde eengezinswoning zorgt vervanging van enkel glas door HR++ glas voor een besparing van 430m3 gas (zo'n € 340,-, prijspeil 2022), wat al snel neerkomt op een besparing van € 300,- per jaar

 • Het rendement van isolatieglas is vergelijkbaar met een rente van 8%.

 • Gemiddelde terugverdientijd van 5 jaar bij vervanging enkel glas

 • Verbetering van je energielabel

 • Verhoogt wooncomfort waar nodig

 • Geluidswerend

Of jouw woning geschikt is hangt af van meerdere factoren:

 • Het type glas dat in de woning zit

 • Het type kozijn

 • De staat van het kozijn

Lees hier meer over de benodigde vereisten voor isolatieglas.

Waar moet ik op letten bij aanschaf van isolatieglas?

KIWA keurt de isolatiewaarde van de verschillende HR-glassoorten. Je kunt zien of jij HR glas hebt door tussen de glasplaten van het glas in je woning te kijken, daar staat dit vermeld wanneer het HR glas is. Staat er HR, HR+ of HR++ vermeld tussen de glasplaten, dan gaat het zeker om HR-glas. Glas met KIWA-keur krijgt tevens het KOMO-keur. Verder is het goed om te letten op:

 • Productgarantie

 • OnderhoudNL en GBO erkende installateurs

Lees hier meer over alle aspecten waar je op moet letten als je overweegt om isolatieglas aan te schaffen.

Huis verduurzamen - vloerisolatie

Bij het plaatsen van vloerisolatie hebben we het over een vorm van kruipruimteisolatie. Er zijn twee vormen van kruipruimteisolatie: vloer- en bodemisolatie. In het geval van vloerisolatie wordt er isolatiemateriaal aan de onderkant van de vloer aangebracht via de kruipruimte. Als de kruipruimte hoog genoeg is, kan ook de bodem van de kruipruimte worden geïsoleerd. Deze vorm van vloerisolatie heeft als voordeel dat het iets goedkoper is maar het heeft wel minder effect. Bijkomend voordeel van bodemisolatie is dat optrekkend vocht, schimmelvorming en muffe lucht vaak worden tegengegaan omdat dit onder het isolatiemateriaal blijft hangen. Lees meer over vloerisolatie advies op maat als je hulp nodig hebt bij het isoleren van je vloer.

De voordelen van vloerisolatie

 • Bespaar gemiddeld 10 tot 20% op je energierekening

 • Nooit meer koude voeten

 • Terugverdientijd van ongeveer 4 tot 7 jaar

Is mijn woning geschikt voor vloerisolatie?

 • Bouwjaar van voor 1930: in de meeste gevallen hebben huizen die in deze periode zijn gebouwd geen kruipruimte dus is het niet mogelijk de vloer te isoleren

 • Bouwjaar van tussen 1930 en 1975: vaak is er een kruipruimte aanwezig en deze is nog niet of beperkt geïsoleerd

 • Bouwjaar na 1975: de meeste huizen beschikken over een kruipruimte maar die is vaak al geïsoleerd. Het kan geen kwaad  om te onderzoeken of deze isolatievorm nog toereikend is of dat er kan worden na-geïsoleerd

Waar moet ik op letten bij aanschaf van vloerisolatie?

Er zijn verschillende soorten isolatie. Daar zitten voor- en nadelen aan en het verschilt welke vorm het beste bij jouw woning en vloer past. De verschillende vormen van vloer- en bodemisolatie zijn:

 • Thermokussens / Thermofolie

 • Isolatieplaten

 • Purschuim

 • EPS-parels of chips

Weten welke vorm het beste bij jouw woning past? Klik dan hier om meer te lezen.

Dakisolatie

Warmte stijgt, dat maakt het cruciaal dat je dak goed geïsoleerd is, anders ontsnapt warmte onnodig via je dak. Een schuin dak kan aan de binnenkant geïsoleerd worden. Isoleren van binnenuit is een stuk goedkoper dan de buitenzijde. Er zijn verschillende vormen van dakisolatie. Per situatie verschilt het welke vorm van isolatie het meest geschikt is, dus bekijk goed wat past bij jouw dakoppervlak. Een plat dak is vaak lastiger te isoleren, het is dan ook verstandig om er een specialistisch bedrijf bij te betrekken indien je een plat dak zou willen isoleren.

Wat levert dakisolatie op?

 • Je bespaart al gauw € 700,- per jaar op je energierekening

 • Verhoging van je wooncomfort

 • Terugverdientijd van 5 tot 7 jaar

Let op deze aandachtspunten als je dakisolatie overweegt:

 • Zorg er eerst voor dat de isolatie in de rest van de woning op orde is, isoleer dus van onderen naar boven (zo voorkom je vochtproblemen, bijvoorbeeld als je kruipruimte niet goed geïsoleerd is kan dit vocht de woning binnendringen en het kan niet meer weg doordat je dak geïsoleerd is)

 • Het aanbrengen van een dampremmende laag is belangrijk om vochtproblemen te voorkomen

 • Na isolatie moet het dak winddicht zijn aan buitenzijde maar aan de binnenzijde dampdicht zijn (om vochtproblemen te voorkomen)

Stap 2: zelf energie opwekken

Als je woning goed geïsoleerd is, is de volgende stap om zelf energie op te wekken. Dit kun je doen met zonnepanelen. Met zonnepanelen ben je verzekerd van 100% duurzaam opgewekte energie. Zonnepanelen zetten zonlicht direct om in elektriciteit. Dit heet het fotovoltaïsch effect of 'PV'. Als we het over zonnepanelen als oplossing hebben, bedoelen we eigenlijk het hele zonnestroomsysteem inclusief omvormer (PV-systeem). PV-systemen worden steeds efficiënter en met de stijgende prijzen zijn zonnepanelen interessanter dan ooit.

De voordelen van zonnepanelen op een rijtje

 • Gemiddeld bespaar je op jaarbasis van € 600,- per jaar aan energie

 • De meeste panelen hebben tegenwoordig een lange levensduur van minstens 25 jaar

 • Terugverdientijd van ongeveer 7 tot 10 jaar

Is mijn dak geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen?

Dit hangt van de volgende factoren af:

 • Dakoppervlak moet op het zuiden, zuid-westen of zuid-oosten liggen

 • Weinig tot geen last van schaduw door bomen en dergelijke

 • Beschikbaar dakoppervlak van minimaal 15 vierkante meter

Waar moet je op letten bij aanschaf van zonnepanelen?

 • Levensduur

 • Garantie

 • Vermogensbelasting

 • Opbrengstgarantie

 • Installatiegarantie

Meer over de werking van zonnepanelen en aandachtspunten om op te letten bij aanschaf van panelen lees je hier.

Salderen van zonnepanelen

Als je bij het verduurzamen van je woning kiest voor zonnepanelen is het goed om te weten dat er een salderingsregeling geldt. Deze regeling houdt in dat stroom die jij opwekt maar niet zelf verbruikt, wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Daar ontvang je dan hetzelfde bedrag voor als jij betaalt voor stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Zo verdien je dus geld met je zonnepanelen als je minder verbruikt dan je opwekt.

Deze regeling wordt echter langzaam afgebouwd, waarschijnlijk vanaf 2023. Voorlopig kun je dus nog verdienen met je zonnepanelen.

Thuisaccu voor zonnepanelen

Op termijn zullen thuisaccu’s daardoor interessant gaan worden. Hiermee kun je stroom die je te veel opwekt, opslaan voor dagen wanneer je deze stroom wel nodig hebt. Deze thuisaccu’s zijn nog relatief duur en zullen vooral pas interessant worden als ze goedkoper worden en de salderingsregeling wordt afgebouwd. Momenteel heb je dus eigenlijk nog geen thuisaccu nodig.

Stap 3: Gasverbruik verminderen of je woning aardgasvrij maken (nul-op-de-meter-woning)

Een belangrijke stap om je woning echt duurzaam te maken is te zorgen dat je minder aardgas verbruikt. Het verbruik van aardgas heeft namelijk veel impact op het milieu. Recente ontwikkelingen in 2021 en 2022 (schaarste van aardgas, de oorlog in Oekraïne) maken het nóg urgenter om minder afhankelijk te worden van aardgas. Deze ontwikkelingen hebben gezorgd voor enorme groei van vraag naar warmtepompen.

Een warmtepomp is een belangrijke stap als je graag een Nul op de Meter-woning wil. Je netto energieverbruik is dan tot nul  ingeperkt. Je wekt dan dus net zoveel duurzame energie op als dat je verbruikt.

Voordelen van een warmtepomp:

 • Je dringt je gasverbruik sterk of volledig terug en wordt minder afhankelijk van gasvoorziening

 • Constante temperatuur zorgt voor een hoog wooncomfort

 • Naast verwarming kun je ook koelen met een warmtepomp in de zomer

Kan ik een warmtepomp plaatsen in mijn woning?

Een warmtepomp kan niet zomaar in iedere woning geplaatst worden. Er dient met veel aspecten rekening te worden gehouden.

 • Je woning dient goed geïsoleerd te zijn. Dat wil zeggen, je woning moet minimaal een RC-waarde (zo wordt de isolatiewaarde gemeten) van 3,5 hebben

 • Je warmteafgiftesysteem (radiatoren of vloerverwarming) moet geschikt zijn voor lage temperaturen, omdat een warmtepomp meestal maar tot 35 of 45 graden gaat

 • Er moet ruimte zijn om de buiten-unit te kunnen plaatsen

Welke warmtepompen zijn er?

 1. Hybride warmtepomp

Dit systeem werkt in combinatie met je CV-ketel op gas. Je blijft dus nog wel op het gasnet aangesloten. Het systeem wordt op je CV-ketel aangesloten. Je CV-ketel slaat dan alleen aan op piekmomenten. De rest van je warmtevraag wordt geleverd door de warmtepomp.

2. Lucht/water (all-electric) warmtepomp

Dit systeem vervangt je CV-ketel volledig. Je woning en je tapwater worden dan volledig verwarmd door de all-electric warmtepomp. Deze draait zoals de naam al zegt volledig op elektriciteit, waardoor je geen gas meer verbruikt. Je elektriciteitsverbruik zal dus wel sterk toenemen, daarom is het ook van belang dat je indien mogelijk zonnepanelen op je dak plaatst om dit extra verbruik mee op te vangen.

3. Water/water (all-electric) warmtepomp

Ook dit systeem vervangt je CV-ketel op dezelfde wijze als de lucht/water warmtepomp. Het verschil is dat deze warmtepomp de warmte haalt uit water door een pijpleiding die in de grond is aangelegd. Daarvoor moeten er wel gaten geboord worden tot wel 150 meter diep, waar het gemiddeld altijd 9 graden is. Onder andere door compressie worden zo de benodigde temperaturen voor jouw huis bereikt. Dit is een heel efficiënt systeem dat niet weersafhankelijk is.

Maakt een warmtepomp veel lawaai?

Een warmtepomp maakt gebruik van een buiten-unit, deze bevat een ventilator en een compressor. Deze onderdelen van het systeem maken geluid, zo rond de 53 dB. In de regel is dat geluid niet storend. Het is dan wel belangrijk dat deze buiten-unit met de voorkant gericht is op een woning, met minimaal 5 meter afstand. Als dat niet mogelijk is, kan je er ook voor kiezen om een geluiddempende kap over de unit heen te plaatsen. Deze dempt het geluid met ongeveer 7 dB.

CV-ketel vervangen

Als je woning niet geschikt is voor een warmtepomp kun je alsnog veel winst boeken op het gebied van verduurzaming. Bijvoorbeeld door je CV-ketel te vervangen. Deze worden namelijk continu doorontwikkeld en steeds efficiënter. Zo kun je dus alsnog veel energie besparen.

 • Bespaar geld en energie met een nieuwe, zuinige ketel

 • Sneller warm water

 • Veel stiller dan oudere ketels

 • Minder onderhoudsintensief

 • Slimme thermostaat kan worden aangesloten

Hoe kies ik de beste CV-ketel?

Er wordt vaak de keuze gemaakt voor een HR-combiketel met CW-klasse 4 of 5. Maar dit is lang niet altijd de meest geschikte keuze. Let daarom op deze drie stappen bij het kiezen van een CV-ketel:

 1. Bekijk of een solo- of combiketel het meest geschikt is voor je woning

 2. Kies de juiste Comfort Warmwater klasse (CW-klasse) - verschilt in prijs

 3. Kies het benodigde vermogen van de CV-ketel

Meer over het stappenproces lees je hier.


Zo financier je verduurzaming als je je woning verduurzaamt

Als je weet welke oplossingen mogelijk zijn voor je woning, kun je gaan nadenken over hoe je de kosten voor het verduurzamen van je huis wil financieren. Er zijn verschillende mogelijkheden, die wij graag voor je opsommen.

Subsidies, btw terugvragen en andere regelingen

Ten eerste is het goed om te weten welke regelingen er vanuit de overheid zijn die jou stimuleren bij het verduurzamen van je woning. We zetten ze hier kort voor jou op een rijtje.

 1. Landelijke subsidieregeling isolatie (ISDE regeling)

Wanneer je minimaal twee isolatiemaatregelen treft, kun je rond de 30 procent van je kosten terugkrijgen aan subsidie met behulp van deze regeling. Je mag er ook voor kiezen om een isolatiemaatregel te combineren met een warmtepomp, zonneboiler, of aansluiting van je woning op het warmtenet. Deze vergoeding van 30 procent geldt voor maatregelen die je in 2022 treft.

Let op: de twee maatregelen moeten dus in hetzelfde kalenderjaar worden getroffen. Er zijn wel een aantal voorwaarden waar je rekening mee moet houden. Welke dat zijn, lees je hier.

2. Landelijke subsidie voor zonneboilers, warmtepompen en een warmtenet-aansluiting

 • Zonneboilers: het subsidiebedrag dat je hiervoor krijgt hangt af van het type. Lees hier meer.

 • Voor een warmtepomp kun je tussen de € 1.950,- en € 3.750,- subsidie krijgen (valt binnen de ISDE-regeling) - combineer je deze met een isolatiemaatregel kun je dus ook isolatiesubsidie aanvragen. Het bedrag hangt af van het type, meer daarover lees je hier.

 • Aansluiting op het warmtenet: hiervoor kun je € 3.325,- subsidie krijgen. Meer over de exacte voorwaarden lees je hier. Ook deze maatregel is te combineren met isolatie.

3. Lokale subsidiepotjes van gemeenten & provincies

In sommige provincies en gemeenten gelden lokale subsidiepotjes. Zonde als je hiervan niet op de hoogte bent, kijk daarom op de Energiesubsidiewijzer of er subsidies worden vergeven in jouw gemeente of provincie!

4. Btw terugvragen op zonnepanelen

Als je zonnepanelen laat plaatsen kun je de btw terugvragen bij de Belastingdienst. Met andere woorden, dat scheelt je al gauw 21 procent van de kosten. Mooi meegenomen!

Verduurzaming van je huis financieren met een hypotheek of energiebespaarlening

Ga je een huis kopen? Dit is bij uitstek een moment om de verduurzaming van je woning mee te nemen. Je kunt namelijk extra lenen als je dit geld gebruikt om je huis duurzamer te maken. De hogere hypotheeklasten wegen vrijwel altijd op tegen de extra energiebesparing. Bovendien betaal je bij veel hypotheekverstrekkers een lager rentepercentage als je woning een zuiniger energielabel krijgt.

Bij het afsluiten van een hypotheek mag je tot 6% van je woningwaarde extra lenen als je dit voor verduurzaming gebruikt (met een maximum van € 9.000,-).

Naast de hypothecaire lening is er de Energiebespaarlening. Zo kun je zonder spaargeld toch investeren in verduurzaming. Je leent dan tegen een gunstig tarief bij het Warmtefonds. Je kunt tussen de € 2.500,- en € 25.000,- lenen en dit kan gebruikt worden voor wel 24 verschillende duurzame energiebesparende oplossingen.

En ben je van plan om je woning aardgasvrij of zelfs energieneutraal te maken? Dan kun je tot wel € 65.000,- lenen.

Je woning verduurzamen financieren met spaargeld

Het is ook interessant om verduurzaming te financieren met spaargeld. Spaargeld levert namelijk momenteel niet veel op wanneer je het op de bank laat staan door de (nu nog) lage rentes. Of het voor jou de beste keuze is om je spaargeld te gebruiken, hangt af van meerdere factoren, zoals je inkomen, hoeveel spaargeld je hebt en hoe groot jouw financiële buffer idealiter moet zijn.

Energiebesparende maatregelen kunnen zeer rendabel zijn. Volgens onze berekeningen levert verduurzaming al gauw net zoveel op als beleggen. Meer daarover lees je in deze blog.

Toch kan het soms voordeliger zijn om te lenen. Je mag de rente die er wordt gerekend voor je lening namelijk aftrekken van de belasting, waardoor je uiteindelijk netto minder rente betaalt.

Wat kost het verduurzamen van mijn woning?

Het verschilt enorm per woning wat de kosten zijn voor verduurzaming. Het is afhankelijk van de oplossingen die er mogelijk zijn, het woonoppervlak, bouwjaar en meer. Wil je inzicht krijgen in de mogelijkheden voor jouw woning en welke kosten deze met zich meebrengen? Doe dan onze Bespaarcheck en ontdek het direct.


Energielabel verbeteren

Het energielabel van je woning laat zien hoe energiezuinig je huis is. Veel woningeigenaren hebben als doel voor het verduurzamen van hun woning om het energielabel van de woning te verbeteren. Het verbeteren van je energielabel brengt verschillende voordelen met zich mee:

 • Het verhoogt de waarde van je woning

 • Het kan verkoop of verhuur versnellen

 • In geval van het afsluiten van een hypothecaire lening krijg je bij sommige hypotheekverstrekkers rentekorting bij verbetering van je label of een label A woning, bij sommige loopt dit op tot wel 0,25%. Dit zorgt dus voor lagere maandlasten

Hoe verbeter ik mijn energielabel?

Je label verbeter je door energiebesparende maatregelen zoals isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp toe te passen. Je kunt door je CV-ketel te vervangen bijvoorbeeld al snel van label G naar label F gaan. Met isolerende maatregelen kun je met een label F woning naar een label C gaan. De toekenning van energielabels is gestoeld op heel veel verschillende variabelen. Als je wil weten hoe je jouw label kunt verbeteren, doe je er daarom goed aan om hierover advies in te winnen van experts.


Uitvoer: bij wie kun je terecht voor hulp bij het verduurzamen van je woning?

Als je eenmaal weet welke duurzame oplossingen mogelijk zijn en hoe je dit wil financieren kun je gaan kijken naar de uitvoer. Je kan bij verschillende partijen terecht voor het verduurzamen van je woning.

Advies woning verduurzamen

Elke woning is uniek, wat maakt dat er op verschillende factoren moet worden gelet zodat je de juiste oplossingen kiest voor jouw woning. Het is daarom verstandig om advies aan te vragen. Je kan hierbij ook kiezen voor totaalontzorging, zoals bij de Energiebespaarders. Na een uitgebreide woningopname krijg je advies en offertes op maat. Ook nemen wij al het geregel rondom installaties uit handen en blijven jouw enige aanspreekpunt. Zo wordt de verduurzaming van je huis eenvoudig door één partij geregeld en ben je verzekerd van de juiste oplossingen, geïnstalleerd door gecertificeerde installateurs. Ook krijg je uitgebreide garantie over uitgevoerde werkzaamheden. Vraag advies woning verduurzaming aan via onze site.

Zelf installateurs uitzoeken

Je kan, als je er zeker van bent dat je weet welke oplossingen geschikt zijn voor jouw woning, natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar installateurs. Let hierbij op de volgende zaken:

 • Controleer of de installateur gecertificeerd is

 • Lees online reviews van andere klanten

 • Bekijk of de offerte vrijblijvend is of dat hier kosten aan verbonden zijn zodat je niet voor verrassingen komt te staan

 • Controleer garanties op uitgevoerde werkzaamheden en producten

 • Bekijk de lever- en installatietijden

Er zit veel verschil in de kwaliteit van installateurs, dus zorg ervoor dat je je vooraf goed verdiept in de partij waarmee je in zee gaat. Zo voorkom je dat er slecht werk wordt afgeleverd of je met onvoorziene kosten te maken krijgt.

Lokale initiatieven vanuit gemeente/overheid

In sommige gemeenten zijn initiatieven georganiseerd vanuit de overheid om te helpen bij energiebesparing. Vaak geven ze gratis tips over verduurzaming of zijn er gratis pakketten  aan te vragen. Via het Regionaal Energieloket kun je controleren of er initiatieven zijn binnen jouw gemeente.


Met bovenstaande tips en het uitgebreide stappenplan hopen we dat we jou de juiste handvatten hebben geboden om je woning duurzamer te maken!