Woning verduurzamen

Woningkopers verduurzamen nog niet massaal, ondanks stijgende energieprijzen

Geschreven door Joost Grijsen – op 12 juli 2022

Het aantal mensen dat wil verduurzamen stijgt al geruime tijd enorm en ook het aantal mensen dat dat doet neemt zeker toe in vergelijking tot voor de energiecrisis. Echter merkt Patricia Plass, CEO van Woonnu, dat mensen die een woning (willen) kopen nog niet massaal aan het verduurzamen zijn geslagen.

Waarom kopers niet massaal verduurzamen

Veel woningeigenaren hebben een langlopend energiecontract waardoor ze de gestegen energieprijzen nog niet voelen in hun portemonnee. Daarnaast zorgt de oververhitte woningmarkt ervoor dat mensen soms overhaast een woning kopen en verduurzaming wil er dan nog wel eens bij inschieten. Deze twee factoren liggen er dus waarschijnlijk aan ten grondslag dat er nog niet massaal wordt verduurzaamd door woningkopers.

Hoe woningkopers toch gemotiveerd kunnen worden voor verduurzaming

Onderzoek van Woonnu toont aan dat het overgrote deel van de kopers (73%) het verlagen van vaste lasten de belangrijkste reden is voor verduurzaming. Rentekorting op de hypotheek is voor slechts 7% een belangrijke reden voor verduurzaming. Dit is opvallend want rentekorting over een looptijd van 10-30 jaar levert toch een aanzienlijke besparing op. De voordelen van rentekorting zouden dus nog beter onder de aandacht kunnen worden gebracht om kopers te motiveren om hun aangekochte woning te verduurzamen.

Er blijkt wel dat er veel behoefte is aan concreet duurzaamheidsadvies. Er is namelijk bij veel mensen een gebrek aan kennis. 73% Van de ondervraagde toekomstige woningbezitters geeft aan enigszins, maar niet genoeg op de hoogte te zijn van de mogelijke verduurzamingsmaatregelen. 10% Heeft zelfs geen enkel idee van de mogelijkheden.

De hypotheekadviseur wordt door 35% van de ondervraagde toekomstige woningeigenaren gezien als belangrijkste informatiebron van advies. Mogelijke oplossingen om verduurzaming nog meer te stimuleren vanuit de hypotheekadviseur zijn:

  • Duurzaamheid een verplicht onderdeel maken van de opleiding van hypotheekadviseurs

  • Zorgen dat adviseurs onderling kennis gaan delen

  • Hypotheekadviseurs moeten in hun gesprekken standaard duurzaamheidsadvies meenemen en daarvoor software gebruiken waarmee ze hun klant van inzicht kunnen voorzien over mogelijkheden

  • Hypotheekadviseurs financieel vergoeden wanneer zij duurzaamheid meenemen in hun advies

  • Lagere rentes aanbieden wanneer er wordt gekozen voor verduurzaming

  • Het financiële voordeel voor de klant beter inzichtelijk maken op de lange termijn zodat de klant de waarde inziet van verduurzaming

Belangrijke rol voor hypotheekadviseurs en energie-adviseurs

Van de ondervraagde mensen die in de toekomst van plan zijn een woning te kopen wil 49% advies inwinnen van een energie-adviseur. De  hypotheekadviseur is zoals eerder aangegeven voor ruim een derde van de mensen die een woning willen gaan kopen een belangrijke informatiebron. Er ligt daarom een belangrijke rol voor hypotheekadviseurs om in dit stadium de klant al goed te attenderen op de mogelijkheden voor verduurzaming en te informeren over verduurzaming. Zo kunnen barrières voor de woningkoper om te gaan verduurzamen al vroegtijdig worden weggenomen.

Het belang van verduurzaming

Het belang van en de bijkomende voordelen van verduurzaming waren nog nooit zo groot. Met het oog op de aankomende winter is het vooral noodzakelijk dat woningen zo goed  mogelijk geïsoleerd worden. Dat is namelijk altijd stap één wanneer je gaat verduurzamen. Bekijk daarom hoe goed jouw woning geïsoleerd is en maak je woning idealiter op tijd winterklaar. Zeker door de dreiging van een economische crisis is het sterk aan te raden om nu al goed na te denken over hoe vaste lasten kunnen worden verlaagd. Dat kan dus goed door nu te verduurzamen. Je moet immers het dak repareren als de zon schijnt. Momenteel zijn er daarbij veel problemen met de leverbaarheid van zonnepanelen en warmtepompen. In de isolatiesector spelen deze problemen nu minder en kun je dus nog op relatief korte termijn je woning laten isoleren. Zo hou je in de zomer de warmte buiten en in de winter zorg je dat de warmte in je woning niet onnodig ontsnapt. Meer over hoe verduurzaming werkt en een compleet stappenplan lees je in deze blog.