Energielabel

Zo ziet het verduurzamen van jouw woning er uit in 2021

Geschreven door Joost Grijsen – op 28 december 2020

2020 was een 'raar jaar'. De meeste woningeigenaren zaten meer thuis dan normaal, waardoor er geld en tijd overbleef voor het verduurzamen van de woning.

Dit zal doorzetten in 2021. Denk jij na over woningverduurzaming in 2021? Dan zit je hier goed voor informatie. We zetten alle updates op een rij.


Veranderingen duurzaam wonen 2021

1. Hr-ketel en zonneboiler niet meer te financieren via hypotheek

Energiebesparende maatregelen kunnen worden gefinancierd door een speciaal leendeel in de hypotheek. Het is mogelijk om 106% van de woningwaarde te lenen. dit geldt vanaf 2021 echter niet meer voor een zonneboiler en hr-ketel. Belangrijkste reden hiervoor is de te lange terugverdientijd van de zonneboiler.

Meer over maatregelen financieren via je hypotheek.

2. Het energielabel registreren wordt duurder

Voor het registreren van je energielabel betaal je nu nog zo’n €7,50. Dit zal vanaf 2021 stijgen naar gemiddeld €190. Het veranderen van het energielabel wordt duurder nu er een gecertificeerde energie-expert naar fysiek een woningopname komt doen. Voorheen was dit mogelijk op afstand.

3. Tijdelijk verhoging subsidie voor isolatie (SEEH) stopt

Begin 2020 kregen woningeigenaren zo’n 20% op het aankoopbedrag met de SEEH subsidie. Dat is sinds 1 juni 2020 verhoogd naar 30%. De verhoging was tijdelijk en daarmee 6 maanden geldig (lees hier de oude regels voor de SEEH subsidie). Het kabinet wilde hiermee voorkomen dat corona er niet voor zou zorgen dat minder woningen worden geïsoleerd. Meer lezen over de verhoging.

Deze verhoging is niet meer geldig vanaf 1 januari 2021. Je kunt wel subsidie krijgen op isolatie via de ISDE-regeling.

4. Subsidie voor isolatie en duurzame verwarming wordt samengevoegd (ISDE)

In 2021 is er WEL subsidie beschikbaar voor isolatie, maar deze valt voortaan onder een nieuwe paraplu (de ISDE-regeling). Voorheen kon je als woningeigenaar uit de ISDE-pot alleen subsidie ontvangen voor duurzame verwarming zoals een warmtepomp of zonneboiler. Vanaf 2021 is er ook een deel beschikbaar gemaakt voor isolatie en het aansluiten aan een warmtenet.

Lees meer over het veranderen van de subsidie voor isolatie.

Als je in 2021 wil investeren in woningverduurzaming, voorkom dan een lege subsidiepot en wacht niet te lang. Vraag een onafhankelijk advies aan voor zowel isolatie als duurzame verwarming.

5. Subsidie voor kleine energiebesparende maatregelen wordt aangevuld

In het klimaatakkoord is opgenomen dat er geld beschikbaar komt voor woningeigenaren om kleine energiebesparende maatregelen mee aan te schaffen, zoals bijvoorbeeld LED-verlichting of het juist afstellen van de cv-ketel. Dit heet de Regeling Reductie Energieverbruik. Vanaf 2021 komt er € 150 miljoen extra beschikbaar voor deze subsidieregeling.

6. Energiebelasting gaat omlaag

Energiebelasting is een heffing die je betaalt over energie en gas. Hiermee wil de overheid woningeigenaren stimuleren bewust om te gaan met energie.

Nadat in januari 2019 de energiebelasting met €1,1 miljard werd verhoogd, beloofde premier Rutte: "Ik wil hier nu uitspreken dat we de belasting op de energierekening aanzienlijk gaan verlagen en dat we de belasting voor bedrijven gaan verhogen".

Deze belofte is nagekomen. In 2020 zijn we minder gaan betalen aan belastingen via de energierekening. In de aankomende jaren zal de belasting op energie blijven dalen met respectievelijk 0,49 eurocent per kWh in 2021, 0,36 eurocent in 2022 en 0,35 eurocent in 2023.

7. Gasbelasting gaat omhoog

Door de belasting op gas ieder jaar iets te laten stijgen, hoopt het kabinet dat woningeigenaren in de aankomende jaren van het gas af gaan. De maatregel maakt de overstap naar duurzame opties aantrekkelijker. Zo kan koken en verwarmen op gas vervangen worden door elektriciteit of bijvoorbeeld aardwarmte. Lees meer over het verwarmen van je woning met aardwarmte.

Op 1 januari 2020 is het tarief van de eerste schijf voor aardgas gestegen met 3,99 cent per m3. In de 6 jaren daarna komt hier nog 1 cent per m3 per jaar bij.


Neem het heft in eigen handen

Bereken wat energiebesparende maatregelen jou kunnen opleveren. Dit kan al snel oplopen tot honderden euro’s per jaar! Doe de Bespaarcheck en krijg een handig overzicht van de mogelijkheden.


Ondersteuning nodig bij het verduurzamen van jouw woning?

Daar zijn wij voor! De Energiebespaarders streven naar duurzaam wonen zonder gedoe. Dat doen we door specialisten op te leiden om advies te geven over álle energiebesparende maatregelen.

Dat betekent dat je maar één huisbezoek nodig hebt om volledig inzicht te krijgen in de mogelijkheden, kosten en opbrengsten van woningverduurzaming. Bovendien zoeken wij lokale gecertificeerde installateurs uit, die de maatregelen kunnen installeren, zodat jij dat niet meer hoeft te doen.

De Energiebespaarders blijven garant staan voor de oplevering en je kunt ons over alles bellen. Na de installatie helpen je ook graag met de subsidieaanvraag, btw-teruggave en (in het nieuwe jaar hopelijk weer) energielabel-registratie. Zo heb jij wel de lusten maar niet de lasten van energie besparen.

Klinkt goed? Onze dienst is in verschillende pakket-vormen beschikbaar, zodat je precies de ondersteuning krijgt die bij jou past. Bekijk de pakketten hier.