Energielabel

Woningeigenaar? Dit zijn de plannen voor 2021 na Prinsjesdag

Geschreven door Joost Grijsen – op 15 september 2020

Op de derde dinsdag van september maakte het kabinet de financiële plannen bekend voor het aankomende jaar. Een aantal van deze plannen hebben effect op hoe woningeigenaren hun woning kunnen verduurzamen. Wat zijn de veranderingen op gebied van (duurzaam) wonen? En hoe zal jij, als woningeigenaar, hier de effecten van merken?

We zetten de belangrijkst plannen uit de troonrede over (duurzaam) wonen op een rij.

In dit artikel

  • Plannen op gebied van duurzaam wonen

  • Plannen op gebied van huis en hypotheek

  • Zo ziet het verduurzamen van je woning er uit in 2021


Plannen op gebied van duurzaam wonen

1. Hr-ketel en zonneboiler niet meer te financieren via hypotheek

Energiebesparende maatregelen kunnen worden gefinancierd door een speciaal leendeel in de hypotheek. Het is mogelijk om 106% van de woningwaarde te lenen. dit geldt vanaf 2021 echter niet meer voor een zonneboiler en hr-ketel. Belangrijkste reden hiervoor is de te lange terugverdientijd van de zonneboiler.

Meer lezen over energiebesparende maatregelen financieren via je hypotheek

2. Het energielabel registreren wordt duurder

Voor het registreren van je energielabel betaal je nu nog zo’n €7,50. Dit zal vanaf 2021 stijgen naar gemiddeld €190. Het veranderen van het energielabel wordt duurder nu er een gecertificeerde energie-expert naar fysiek een woningopname komt doen. Voorheen was dit mogelijk op afstand.

Het energielabel hoeft niet duurder te worden als je het combineert met een integraal huisbezoek van De Energiebespaarders. Bekijk de opties hier.

3. Tijdelijke verhoging subsidie op isolatie (SEEH subsidie) stopt

Normaal gesproken krijgen woningeigenaren zo’n 20% op het aankoopbedrag met de SEEH subsidie. Dat is sinds 1 juni 2020 verhoogd naar 30% . De verhoging is tijdelijk en is 6 maanden geldig (lees hier de huidige regels voor de SEEH subsidie). Het kabinet wilde hiermee voorkomen dat corona er niet voor zou zorgen dat minder woningen worden geïsoleerd. Meer lezen over de verhoging.

Denk jij na over isolatie? Dan is nu het moment!

Je maakt aanspraak op de subsidie nadat de twee isolerende maatregelen zijn geplaatst. De verhoging loopt eind december 2020 af. Om er voor te zorgen dat beide maatregelen in de tussentijd worden geplaatst is het verstandig om snel nog isolatie advies en offertes aan te vragen.

4. Subsidie op isolatie en duurzame verwarming wordt samengevoegd

Investeringen in isolerende maatregelen worden vanaf 2021 niet langer gesubsidieerd uit de SEEH-regeling (zie het vorige punt). Maar geen zorgen, het is nog steeds mogelijk om subsidie te krijgen voor isolatie. Dit geld komt alleen uit een andere subsidiepot: de ISDE-regeling.

Dit staat voor Investeringssubsidie Duurzame Energie. Op dit moment verstrekt deze regeling alleen tegemoetkomingen bij de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Na 2020 zal deze regeling verbreedt worden en dus ook isolatie subsidiëren. Deze zal beschikbaar zijn tot 2030.

Het samenvoegen heeft één nadeel: voor de subsidiepotten samen is er ongeveer 180 miljoen euro beschikbaar in 2020, in 2021 is dat nog maar 100 miljoen. Ook wordt bekeken of de subsidie voor warmtenetaansluitingen per 2021 uit deze pot kan worden betaald.

Als je in 2021 wil investeren in woningverduurzaming, voorkom dan een lege subsidiepot en wacht niet te lang. Vraag een onafhankelijk advies aan voor zowel isolatie als zonnepanelen als duurzame verwarming.

5. Subsidie op kleine energiebesparende maatregelen wordt aangevuld

In het klimaatakkoord is opgenomen dat er geld beschikbaar komt voor woningeigenaren om kleine energiebesparende maatregelen mee aan te schaffen, zoals bijvoorbeeld LED-verlichting of het juist afstellen van de cv-ketel. Dit heet de Regeling Reductie Energieverbruik. Vanaf 2021 komt er € 150 miljoen extra beschikbaar voor deze regeling.

6. Energiebelasting gaat omlaag

Energiebelasting is een heffing die je betaalt over energie en gas. Hiermee wil de overheid woningeigenaren stimuleren bewust om te gaan met energie.

Nadat in januari 2019 de energiebelasting met €1,1 miljard werd verhoogd, beloofde premier Rutte: "Ik wil hier nu uitspreken dat we de belasting op de energierekening aanzienlijk gaan verlagen en dat we de belasting voor bedrijven gaan verhogen".

Deze belofte is nagekomen. In 2020 zijn we minder gaan betalen aan belastingen via de energierekening. In de aankomende jaren zal de belasting op energie blijven dalen met respectievelijk 0,49 eurocent per kWh in 2021, 0,36 eurocent in 2022 en 0,35 eurocent in 2023.

7. Gasbelasting gaat omhoog

Door de belasting op gas ieder jaar iets te laten stijgen, hoopt het kabinet dat woningeigenaren in de aankomende jaren van het gas af gaan. De maatregel maakt de overstap naar duurzame opties aantrekkelijker. Zo kan koken en verwarmen vervangen worden door elektrisch of bijvoorbeeld aardwarmte. Lees meer over het verwarmen van je woning met aardwarmte.

Op 1 januari 2020 is het tarief van de eerste schijf voor aardgas gestegen met 3,99 cent per m3. In de 6 jaren daarna komt hier nog 1 cent per m3 per jaar bij.


Neem het heft in eigen handen

Bereken wat energiebesparende maatregelen jou kunnen opleveren. Dit kan al snel oplopen tot honderden euro’s per jaar! Doe de Bespaarcheck en krijg een handig overzicht.


Plannen op gebied van huis en hypotheek

1. Kopen voor starters wordt bereikbaarder door afschaffen overdrachtsbelasting

Het kabinet wil het voor starters eenvoudiger maken om een woning te kopen. Dit moet mogelijk gemaakt worden door het afschaffen van de overdrachtsbelasting. Op dit moment moeten starters 2 procent van de koopsom betalen aan de belasting, dit vervalt in 2021.

2. Concurrentie op de woningmarkt wordt getemperd door overdrachtsbelasting beleggers te verhogen

Tegelijkertijd verhoogt het kabinet de overdrachtsbelasting voor beleggers naar 8 procent van de aankoopsom. Hiermee wordt het voor particulieren hopelijk makkelijker om een woning te verkrijgen. Dit procent geldt ook voor kopers van een tweede woning, en kopers van woningen voor de kinderen.


Interesse in het af- of oversluiten van een hypotheek?

Dit is een mooi moment om een extra leendeel in je hypotheek op te nemen. Oversluiten en verduurzamen gaan ontzettend goed samen. In deze blog lees je meer over hypotheken en verduurzamen (inclusief rekenvoorbeelden)!


Zo ziet het verduurzamen van jouw woning er uit in 2021

Door het eindigen van de tijdelijk verhoogde subsidie op isolatie en het samenvoegen van de SEEH en ISDE subsidiepot wordt het volledige bedrag aan subsidie lager. Daarom is het verstandig om zo vroeg mogelijk in het jaar (of zelfs nog beter: nog in 2020) door te zetten met duurzame plannen. Zo voorkom je dat je net naast subsidie grijpt.


Ondersteuning nodig bij het verduurzamen van jouw woning?

Daar zijn wij voor! De Energiebespaarders streven naar duurzaam wonen zonder gedoe. Dat doen we door adviseurs op te leiden die advies kunnen geven over álle energiebesparende maatregelen.

Dat betekent dat je maar één huisbezoek nodig hebt om volledig inzicht te krijgen in de mogelijkheden, kosten en opbrengsten. Bovendien zoeken wij lokale gecertificeerde installateurs uit die de maatregelen kunnen installeren, zodat jij dat niet meer hoeft te doen.

De Energiebespaarders blijven garant staan voor de oplevering, en je kunt ons over alles bellen. Na de installatie helpen je ook graag met de subsidieaanvraag, btw-teruggave en energielabel-registratie. Zo heb jij wel de lusten maar niet de lasten van energie besparen.

Klinkt dat goed in de oren? Onze dienst is in verschillende pakket-vormen beschikbaar, zodat je precies de ondersteuning krijgt die bij jou past. Bekijk de pakketten hier.